Truien breiden en kleedjes haken, maar er zijn veel meer handwerktechnieken mogelijkheden. Foto: Jan Hendriksen.
Truien breiden en kleedjes haken, maar er zijn veel meer handwerktechnieken mogelijkheden. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

"Handwerken is niet meer
truttig en oubollig"

Vorden - Het heeft de laatste jaren weer opnieuw een grote vlucht in populariteit genomen: handwerken. Handwerken is niet meer truttig en oubollig. Je mag er voor uitkomen en het laten zien al dat moois. Dat deden vorige week de Vrouwen van Nu. De provinciale Commissie Handwerken en Textiele Werkvormen van Vrouwen van Nu Gelderland verzorgde namelijk een handwerktentoonstelling in het Kulturhus. En dat leverde een kleurrijk geheel op. Zeshonderd vrouwen uit heel Gelderland en van zelfs van ver daarbuiten kwamen een kijkje nemen.

Door Jan Hendriksen

Truien breiden en kleedjes haken, daar kennen we het van, maar er zijn veel meer handwerktechnieken mogelijkheden. Roemeense naaldkant, Mochilla haken, Oekraïens borduurwerk, Patchwork Quille, Gersten korrel, Goud borduren, Paper Piecing. Modriaan, Peruaanse handwerktechnieken en kantklossen. Alle uitgestalde handwerkjes zijn keurig naar techniek gerangschikt en tentoongesteld in de grote zaal van het Kulturhus.

Ans Arfman uit Vorden keert net huiswaarts als we een kijkje willen nemen. Arfman is namens het provinciaal bestuur vertegenwoordigd in de organiserende commissie die al ruim tien jaar Vorden als uitvalsbasis kiest voor de tentoonstelling. "Het Kulturhus is een perfecte ruimte en we kunnen alles overzichtelijk met goed licht tentoonstellen." Naast al het moois dat door tientallen leden is ingebracht wordt de tentoonstelling ook opgevuld met diverse standhouders zoals het Borduurparadijs uit Velp, Afkes Merklap uit Heerde en de ambachtelijke patchworkwinkel Marin uit Westendorp.

Verdere bijzonderheden waren een handwerkcafé, een groot aanbod aan tweedehands artikelen, een verloting en de Tuinclub van de Vrouwen van Nu uit Vorden. Naast een verkoopstand van zelfgemaakte bloemstukken en –decoraties had de Vordense club ook gezorgd voor de nodige sfeervolle decoraties.

De doelstelling van de Commissie Handwerken en Textiele Werkvormen van Vrouwen van Nu is het stimuleren van haar leden voor het goede handwerk op zodanige wijze dat creativiteit en educatie in het activiteitenprogramma wordt opgenomen. "Het elkaar stimuleren loopt als een rode draad door al onze activiteiten die we als commissie organiseren. We doen dat door middel van textiele vormen met behoud van oude handwerktechnieken, aan-, in- en toegepast op deze tijd", zo zegt voorzitter Hilda Bonte van de commissie.

Complimenten
De organiserende commissie wordt in het gastenboek overstelpt met complimenten. "Ik heb mijn ogen uitgekeken", "Altijd weer verrassend", "Wat we van Vrouwen van Nu gewend zijn", "Wat een ideeën: geweldig", We kijken ieder jaar weer onze ogen uit, wat is een creativiteit", zijn zo maar enkele reacties van de vrouwelijke bezoekers. Hoewel? Er waagt zich ook een enkele man tussen al het vrouwenvolk die bewonderd naar Annemine Scheffer uit Dieren en Marianne Neerlaar uit Sinderen kijken die aan een mega grote jurk werken die ontworpen is door de bekende kunstenaar en die vorig jaar de blikvanger van het nationale Textiel Festival in Leiden was.