Een van de zeer bijzondere Napolitaanse kerststallen (circa 1900). Foto: PR
Een van de zeer bijzondere Napolitaanse kerststallen (circa 1900). Foto: PR

Lezing over de geschiedenis van de kerstkribbe

DOESBURG - Jan de Vries van het Kerstkribbemuseum te Wolvega geeft op donderdag 15 december in Het Meulenhuus aan de Bergstraat 48 te Doesburg een lezing: 'De geschiedenis van de kerstkribbe'. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.

De internationale collectie kerskribben van Jan de Vries uit Wolvega: "Reeds als kind stond ik mij te vergapen aan de grote beeldengroepen die rond de kerst in de katholieke kerken werden opgesteld. Jarenlang koesterde ik de wens om een beeldengroepje te mogen bezitten, dat in de kersttijd een ereplaats in de woonkamer zou kunnen krijgen. Deze lang gekoesterde wens werd eerst vervuld toen ik in 1979 van mijn kinderen een eenvoudig kerststalletje van de HEMA kreeg. Nog steeds neemt dit beeldengroepje, dat is vastgelijmd in een eenvoudig stalletje, een zeer bijzondere plaats in mijn verzameling in. Ik realiseerde me op dat moment niet, dat hiermee de basis was gelegd voor de grote collectie kerstkribben, die ik momenteel bezit."

Dat ene geboortetafereel, dat over de gehele wereld op honderden en waarschijnlijk wel duizenden manieren is uitgebeeld, geeft een extra dimensie aan het verzamelen van kerstkribben. "In het door mij, in het kader van het vak Heemkunde voor het Weststellingwerfse basisonderwijs, geschreven boekje 'De geschiedenis van de kerstkribbe', heb ik de ontwikkeling van de kerstkribbe vanaf de tweede eeuw na Christus tot heden beschreven."

Bij het opzetten van de collectie aandacht werd besteed aan de verscheidenheid van gebruikte materialen zoals: klei, terracotta, maïsblad, glas, tin, gips, diverse houtsoorten, zeepsteen, was, porselein, stro, blik, ijzer, mergel, giethars, fimoklei, leer, kurk, brooddeeg, marmer, plastic, touw, brons, jute, stof, parelmoer, bananenblad, wol, enzovoort. Op dit moment is een grote internationale collectie opgebouwd, bestaande uit meer dan 350 kerstkribben uit vele landen. Ook uit kerken afkomstige groepen behoren tot de collectie. Het nadeel hiervan is echter dat deze nogal wat ruimte vergen.

Tijdens de lezing zal de heer De Vries uitgebreid ingaan op het ontstaan en de geschiedenis van de kerstkribbe in de loop der eeuwen. Het is mogelijk eventueel een eigen kerstkribbe of delen hiervan ter beoordeling op deze avond mee te brengen. Jan de Vries zal ze graag met de aanwezigen bespreken.

Lezing 'De geschiedenis van de kerstkribbe' is op donderdag 15 december, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur, in Het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen 5 euro per persoon.