Burgemeester Marianne Besselink maakte maandag kennis met het koersballen van Stichting Welzijn Vorden. Foto: Jan Hendriksen.
Burgemeester Marianne Besselink maakte maandag kennis met het koersballen van Stichting Welzijn Vorden. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

"Op deze manier krijg ik een duidelijk beeld wat er alzo in de gemeenschap gebeurt"

Vorden - Na een aantal 'proefballen' lukt het haar om de ovale zwarte bal over tien meter op het groene tapijtkleed te houden. En warempel. De laatste bal eindigt bijna minutieus dichtbij het witte kleine balletje zoals het hoort. "Het is niet zo gemakkelijk als u denkt", is de spontane reactie van één van de ouderen, die in de grote zaal van Kulturhus Vorden langs de koersbalbaan toekijkt hoe burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst op deze vroege maandagmorgen een bezoek brengt aan de Koersbal/Jeu de Boules groep van Stichting Welzijn Vorden.

Door Jan Hendriksen

Burgemeester Marianne Besselink maakt momenteel 'buurt' met diverse verenigingen, stichtingen en bedrijven in Bronckhorst. Er liggen nog een kleine honderd verzoeken op de plank! Maandagmorgen werd Besselink samen met de gebiedsambtenaren Herman de Groot en Ineke Maciag van de gemeente door Gerrit Eskes van de Centrale voor Vrijwillige Hulpverlening van Stichting Welzijn Vorden van het gemeentehuis in Hengelo naar Vorden gereden. Via deze centrale zijn vrijwilligers beschikbaar voor vervoer en begeleiding naar een arts, fysiotherapeut, ziekenhuis en eventuele klusjes. Er wordt hiervoor een kleine kilometervergoeding voor gevraagd. Aansluitend aan het 'koersballen' schuift Besselink aan bij de groep van ongeveer vijftien 'maatjes' die elkaar op de eerste maandag van de maand ontmoeten in het Kulturhus.

Naast koffie werd er voor deze speciale gelegenheid een kakelverse Vordense zwanenhals bij de koffie geserveerd. "Een Vordense delicatesse die je geproefd moet hebben", zo verklaart een van de 'maatjes' de burgemeester. Binnen deze maatjesgroep staat ontmoeting centraal. Het is bedoeld voor inwoners van Vorden en omgeving vanaf 55 jaar. "Uit deze ontmoetingen volgt soms een activiteit die men met elkaar deelt zoals een wandeling, een goed gesprek of een filmbezoek", zo verklaart Willy Gotink die als beroepskracht op twee dagdelen per week actief is voor de Stichting Welzijn Vorden.

Duofiets
Vervolgens wordt door de burgemeester even 'gebuurt' bij het kantoor van het Sociale Team dat voor ondersteuning op het gebied van zorg, welzijn en werk zorg draagt. De consulenten van het team helpen veelal bij het zoeken naar praktische oplossingen. Geurt Harmsen en Peter Eckhart doen in de kelder van het Kulturhus de burgemeester uit de doeken wat men zoal doet met de Hobbyclub en het Repair Café. Bij het 'café' kan men op iedere tweede zaterdagmorgen terecht voor kleine reparaties op een breed terrein. Na het bezoek aan het Kulturhus transporteerde Jan Breukink met een duofiets van de stichting Marianne Besselink naar sporthal 't Jebbink om de activiteiten van Sport en Spel te bezoeken. "Sinds drie jaar beschikken we over deze fiets. Hiermee kunnen we veilig met ouderen een fietstocht maken die daar behoefte aan hebben. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt", zo vertelt Breukink de burgemeester.

Duidelijk beeld
Zowel voorzitter Bert Brandenbarg van Stichting Welzijn Vorden als burgemeester Besselink keken met een voldaan gevoel terug op het 'buurt maken'. Besselink: "Ik wist niet dat de stichting zo'n ruim aanbod van activiteiten, cursussen en dienstverlening verleende. Op deze manier krijg ik een duidelijker beeld wat er alzo in de gemeenschap gebeurt en waarmee de Stichting Welzijn Vorden wordt geconfronteerd. Dat lees ik niet allemaal terug in de talloze 'ambtelijke stukken' die er dagelijks op mijn bureau belanden."