De middagvoorstelling van De Passie ging vooraf met een Stille tocht waarbij langs de drie Vordense kerken het kruis werd meegedragen. Foto: Jan Hendriksen.
De middagvoorstelling van De Passie ging vooraf met een Stille tocht waarbij langs de drie Vordense kerken het kruis werd meegedragen. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

De Passie maakt opnieuw
grote indruk

Vorden - De schokkende foto van het aangespoelde Syrische peutertje Aylan Kurdi ging vorig jaar september de hele wereld rond. De driejarige Aylan zat samen met zijn ouders en zijn broertje Galip van vijf op een bootje dat kapseisde voor de Turkse kust. Alleen zijn vader overleefde de boottocht. Zo gaf Aylan een gezicht aan alle vluchtelingen die in hun wanhoop in een gammel bootje stapten om het geweld in hun land te ontvluchten. Op Goede Vrijdag (25 maart) tijdens De Passie in de Christus Koningskerk werd de foto opnieuw vertoond tijdens een van de diverse meditaties, Bijbelteksten en liederen. En dat maakte bij de talloze aanwezigen opnieuw grote indruk.

Door Jan Hendriksen

De meditaties begeleidden tijdens De Passie de teksten als overgang tussen tekst en lied. Soms was de inhoud verdiepend, vaak werkten ze als een spiegel en veelal waren ze confronterend door hun actualiteit zoals de aangespoelde peuter en het stilprotest van duizenden schoenen als protest in Parijs na een samenscholings- en demonstratieverbond na de bloedige aanslagen vorig jaar november in Parijs. De afbeeldingen vertelden elk hun eigen verhaal tijdens zowel de middag- als de avondvoorstelling voor beide keren een volle kerk. Een eigentijdse wijze van het lijdensverhaal die tot verbeelding sprak van velen. Voor de derde keer in de Christus Koningkerk georganiseerd door de regionale parochie HH Twaalf Apostelen.

Dit jaar werd deze Passie onder leiding van dirigent Frank Sterenborg voor het eerst ook opgevoerd in de Sint Caecilliakerk in Rietmolen, onderdeel van de Sint Paulusparochie. Op beide locaties traden voor het gezongen deel verschillende projectkoren van de parochies op. Het koor in Vorden bestond uit bijna honderd stemmen van parochianen uit dertien van de veertien geloofgemeenschappen die de parochie telt. De middagvoorstelling ging vooraf met een Stille tocht waarbij langs de drie Vordense kerken het kruis werd meegedragen.

Lijdensverhaal
De Passie is het beroemde lijdensverhaal van Jezus van Nazareth en kent als sinds de Middeleeuwen een grote variëteit aan uitvoeringen. Veel componisten, waaronder Bach, hebben de Passieverhalen op muziek gezet. De laatste jaren is er een hernieuwde belangstelling voor zowel de klassieke muzikale Passies als voor eigentijdse vormen zoals The Passion.

De Projectgroep De Passie van de HH Twaalf Apostelen onder leiding van de Ruurlose Margriet ter Morsche geeft elk jaar nieuwe inhoud aan het oude verhaal. Hierbij worden teksten uit het Evangelie afgewisseld met moderne liederen, poëzie, krantenartikelen en vaak confronterende beelden. De vier Evangelisten kennen elke hun eigen versie van het lijdensverhaal van Jezus van Nazareth. De projectgroep had er dit jaar voor gekozen voor de belangrijkste delen uit het lijdenstekst van Johannes in de Bijbelvertaling van de NBV. Het lijdensverhaal verteld door Johannes verschilt namelijk aanzienlijk van dat van de andere drie Evangelisten. Uitgebreid werd er bijvoorbeeld de voetwassing voorafgaande aan de maaltijd verhaald, terwijl de maaltijd zelf slechts kort wordt belicht.

De prachtige solistische zangpartijen waren weggelegd voor Herald Orriëns (Jezus), Marcel Zaat (Petrus), Linda Wesselink (Maria), Johnny Bomers (Pilatus) en Henri ter Braak (Judas Hoogpriester). Nummers van onder meer Marco Borsato, De Dijk en Claudia de Breij waren in De Passie verwerkt. Voorgangers waren Harry Scheve, Jaap van Kranenburg, Wil Matti en Marga Peters. Het muzikale combo werd gevormd door Eelco Schuil (piano), Patrick Meutstege (gitaar), René Ooijman (basgitaar), Erik Leferink (slagwerk) en Hilde Wijlens (dwarsfluit).

De middagvoorstelling van De Passie ging vooraf met een Stille tocht waarbij langs de drie Vordense kerken het kruis werd meegedragen. Foto: Jan Hendriksen.