Jolanda Wabeke-Huurneman en Peter Wiekart scannen een Contact uit 1960. Foto: Rinus Ilbrink
Jolanda Wabeke-Huurneman en Peter Wiekart scannen een Contact uit 1960. Foto: Rinus Ilbrink Foto:

Zestig jaargangen Contact scannen en online te raadplegen

Vorden - In de doorgaans rustige archiefruimte van de Oudheidkundige Vereniging "Oud Vorden" in De Voorde achter de Dorpskerk bruist het sinds begin januari van activiteit. Zoals reeds eerder in Contact is gepubliceerd, is de vereniging druk bezig om het krantenarchief van Weekblad Contact (editie Vorden) te scannen en het resultaat via de website te publiceren.

Dankzij een mooie bijdrage van de Veilingcommissie/kringloop 'De Werf' en een fors bedrag uit het Coöperatiefonds van de Rabobank Achterhoek Noord en Oost dat na het vergaren van veel stemmen verkregen werd, kon een prachtige A2-formaat scanner aangeschaft worden. Na uitgebreid testen in de eerste weken van het nieuwe jaar, kon op 21 januari definitief begonnen worden met het digitaliseren. Aan de scanner is een Dutch PC-laptop gekoppeld, waar op het scherm direct de resultaten zichtbaar zijn. Na een visuele check worden de opnames in de cloud opgeslagen; een nabewerking om als complete krant per nummer op de website geplaatst te kunnen worden is dan de afsluiting.

Door het strakke scanschema (elke dag minimaal twee, soms drie dagdelen met steeds twee vrijwilligers) zit het tempo van 'Contactdigitalisering' er goed in. Er werd begonnen met het pagina-voor-pagina scannen en de 'samenvoeg-nabewerking' van de jaren 1970 tot en met 1981. Inmiddels zijn de jaren 60 ook nagenoeg verwerkt.

Wim Ruiterkamp en Rinus Ilbrink, de twee drijvende krachten achter dit project, zijn erg enthousiast over de inzet die de groep van ruim 20 vrijwilligers toont en vooral ook het plezier dat de mensen eraan beleven.

Diverse kranten zijn al online leesbaar

"Heel veel gebeurtenissen in het Vordense werden (en worden nog steeds!) in Contact gepubliceerd, denk alleen maar eens aan alle geboorte-, huwelijks- en overlijdensadvertenties die wekelijks gepubliceerd werden. Al verschillende vrijwilligers kwamen hun huwelijksadvertentie en de geboorteberichten van hun kinderen tegen! Ook niet te vergeten de honderden vaak paginagrote advertenties van de supermarkten Albers, Jansen, Remmers, Super Kruip en Cornelisse, VIVO, A&O, Jac. Hermans, waardoor een goed beeld getoond wordt van de kosten van het dagelijkse voedsel. Opvallend is ook het grote aantal kleine Contactjes met een agrarische achtergrond zoals graangewassen, 'zware biggen', kalveren, pinken, koeien, enzovoort. De agrarische wereld, en zeker ook die in Vorden, is de laatste 50 jaar zeer sterk veranderd, blijkt maar weer. Alles bij elkaar voor velen een feest van herkenning!".

Inmiddels zijn de resultaten voor iedereen die over internet beschikt, al zichtbaar, namelijk op de website www.oudvorden.nl. Na klikken op "Weekblad Contact" worden de jaren en weken getoond. Doorklikken zorgt ervoor dat de krant in z'n geheel te lezen is. Volgens Rinus Ilbrink is Oud Vorden hiermee één van de weinige oudheidkundige verenigingen in Nederland die het plaatselijke nieuws van zoveel jaargangen online voor iedereen toegankelijk maakt. Naast de verenigingssite zal ook uitgever Achterhoek Nieuws B.V. deze scans opnemen in hun digitale archief www.achterhoekkiosk.nl , zoals vorige week in Contact te lezen was.

Wanneer alle Contacten gescand zijn? "We verwachten eind van dit jaar klaar te zijn met alle beschikbare nummers; jammer genoeg ontbreken er toch verschillende kranten, met name van de oudere jaargangen uit de jaren 30 tot en met 60. We registreren welke nummers ontbreken, misschien zijn er nog mensen die oude Contacten hebben bewaard, zodat we die alsnog zouden kunnen inscannen en kunnen toevoegen op de website".

Wanneer u eens een kijkje wilt nemen hoe het er bij het scannen aan toe gaat, bent u van harte welkom in het Oud Vorden-archief, Kerkstraat 11 (gangetje in, links naast de woning, in het halletje deur rechts).


Informatiebijeenkomst DigiD

Vorden - Dinsdag 8 maart om 14.00 uur vindt er in het Dorpscentrum in Vorden een informatiebijeenkomst plaats over DigiD, georganiseerd door de stichting Welzijn Vorden. Deze bijeenkomst is bedoeld voor mensen die al enige vaardigheid op de computer hebben, zoals e-mailen of bankzaken regelen.

Zaken doen met de digitale overheid moet u wel op een veilige manier kunnen doen. Want u wilt niet dat anderen zo maar in uw persoonlijke gegevens kunnen kijken. Op internet kunt u zich legitimeren met uw DigiD (spreek uit: 'Die-gie-dee'). Zo weten overheidsinstellingen dat ze ook echt met u te maken hebben. DigiD is uw digitale sleutel voor de overheid en bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Dit moet u eenmalig aanvragen. Veel ouderen ervaren een drempel in het gebruik van de overheidsdiensten. Met name het aanvragen en gebruiken van DigiD lijkt voor velen een hoge drempel.

Opgeven
In verband met de ruimte kunt u zich hiervoor op te geven via e-mail of telefoonnummer (dinsdag-/woensdagmorgen 9.00 uur – 12.30 uur)


w.gotink@welzijnvorden.nl

0575-553405