Burgemeester Besselink heet de vele vrijwilligers welkom. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Besselink heet de vele vrijwilligers welkom. Foto: Liesbeth Spaansen

Drie vrijwilligersbijeenkomsten over statushouders

HENGELO - In het gemeentehuis van Bronckhorst moesten maar liefst drie bijeenkomsten over de opvang van statushouders georganiseerd worden voor alle honderd aangemelde belangstellenden.

Door Liesbeth Spaansen

Burgemeester Marianne Besselink heette de vrijwilligers hartelijk welkom. "We vroegen of een paar mensen ons wilden helpen. Er komen vandaag honderd mensen", lacht zij. "Dank u wel dat u zich met zoveel hebt aangemeld." Els Pierik van de gemeente Bronckhorst gaf inzicht in de taakstelling die de gemeente heeft gekregen voor eerst 44 en vervolgens 51 statushouders en de plannen tot intensieve en integrale inburgering.

Melanie Jacobs is blij met de uitnodiging vanuit de gemeente en gaf uitleg over vluchtelingenwerk in het algemeen en de rol binnen Bronckhorst van Stichting Vluchtelingenwerk Oost Nederland (VWON) in het bijzonder. "Het hoofddoel is om de statushouders zelfredzaam te maken. Het is vooral veel regelen, zoals contracten voor huur, belasting, maar ook school voor de kinderen." Daarnaast wordt creativiteit en doorzettingsvermogen van vrijwilligers gevraagd die helpen bij juridische ondersteuning bijvoorbeeld bij gezinshereniging, contact met advocaten, ambassades en dergelijke. Vrijwilligers die in Bronckhorst wonen en dus de gemeente goed kennen, zijn vooral nodig om vluchtelingen de eerste acht maanden te ondersteunen. "We vragen best wel veel van de vrijwilligers. Realiseer je dat het in ieder geval heel veel tijd kost." Om goed voorbereid aan de slag te gaan, wordt een inwerktraject geboden, een basiscursus en eventueel aanvullende trainingen.

Daarnaast gaan de nieuwe vrijwilligers in de praktijk kijken. De gestelde vragen, zoals wat de taak van een klasse-assistent is, of de dagdelen zelf te bepalen zijn, of er deskundigheid beschikbaar is om het hoofd te bieden bij traumatische ervaringen van de statushouders, of er informatie is over de landen van herkomst en hoe lang de doorlooptijd met statushouders is, werden beantwoord.

Met de presentatie: 'De toekomst begint met goed onderwijs' gaf Jolanda van Erkel inzicht in de opvang van kinderen van statushouders. Scholengroep GelreVeste en Stichting Primair Onderwijs Achterhoek (Pro8) hebben al kinderen opgenomen. Er is hierbij bewust gekozen voor reguliere klassen, waar de kinderen vriendjes en vriendinnetjes kunnen maken uit de buurt. De definitie van onderwijs is: 'Het overbrengen van kennis, attitudes en vaardigheden'. Ofwel, vrijwilligers in het onderwijs hebben diverse talenten nodig, om extra uitleg te kunnen geven over en te kunnen oefenen met Nederlands als tweede taal en het voorbespreken van gebeurtenissen in Nederland, zoals carnaval.

Vrijwilligers zijn bovendien een schakel tussen de ouders en de school. Uniek is het plan om een bus in te richten voor onderwijsdoeleinden: De Dubbel(ont)dekker. Het is de bedoeling om de kinderen al rijdend te laten leren over Nederland, de taal te leren en samen te werken. "De bus rijdt en brengt ze letterlijk in de Nederlandse samenleving", licht Van Erkel het vernieuwende leerplan toe. "We zoeken mensen die denken in kansen en oplossingen. Het is geen keuze, we gaan het doen. Wij vinden dat we het maatschappelijk verplicht zijn om te helpen."

De verschillende formulieren lagen op de tafel klaar om te worden ingevuld. Een aantal nam het mee naar huis om na te denken over welke taak het best past. Andere vrijwilligers zijn duidelijk: "Ze komen hier niet voor niets naar toe. Ze riskeren hun leven door met bootjes over te steken of te vluchten uit oorlogsgebied. We willen wat terugdoen."