Na afloop van de Opschoondag bedankte Wil Voerman alle vrijwilligers voor de jarenlange prettige samenwerking. Foto: Jan Hendriksen.
Na afloop van de Opschoondag bedankte Wil Voerman alle vrijwilligers voor de jarenlange prettige samenwerking. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Wil Voerman zorgde meer dan 25 jaar voor een beter Vordens milieu

Vorden – Na 25 jaar zich ingezet te hebben voor een beter milieu nam Wil Voerman (77) uit Vorden zaterdag 26 maart tijdens de jaarlijkse Opschoondag met een voldaan gevoel en gerust hart afscheid van de Werkgroep Zwerfvuildag Vorden.

Door Jan Hendriksen

Eerst maakte Wil Voerman deel uit van de Praatgroep Milieu waar iedereen bij kon aanschuiven. "Op allerlei manieren probeerden we de wereld schoner te maken. Er werden zelfs tips voor de verbetering in de plaatselijke kerkbladen geplaatst. In 1995 is daaruit de Werkgroep Zwerfvuildag Vorden voortgekomen. Samen met Jaap van den Broek hebben wij ons ingezet om in maart in het gehele buitengebied van Vorden en Wichmond het zwerfvuil op te rapen. Vandaag voor de 21ste keer", zo blikte Ria van Vleuten zaterdag 26 maart terug tijdens haar afscheidswoord aan Wil bij de afsluiting van de Opschoondag bij het regionale beheerkantoor van Natuurmonumenten aan de Baakseweg. In de begin jaren was de Opschoondag bij de gemeente Vorden nog geen 'hot item', dus ging ieder zelf op pad om bij bedrijven de benodigdheden tegen een zacht prijsje aan te schaffen. Dit is nu al vele jaren niet meer nodig want de gemeente Bronckhorst vindt deze activiteit nu zeer belangrijk wat het voor de werkgroep een stuk gemakkelijker maakt. Ria van Vleuten: "Alles wordt nu goed geregeld door de gemeente zoals iedereen op deze dag kan ervaren." Verder is het Voerman gelukt om een aantal blikvangers aan te schaffen het geen zo nu en dan heel wat kopzorgen heeft gekost. Voerman zag zich nog met zo'n vernielde, kromme uit de grond getrokken blikvanger op een kruiwagen over de Hoekendaalseweg zwenken.

Pakkende motto's
Wil Voerman wist elk jaar de zwerfvuildag met pakkende motto's onder de aandacht te brengen van de Vordenaren: 'De natuur hou je natuurlijk schoon' of 'Vorden buiten gewoon schoon'. "En het moet gezegd worden. Door de jaren heen is er beduidend minder zwerfvuil gekomen. Er is een bewustwording ontstaan dat je niet alles zomaar in de natuur achter kunt laten. En dat doet mij goed. Al onze inspanningen door de jaren heen zijn niet voor niets geweest. Al die jaren heb ik op een prettige manier samengewerkt en ons doel bereikt. Een 'schoner' Vorden samen met alle vrijwilligers. Maar het blijft jammer genoeg noodzakelijk om deze dag te blijven organiseren", zo verklaarde Voerman na afloop van de Opschoondag. Voor de continuïteit van de werkgroep heeft Voerman goed gezorgd. Niet één maar zelfs twee nieuwe leden heeft ze aangedragen om de werkgroep te komen versterken: Elske Buiteman en Annemarie van der Houwen.