De vrijwilligers kunnen best wat hulp gebruiken. Foto: PR
De vrijwilligers kunnen best wat hulp gebruiken. Foto: PR Foto:

Het Pinetum de Belten zoekt nieuw bloed

Vorden- Het Pinetum de Belten is er voor ons allen: die intrigerende verzameling van zo'n duizend verschillende coniferen met zijn steeds wisselende kleurschakering in dat stille twee hectaren grote parkbos achter de Wildenborchseweg 15 in Vorden is altijd gratis toegankelijk. Daar ligt het ten behoeve van onze samenleving als een uitnodiging om mee te genieten van eens iets heel anders, iets onverwachts.

Heel vaak wordt aan de beheerders van het park de vraag gesteld waarom zij zich zo inspannen om het park en de collectie te onderhouden als er van de bezoekers geen enkele financiële bijdrage verlangd wordt. Het antwoord lijkt bijna niet van deze tijd: omdat zij het zelf zo leuk vinden om buiten te werken en iets moois neer te zetten, waar ook anderen van kunnen genieten.

Het is dan ook leuk om als team te werken, iedere donderdag aan de slag te gaan en bij een uitgebreide kop koffie nog eens af te spreken waar wat gedaan moet worden: bomen vrijzetten, ruimen, mesten, maaien, uitplanten…. om nog maar te zwijgen van het etiketteren en catalogiseren. Heel wat anders dan achter de geraniums te kruipen!

De gezelligheid en het plezier onder het bestaande groepje enthousiastelingen doet deze er naar uitzien om dadelijk in april weer te beginnen, maar er is één probleem: ze worden allen een dagje ouder. Er moet wat "nieuw bloed" bij wil het pinetum op de huidige voet door kunnen gaan. Niet alleen bij het wekelijkse onderhoud, maar ook om mede na te denken over de instandhouding op de langere termijn.

Ettie Segers (0617980885), Aad van de Kamer (0575 556707) en Rhijnvis Feith (0575 556262) zijn nauw betrokken bij het pinetum. Zij verheugen zich erop om aan geïnteresseerden die eventueel bij het pinetum betrokken willen worden verdere informatie te geven.


Vorden 1 speelt 0-0 gelijk tegen Hatert

Vorden - In wellicht de meest povere thuiswedstrijd van de laatste drie seizoenen heeft Vorden 1 een 0-0 gelijk spel behaald tegen laagvlieger Hatert. Ondanks dat Vorden 1 in de tweede helft de schroom iets van zich af gooide en met veel energie en drive de aanval probeerde op te zoeken, bleef het toch een vrij vlakke wedstrijd, waarbij echter de inzet, de passie en de enorme energie die in de wedstrijd werd gelegd ruim voldoende was.

Je hebt wel eens van die dagen dat het allemaal net niet wil. Het is in het voetbal een nog steeds niet te bevatten fenomeen en erg lastig om tijdens een wedstrijd te keren. De wil is wel aanwezig, de inzet is ruim voldoende, de teameenheid is niets op aan te merken en ook de basiskwaliteiten zijn ruimschoots voor handen, maar het wil nou eenmaal net niet. Voetbal is en blijft een technische sport, waarbij de balbehandeling, de balbeheersing en het balgevoel het meest bepalende is in de wedstrijd, hoe hard je ook loopt, hoe stevig je de duels ook aan gaat en hoeveel passie en energie je ook in de acties legt. En juist op dat onderdeel, balbehandeling, was het zondagmiddag bij Vorden 1 allemaal een beetje povertjes. De eerste aanname was vaak net niet goed, de passing net te zacht of te onzuiver en 'het elkaar vinden' in de combinatie liep vele malen spaak.

Zodoende ontstond er een wedstrijd tussen de nummers 8 en 13, waarbij Hatert als degradatiekandidaat wordt gezien, waarin de blauw-rode formatie uit Nijmegen in de 1e helft de bovenliggende ploeg was. Het spel speelde zich voornamelijk af op de eigen helft van Vorden en vooral de beide backs, Bart Stokman en Sam Abbink, moesten flink aan de bak tegen de dreigende en met veel energie en inzet spelende buitenspelers. Gezegd moet worden dat de beide backs van Vorden zich prima hebben gehandhaafd en vooral de linksbuiten werd naar mate de wedstrijd vorderde volledig aan banden gelegd door Bart Stokman. Vorden overleefde de eerste helft en kon toch met 0-0 gaan rusten, maar liep evenwel met een hartstlag van ver boven de honderd naar de kleedkamer toe.

Want in de allerlaatste minuut voor rust kreeg Hatert werkelijke een dot van een kans om de stand op 0-1 te zetten. De rechtsbuiten hield met een sliding nog net de bal binnen en trok met deze actie ook nog eens de bal prima voor. De bal rolde voorbij de eerste paal en de kansloze keeper Robin Verstege en vanaf twee meter rolde de bal precies voor de voeten van de spits van Hatert. En terwijl iedereen zich al had verzoend met de openingstreffer van deze wedstrijd, rolde de bal precies langs de verkeerde kant van de paal voorlangs het doel over de achterlijn.

Tweede helft
In de tweede helft kwam Vorden 1 erg sterk uit de startblokken en liet direct zien dat het in de 2e helft toch wat meer druk vooruit wilde zetten. Het ging 10 á 15 meter meer vooruit spelen, had met Roy Böhmer de perfecte aanjager op het middenveld en kreeg ineens de geest, mede door de aanmoedigingen van het wederom met zo'n 250 á 300 man aanwezige publiek. Frank Hiddink schoot maar net over in de 48e minuut, de keeper moest ingrijpen in de 56e minuut bij schot van Koen Oosterhuis en ook Daan Horstman liet in de eerste 20 minuten van de 2e helft zien dat hij weer op de weg terug is en erg balvast en wendbaar is. Toch kwam de openingstreffer niet en ondanks dat het aandringen van Vorden ook altijd gepaard gaat met vele ingooien, cornerballen en vrije trappen, het resulteerde allemaal niet in de gewenste 1-0 voorsprong. Het dichtste bij dit zo belangrijke doelpunt was nog Roy Böhmer maar zijn achterwaartse kopbal werd met een katachtige reactie prima gekeerd door de uitstekende doelman van Hatert.

Ranglijst
Het bleef zodoende 0-0 en over het geheel van de wedstrijd gezien was dit ook een terechte uitslag. Vorden 1 steeg door dit gelijke spel zelfs een plaatsje op de ranglijst en staat nu met een 7e plaats zelfs in het linkerrijtje. De afstand met de nummer 11, de plaats waarbij je als ploeg genoodzaakt bent om nog nacompetitie te spelen om degradatie te voorkomen, is nu 8 punten. Met nog 9 wedstrijden te gaan is vooral het doelgemiddelde erg opvallend bij Vorden, want met slechts 15 tegendoelpunten is het verreweg de minst gepasseerde ploeg uit 2I en dat zijn rapportcijfers waarbij je eigenlijk niet naar onderen hoeft te kijken, maar aangezien het 1e elftal ook slechts 17 keer hebben gescoord, blijft het zaak om regelmatig de punten te pakken.

Achterhoek Cup en thema-avond
Dinsdagavond 8 maart speelt Vorden 1 thuis tegen RKZVC om een plek in de kwartfinale van de Achterhoek Cup. De wedstrijd begint om 20.00 uur en wordt gespeeld op Sportpark 't Grote Veld. De geplande thema-avond over 'Accommodatie' die het bestuur organiseert voor alle leden, vrijwilligers en betrokkenen ten behoeve van het op te stellen beleidsplan, is verzet naar donderdag 10 maart.