In 1971 verhuisde het garagebedrijf naar een eigen pand met tankstation aan de Rondweg 2. Foto: archieffoto Groot Jebbink
In 1971 verhuisde het garagebedrijf naar een eigen pand met tankstation aan de Rondweg 2. Foto: archieffoto Groot Jebbink Foto:

Driekus en Gerda Groot Jebbink vertellen over 45 jaar Shell Groot Jebbink

'Het tankstation hoorde bij ons gezinsleven'

Vorden - In 1963 startte Driekus Groot Jebbink zijn eigen autobedrijf. De volgende droom werd acht jaar later waargemaakt: het garagebedrijf verhuisde naar een eigen pand met tankstation aan de Rondweg 2. Met Driekus Groot Jebbink en zijn echtgenote Gerda kijken we terug op 45 jaar Shell Groot Jebbink. "Jarenlang zat de sleutel van het pomphuisje gewoon in de deur. Dat kon toen nog."

Decennialang kondigde het geluid van een rinkelend belletje de komst van een nieuwe klant aan. Zeven dagen in de week van acht 's ochtends tot negen uur 's avonds was het Shell tankstation geopend. Tot aan de grote verbouwing in 1992 werden alle klanten steevast persoonlijk bediend. "Het contact met de klanten was leuk. Het vullen van de tank duurde zo drie minuten, dus je had tijd om de laatste nieuwtjes door te nemen. Ik denk dat het ook de kracht van het bedrijf was en is: de service en het persoonlijk contact", vertelt Driekus Groot Jebbink.

De komst van een pompstation aan de Rondweg bleek een schot in de roos, want al meteen de eerste maand zag men bij Shell dat de geschatte verkoop was overtroffen. "Als je een goede dag had gedraaid, moest je met een lange peilstok controleren of er nog voldoende brandstof op voorraad was", vertelt Gerda Groot Jebbink. "Dat was overigens wel mannenwerk."

Het exploiteren van het tankstation deed men gezamenlijk. De monteurs onderbraken regelmatig hun sleutelwerk om klanten te helpen, en ook Gerda combineerde het huishouden met het bijspringen aan de pomp. "Dan moest het schillen van de aardappelen of het werk in de tuin even wachten." En ook in zijn tienerjaren tankte Jan Groot Jebbink vele auto's af.

Vanaf 1992 begon een nieuw hoofdstuk

Van heinde en verre vertrouwden automobilisten op de kwaliteit van Shell Groot Jebbink, zo bleek nog eens toen Driekus na het sluiten van de pomp een forse sleutelbos vond. "Niemand kende die mensen, maar ik wist dat de sleutels toebehoorden aan de berijders van een Renault in een bijzondere kleur."

In de tijd dat email nog niet bestond, startte Driekus een fanatieke speurtocht, waarbij de Vordenaar meerdere telefoontjes pleegde met Renault Nederland om de eigenaar te achterhalen. "Die bleek in Den Haag te wonen. De familie was verbaasd dat ik zoveel moeite had gedaan om ze te vinden en waren blij dat de sleutels weer terecht waren."

Monteur Erik Rouwenhorst koestert ook nog mooie herinneringen aan de beginjaren van het tankstation. Als de brandstofprijzen moesten worden aangepast, puzzelde hij vaak met de deelbare cijfers om het bord aan te passen. "Als er op dat moment een vrachtwagen langs raasde moest je oppassen dat niet alle cijfers wegwaaiden."

Nieuw hoofdstuk
Het jaar 1992 markeerde het begin van een nieuw hoofdstuk met de plaatsing van een grote luifel, zelfbedieningspompen en de opening van een shop met tabak, snoep, snacks en auto accessoires. Driekus Groot Jebbink: "Het tankstation hoorde jarenlang bij ons gezinsleven. Na de verbouwing verdween het meer naar de achtergrond voor Gerda en mij, want Jan nam de bedrijfsvoering over. Tja, en nu zijn we zomaar 45 jaar verder. Dat had ik in 1971 nooit kunnen bedenken."