Prins Joost de Eerste (r) en adjudant Gerrit de Eerste lazen gezamenlijk de proclamatie voor. Foto: Jan Hendriksen.
Prins Joost de Eerste (r) en adjudant Gerrit de Eerste lazen gezamenlijk de proclamatie voor. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Prins Joost de Eerste regeert over Kranenburg Oost

Kranenburg - Het Kranenburgs Carnaval werd zaterdagavond officieel geopend op een locatie buiten het Vordense kerkdorp. Kranenburg – Oost was voor de variatie de nieuwe residentie! Ofwel, het drie kilometer verderop gelegen café-restaurant 't Wapen van 't Medler in de buurtschap Medler vormde dit jaar de feestlocatie. En dat was best wel even wennen voor sommigen. Maar ondanks de verhuizing werd er volop gefeest. Bijna alle carnavallisten hadden zich verkleed. En dat maakte het geheel, met een sfeervol versierde zaal, tot een bont kleurrijk spektakel.

Door Jan Hendriksen

Als nieuwe prins en adjudant werden Prins Joost (Van Duin) de Eerste en Adjudant Gerrit (Otten) de Eerste gepresenteerd. Medlernaren die het Kranenburgs Carnaval als 'buurmannen' al vele jaren met hun families en enkele andere 'naobers' intens meevieren. "Voor ons een reden om hen als Prins en Adjudant te benoemen", zo liet voorzitter André Arfman van Stichting Kranenburgs Carnaval net voor de proclamatie weten. Samen met hun buren trad het tweetal voor hun proclamatie als de 'lokale helden' Buurman en Buurman met een act op om vervolgens de polonaise in te zetten. Tijdens de proclamatie verklaarden Prins Joost de Eerste en Adjudant Gerrit de Eerste het Kranenburgse Carnaval officieel voor geopend. Het tweetal liet weten dat men een in de komende tijd uitnodigingen ontvangt voor de Medler Fair, Paasvuur Kranenburg en het Medlertol Oranjefeest. "Kom langs en ga tekeer als een beest!" Ook lieten de prins en zijn adjudant weten dat een ieder zijn ogen en oren goed open moet houden, want wie weet komt de vriendschap je tijdens dit Kranenburgs Carnaval tegemoet.

Kleurrijke residentie
't Wapen van 't Medler was afgelopen weekeinde tot een kleurige residentie omgetoverd waar zaterdagavond zo'n 150 carnavallisten uit hun dak gingen. Zondagmiddag werd het 'zotten feest' voortgezet met onder meer een kindermiddag met Theater Fiets en was er een optreden van entertainer en muzikant Blinde Ed. Ook lieten, evenals zaterdagmiddag, zondag zich enkele 'lokale helden' horen. Onder hen onder meer Harry Nijenhuis die live een onvervalste carnavalskraker inzette.

Tevreden
Na afloop was Stichting Kranenburgs Carnaval tevreden over het verloop en de verhuizing. Andre Arfman: "We gaan alles nog een goed evalueren. De nieuwe locatie is ons goed bevallen. Als het ons ligt is volgend jaar 't Wapen van 't Medler weer onze residentie voor het Kranenburgs Carnaval."