Natuurlijk ontbrak de Judaspop niet op het paasvuur. Foto: Jan Hendriksen.
Natuurlijk ontbrak de Judaspop niet op het paasvuur. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Titel Vuurkoning Kranenburg gaat van zoon
naar vader

Kranenburg - Het paasvuur. Dat is echt traditie Ze leverden traditioneel op eerste paasdag prachtige vuurzeeën op. Op diverse locaties in de regio voorafgaand door een fakkel- en lampionoptocht voor kinderen en aangestoken door een bekende lokale 'held'. Ook zorgt bij menig paasvuur een 'muziekbandje' voor de gezellige 'napraat'. Zo ook in Kranenburg. Met als bijzondere activiteit: de strijd om de titel van Vuurkoning.

Door Jan Hendriksen

Al vele jaren is het Cultuur Collectief Kranenburg (CCK) verantwoordelijk voor de organisatie van het paasvuur op de hoek van de Eikenlaan en de Bergkappeweg. Voortgetrokken door een oldtimer tractor zitten twee jonge 'vuurdragers' met een fakkel in een oude stortkar die het vuur vanuit de kern van het kerkdorp naar de 'paasboake' brengen. Daar mag de Vuurkoning van 2015 Bob Meijer het paasvuur rond half negen ontsteken. Ruim vijfhonderd mensen kijken vanaf de Bergkappeweg naar de paasbult die direct goed vlam vat. Aansluitend gaan onder leiding van commentator André Knoef 22 personen de strijd aan om de titel van Vuurkoning 2016. Met grote precisie probeert men een fakkel in een metershoge teerton te gooien. En dat blijkt nog niet zo'n eenvoudig 'werkje' te zijn. Menige fakkel 'ketst' af tegen de rand van de 'teertonne'. Was die in het verleden gevuld met teer. Anno 2016 is stro de inhoud. "We houden het tegenwoordig wel milieu bewust. En dat doen we ook met de as die overblijft van het paasvuur. Dat wordt door Bertus Waarle gebruikt als 'meststof' voor zijn kerstbomen die hij teelt", zo verklaart bestuurslid Han Wesselink van het CCK bij de vlammenzee. Uiteindelijk werpt na een anderhalve uur lange strijd Jan Meijer de fakkel in de 'teertonne'. De titel gaat zo van zoon naar vader.

Muzikale sfeer
Voor sommigen heeft het 'gedoe' met takken, het slepen en stapelen van stro en het opbranden van een gigantische bult snoeihout niet de culturele waarde die anderen er wel aan geven. De voorchristelijke of heidense betekenis van paasvuren was het beëindigen van de winter, waarbij het vuur bedoeld was om de donkere dagen voorgoed te verdrijven. Christelijke verklaringen voor het paasvuur geven als reden het betuigen van dankbaarheid voor de opstanding van Jezus en de overwinning van de dood.

Hoe het ook zij. Als de Kranenburgse houtstapel eenmaal goed brand zorgt Blinde Ed enkele tientallen meters van de vuurzee in een tent voor de muzikale sfeer. Een passerende Arriva trein toetert uit voorzorg in de regen voor de veiligheid en verdwijnt in het donker richting Vorden evenals menige bezoeker.

Natuurlijk ontbrak de Judaspop niet op het paasvuur. Foto: Jan Hendriksen.