Janouk en Helen Uilenreef waren twee van de 21 kinderen die deelnamen aan de Opschoondag. Foto: Jan Hendriksen.
Janouk en Helen Uilenreef waren twee van de 21 kinderen die deelnamen aan de Opschoondag. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Opschoondag goed voor een flinke
container zwerfvuil

Vorden - Op paaszaterdag werd het gehele buitengebied van Vorden en Wichmond ontdaan van zwerfvuil tijdens de jaarlijkse Opschoondag. Jong en oud werkt al jaren in grote getale trouw mee. Dit jaar voor het 21ste achtereenvolgende jaar. En zoals gebruikelijk werd de Opschoondag gecoördineerd door de Werkgroep Zwerfvuildag Vorden.

Door Jan Hendriksen

Eerst werd er een kop koffie gedronken bij café 't Proathuus en de routes ingedeeld. Zo'n twintig Vordense leden met 'aanhang' van Wildbeheer Eenheid IJssel Oost struinden zaterdagmorgen 26 maart buurtschap Linde af op zoek naar zwerfvuil. WBE leden Joop Wassink (84) en Dirk van der Houwen (56) hadden samen met Annette van der Houwen (chauffeuse) en Bart van der Houwen (10) het meest oostelijke deel van Linde toebedeeld gekregen om op zoek te gaan naar zwerfvuil.

Zo werden de bermen en de sloten langs onder meer de Bleuminkmaatweg. Maandagsdijk, Beunkstege, Hoge Slagdijk en een deel van de Schuttestraat ontdaan van snoepwikkels, blikjes, flesjes en plastic bekers. De meeste opvallende vondst: een ijzer staaf dat ooit als 'rikkepoal' dienst had gedaan. Bart van der Houwen was op deze zonovergoten zaterdagmorgen een van de 21 kinderen die spontaan meehielpen.

Maar ook Janouk (14), Wouter (12) en Helen (10) Uilenreef, Pascal Havekes (12) en Mark Berenpas (13) staken de handen flink uit de mouwen. Naast WBE Oude IJssel Oost namen ook buurtbewoners uit onder meer Hackfort, Wichmond-Vierakker, Vorden en de Wildenborch en leden van onder meer Leefbaarheid Vorden, Hengelsportvereniging De Snoekbaars, de Vordense Rijwiel- en Toerclub de Achtkastelenrijders en jeugdleden van D3 pupillen van voetbalvereniging Vorden deel aan de Opschoondag. Inclusief 21 kinderen in totaal 140 vrijwilligers.

Wethouder onder indruk van vrijwilligers

En daar was wethouder Antoon Peppelman van de gemeente Bronckhorst danig van onder de indruk. "Fantastisch dat jullie in zo'n grote getale meedoen. Nergens in de gemeente wordt er vandaag zo'n grote inspanning geleverd als hier", concludeerde Peppelman toen alle inzamelaars zich hadden verzameld bij het regionale beheerkantoor van Natuurmonumenten aan de Baakseweg.

Het beleid van de gemeente is gericht op het stimuleren van initiatieven en deelname van de inwoners als het gaat om bijvoorbeeld het schoonhouden van de eigen leefomgeving. Peppelman: "Wij faciliteren en ondersteunen daarom de zwerfvuilacties van de diverse organisaties binnen de gemeente Bronckhorst door het beschikbaar stellen van onder andere afvalknijpers, werkhandschoenen en vuilniszakken.

Boerenkoolmaaltijd
Na afloop van de Opschoondag werd iedereen op kosten van de gemeente Bronckhorst door Hotel Bakker op een boerenkoolmaaltijd getrakteerd. Een acht kuub grote container met daarin tientallen vuilniszakken aan zwerfvuil was de 'oogst' van de Opschoondag die traditioneel werd 'afgeblazen' door een vijftal hoornblazers: Henk Menkveld, Jan Kornegoor, Jan Vos en Ineke en Joop Wassink.