Mary Woltering met de binnengekomen reacties. Foto: Luuk Stam
Mary Woltering met de binnengekomen reacties. Foto: Luuk Stam Foto:

Woltering is blij met 'hartverwarmende reacties'

Vorden - Mary Woltering wil er alles aan doen om de bouw van woningen op landgoed Wientjesvoort nabij Vorden tegen te houden. En dus begon ze een handtekeningenactie. Daarop kwam heel wat respons.

Door Luuk Stam

Hoeveel het er precies zijn, dat telt een notaris deze dinsdag na. Maar Mary Woltering is alvast zeer tevreden met de steun die ze de afgelopen weken ontving in haar strijd om te voorkomen dat Friso Woudstra op zijn landgoed Wientjesvoort zes permanente woningen en achttien recreatiewoningen laat bouwen. Een flinke stapel brieven toont de mensen die aan haar zijde staan. "Terecht", vindt Woltering. "Want wat Woudstra wil, dat kan daar helemaal niet."

De 72-jarige Woltering plaatste drie weken geleden een grote advertentie in deze krant waarin ze haar verhaal uiteenzette. Ook nu weer stelt ze dat alle belangrijke bezwaarschriften geen enkele waarde hebben gehad omdat de zaken tussen Woudstra en de gemeente al in een vroegtijdig stadium waren beklonken. Ze spreekt van vriendjespolitiek. Woudstra noemt de actie van Woltering 'stemmingmakerij'. Daarnaast staat haar oproep volgens hem vol met onwaarheden.
Het doel van Woltering is tweeledig. Ten eerste wil ze dat de natuur van Wientjesvoort als EHS-gebied behouden blijft. EHS staat voor ecologische hoofdstructuur. In zo'n gebied geldt het principe van 'nee, tenzij'. Dit houdt in dat ruimtelijke ingrepen niet zijn toegestaan, tenzij er geen alternatieven zijn en er sprake is van een groot openbaar belang. Omdat Woudstra de inkomsten uit de te bouwen woningen nodig zegt te hebben om het landgoed te kunnen onderhouden, is dit geval aangemerkt als groot openbaar belang. Daar is Woltering het niet mee eens. Maar daarnaast is er het politieke gedeelte. "We zijn vanaf het begin bedonderd", vindt ze. Het dossier neemt inmiddels enorme proporties aan. "Maar ik zeg niets dat ik niet kan onderbouwen", beweert Woltering. "Dit soort dingen zijn er door voordat je er erg in hebt. Dat is niet eerlijk. De politiek hoort te staan voor wetten. Die zijn er om nageleefd te worden. En niet om op sluwe wijze te omzeilen."

Ze stuurde in deze zaak - die al sinds begin deze eeuw loopt - zelfs een brief naar voormalig koningin Beatrix. "Een week later trad ze af", vertelt Woltering nu. "Dat was jammer. Want ik weet zeker dat zij er anders een stokje voor had gestoken." Het is voor Woltering niet de eerste keer dat ze zich met een dergelijke zaak bezighoudt. Eerder probeerde ze de bouw van autogarage Herwers in Hengelo al te voorkomen. En in een nog verder verleden was ze het met de gang van zaken rondom de burgemeesterswoning van Van Beeck Calkoen niet eens.

"Mensen vinden mij misschien wel een onmogelijk mens", zegt Woltering. "Dat ben ik helemaal niet. Ik heb hier (in Hengelo, LS) sinds 1972 een pension. Sommige ouderen verzorg ik hier al meer dan twintig jaar. Als ik echt zo moeilijk zou zijn, dan zou ik dat ook niet volgehouden." Waar al die tegenstand dan vandaan komt? "Ik vind openheid en transparantie heel belangrijk", verklaart ze. "Mensen rekenen niet op zulke vasthoudende types. Maar ik blijf vechten tot de onderste steen boven is."

De handtekeningen die Woltering verzamelde, worden nadat ze door de notaris zijn geteld, aangeboden aan burgemeester Besselink. Of de actie nog veel gaat uithalen, is de vraag. De bouw van de eerste woningen op landgoed Wientjesvoort is inmiddels begonnen. Als officiƫle start van de bouw liet Friso Woudstra in het beton een oorkonde instorten waarin alle perikelen van de afgelopen vijftien jaar staan beschreven.


"Teken voor jouw landschap"

Vorden - Natuurmonumenten is blij met het besluit van de gemeenteraad van Bronckhorst om niet mee te werken aan de plannen voor de bouw van een megastallencomplex , maar eerst na te denken over de toekomst van de landbouw in de gemeente. "De gemeente heeft geluisterd naar de gevoelens die leven in de maatschappij. Bijna 7000 mensen tekenden de petitie Teken voor jouw landschap" aldus Harald van den Akker, beheerder bij Natuurmonumenten. "De petitie heeft zijn werk gedaan, nu gaan we mensen uitnodigen met elkaar na te denken en initiatieven te ontplooien om het landschap daadwerkelijk te behouden en herstellen. In mei willen we daarvoor een bijeenkomst organiseren" Het historische, kleinschalige landschap in de driehoek Zutphen, Lochem, Hengelo, met als middelpunt het kastelendorp Vorden staat onder druk. Harald van den Akker: "Ik zie de oprukkende bebouwing, schaalvergroting en intensivering in de landbouw, verrommeling. Bomen verdwijnen uit weilanden, houtwallen en kleine bosjes worden gekapt, bolle akkers worden geegaliseerd, bloemen verdwijnen uit de weilanden en akkers. Ik maak me hierover zorgen en wil die aftakeling stoppen en ombuigen naar herstel van landschappen."

Teken jouw landschap
Het herstellen van het landschap kan en wil Natuurmonumenten niet alleen. Daarom gaat Natuurmonumenten in mei een bijeenkomst in de streek organiseren: een gelegenheid voor streekbewoners om met elkaar in gesprek te gaan. Een bijeenkomst waarin de deelnemers bepalen wat belangrijk is voor het landschap, wat behouden en verbeterd moet worden. Een bijeenkomst waarin bewoners plannen maken en de uitvoering ervan in gang te zetten. Natuurmonumenten biedt een platform, stimuleert en biedt ruimte voor initiatief. Natuurmonumenten heeft geen agenda of plan dat ze wil presenteren. Het woord is geheel aan de deelnemers: de streek tekent het landschap.