Wethouder Paul Seesing stak samen met zijn vrouw Alwien (links) en Marloes Brandenbarg en Johny Addink (r) de handen flink uit de mouwen. Foto. Jan Hendriksen.
Wethouder Paul Seesing stak samen met zijn vrouw Alwien (links) en Marloes Brandenbarg en Johny Addink (r) de handen flink uit de mouwen. Foto. Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Vrijwilligers steken massaal handen uit de mouwen tijdens NL Doet

Ook wethouder Seesing neemt de verfkwast ter hand

Vorden - De voorjaarszon zorgt ervoor dat de verf snel opdroogt. Een extra 'likje' verf is dan ook geen overbodige luxe. Zaterdag 12 maart staken ruim dertig vrijwilligers in het kader van de vrijwilligersactie NL Doet de handen flink uit de mouwen bij zwembad In de Dennen. Onder hen wethouder Paul Seesing van de gemeente Bronckhorst die de verfkwast ook spontaan ter hand nam. Met aan zijn zijde zijn vrouw Alwien die ook op deze prachtige zonnige zaterdag was meegekomen.

Door Jan Hendriksen

In het najaar was onder leiding van de altijd bezielende bedrijfsleider Timme Koster van In de Dennen er een begin gemaakt met het schilderen van de kleedruimtes van het openluchtzwembad. En die werden zaterdag verder afgemaakt. De kozijnen en deuren werden voorzien van een nieuwe laklaag. Eindresultaat: de buitenkant ziet er weer verzorgd uit. Paul en Alwien Seesing waren samen met Johny Addink, Marloes Brandenbarg en Gerard Mantel, die zich ook spontaan als vrijwilligers hadden aangemeld, druk in de weer om enkele tientallen planken van een verflaag te voorzien.

De planken dienen voor een blokhut die op het zwembad moet verrijzen en die als ruimte dient voor de kampeerders die vanaf vorig jaar in groepsverband gebruik kunnen maken van de ligweiden van het zwembad. "We willen het kamperen meer handen en voeten geven. En daar hoort een faciliteit als een blokhut bij waar de kampeerders gebruik van kunnen maken", zo vertelt Timme Koster die de groep vrijwilligers deze morgen 'aanstuurt'. Zwembad In de Dennen kan anno 2016 niet zonder vrijwilligers.

Daarom heeft het bestuur van Stichting Zwembad In de Dennen onder aanvoering van voorzitter Wolter Ziggers voor 2016 een actieplan opgesteld. Een van de speerpunten is het werven van vrijwilligers om daarmee personeelskosten uit te sparen. Behalve voor werkzaamheden in de horeca, het groen, de administratie en de schoonmaak is de stichting ook op zoek naar vrijwilligers die toezicht bij het bad willen houden.

Daarnaast is men op zoek naar 'Vrienden van In de Dennen' die in de vorm van een financiƫle bijdrage een donatie willen doen. Wethouder Seesing is er zich van bewust dat accommodaties zoals In de Dennen financieel alleen het hoofd boven water kunnen houden met de inzet van vrijwilligers nu de gemeentelijke subsidies zijn afgebouwd. "Daarom wil ik vandaag ook graag het goede voorbeeld geven."

Ondersteunen
Datzelfde geldt ook voor vrijwilligster Marloes Brandenbarg: "In het zwemseizoen komen we hier in gezinsverband heel regelmatig over de vloer. Het zwembad vervult een heel belangrijke functie binnen de gemeenschap. En die mag absoluut niet verdwijnen." Intussen zeemt manager Heidi Ruiterkamp van de Bronckhorster Uitdaging een van de ramen.

NLdoet ook in Kranenburg en Wichmond

"We ondersteunen vandaag met vijf leden deze actie", zo vertelt zo hoog vanaf een keukentrap. Iets verderop rijdt Wolter Ziggers op een klein tuinbouwtrekkertje met aanhanger enkele tegels weg. Bijgestaan door de jeugdige Dominique Besselink (15) en Pan Foget (14) die deze dag ook de handen flink uit de mouwen steken.

Tuin- en grindpaden
Naast de werkzaamheden op zwembad In de Dennen haakten nog diverse andere vrijwilligers in Vorden en Wichmond aan bij NL Doet. Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg herstelden de tuin- en grindpaden aan de zuidzijde van de Kranenburgse kerk. En volgens de website van NL Doet verbeterden enkele Wichmonders het groen rondom sporthal en sportpark De Lankhorst zodat het geheel beter te onderhouden is en toegankelijk wordt en bouwden enkele vrijwilligers van School De Hofakker aan de Veldwijkerweg een overkapping en een gereedschapkist. Er wordt regelmatig door vrijwilligers rondom de kleinschalige school gewerkt. Er was echter geen plek om gereedschap op te ruimen waardoor het tot op heden buiten in de regen stond.

Bij Zorgboerderij Groot Windenberg aan de Rommelderdijk werd de groentetuin klaar gemaakt voor een nieuw hopelijk oogstrijk tuinjaar. Er werden kantjes afgestoken, gespit, gezaaid en geplant. Ook werden de tuinmeubels opgeknapt.