Joop van Goozen (voor), opvolger van Pieter Haverkamp. Foto: Liesbeth Spaansen
Joop van Goozen (voor), opvolger van Pieter Haverkamp. Foto: Liesbeth Spaansen

Joop van Goozen leidt het Festival of Lessons & Carols

STEENDEREN - In aanloop naar Kerstmis wordt er in de Remigiuskerk in Steenderen een Festival of Lessons & Carols georganiseerd. Deze vorm van kerstbeleving is over komen waaien uit Engeland met zijn fameuze koorcultuur. In het Festival heeft de muziek (carols) het hoogste woord en vormen de verbindende teksten (lessons) de omlijsting.

De vorm van het Festival is wat losser dan andere liturgische vormen als de katholieke mis of de protestante eredienst, en biedt ook ruimte voor minder religieus georiënteerde teksten. Dit verklaart de grote populariteit van het fenomeen bij mensen die enerzijds sceptisch staan tegenover de kerk, maar zich anderzijds wel kunnen vinden in de spiritualiteit van kerstmis en de kerstmuziek. Een Festival of Lessons & Carols staat daarom garant voor een bomvolle kerk.

Vanwege de prominente rol van de muziek is het natuurlijk belangrijk dat de muzikale uitvoering prima verzorgd is. In Steenderen zal het daar niet aan liggen. Hart van het koor vormt de uitstekende cantorij van de Remigiuskerk. Voor de gelegenheid wordt deze aangevuld met gastzangers uit de regio. Stadsorganist van Doesburg Wilbert Berendsen verzorgt de orgelbegeleiding en het geheel staat onder leiding van Joop van Goozen.

Op het programma staan Engelse christmascarols in prachtige arrangementen om naar te luisteren maar vooral ook om mee te zingen. Beklijvend daarbij zijn de bovenstemmen voor de sopranen die het gevoel geven onderdeel te zijn van de ultieme muziekervaring. Na het Festival kan er nagepraat onder het genot van Glühwein en warme chocolademelk.

Kennismaken met Joop van Goozen
Joop van Goozen volgde in oktober Pieter Haverkamp op als cantor-organist van de Remigiuskerk in Steenderen. De cantorij was voor Van Goozen een aangename verrassing. "Het is een hartstikke goed koor. Het instuderen gaat gemakkelijk en er wordt meteen muziek gemaakt. Dat maakt het aantrekkelijk bijzondere projecten met dit koor op te zetten. Voeg daarbij de prachtige kerk met zijn eeuwenoude orgel en het idee voor een Festival of Lessons & Carols is geboren".

Joop van Goozen, geboren in Apeldoorn, woont met zijn vrouw Marieke Willemse in Brummen. Hij studeerde orgel, klavecimbel en koordirectie aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. "Ik woonde er tien jaar, wilde de cultuur van de grote stad opsnuiven. Daarna woonde ik twintig jaar lang in Heemstede, maar mijn bakermat, het oosten van het land trok."

Van Goozen heeft nog veel activiteiten in het westen van het land en reist daarom veel heen en weer. "Inmiddels breiden de muzikale activiteiten zich ook hier uit."

Het Festival of Lessons & Carols vindt plaats op zondagmiddag 18 december. Het begint om 16.30 uur en duurt ongeveer een uur. De toegang is gratis. Bij de uitgang is er een collecte vanwege gemaakte kosten om dit Festival te organiseren. "Het is geen strak kerkelijk gebeuren", benadrukt Joop van Goozen. "Het wordt voor iedereen die van kerstmuziek houdt een prachtige middag."

Joop van Goozen (voor), opvolger van Pieter Haverkamp. Foto: Liesbeth Spaansen