Jan Terlouw (l.) en Jan de Winkel zijn trots op de jubilerende vestiging in Hengelo. Foto: Liesbeth Spaansen
Jan Terlouw (l.) en Jan de Winkel zijn trots op de jubilerende vestiging in Hengelo. Foto: Liesbeth Spaansen

Jan de Winkel al 12,5 jaar een begrip

HENGELO – Om het 12,5 jarig jubileum van de Jan de Winkel vestiging in Hengelo te vieren, geeft het bedrijf tot 31 december 2016 12,5% korting op alle tuin en parkmachines en het gehele winkelassortiment in alle vier de vestigingen, Brummen, Hengelo, Goor en Luttenberg. Jan de Winkel legt zelf het succes uit: "We hebben een enorm enthousiaste en betrokken groep medewerkers. Samen kom je tot waar je nu bent!"

Door Liesbeth Spaansen

Historie
Het bedrijf bestond al in 1909. Dorpssmid Becking besloeg in de bebouwde kom van Brummen paarden, repareerde kachels, maakte hoepels om houten wielen en maakte divers smeedwerk. Eveneens verkocht en repareerde hij handgereedschappen en maakte constructies.
De vader van de huidige Jan de Winkel kocht deze smederij in 1954 en gaf het zijn eigen naam. Tevens startte hij met de verkoop van tractoren en landbouwmachines. Nadat zoon Jan de Winkel de zaak overnam in 1986, groeide het bedrijf enorm en in 1995 verhuisde het naar een nieuw pand aan de Eerbeekseweg in Brummen. "De grootste wijziging is dat we in 2000 van het merk CASE-IH naar John Deere zijn overgaan." Jan de Winkel lacht: "De regio is inmiddels groen gekleurd." Daarnaast zijn er belangrijke A-merken: Vicon, Giant, Strautmann, Veenhuis, Lemken en Caterpillar.
Het bedrijf bleef doorgroeien en in 2004 deed zich de mogelijkheid voor om de firma Arends, oorspronkelijk uit Wichmond, maar inmiddels gevestigd in Hengelo over te nemen. "Omdat er al klanten 'van over de IJssel' waren, was deze stap niet zo groot," aldus De Winkel. "We hebben de overname goed overwogen, hebben gekeken naar de cijfers en de potentie die het bedrijf had. Het gaat erom: Wat is je visie, hoe wil je verder?" Jan Terlouw werkte bij Arends en is nu bedrijfsleider bij Jan de Winkel in Hengelo. Het andere personeel bleef in eerste instantie ook, maar inmiddels is een aantal mensen alsnog weggegaan. "Daarnaast heeft er vooral uitbreiding van personeel plaatsgevonden," aldus De Winkel.

Toekomst
Door belangrijke veranderingen binnen de landbouw, zoals het toenemende belang voor recreatie en natuur, moest de strategie worden aangepast. "Hoe kun je de klant het beste bedienen, waar liggen de kansen in de toekomst en hoe houden wij ons bedrijf in stand? Het antwoord is: veel van hetzelfde doen, zodat medewerkers handigheid, snelheid en een grote expertise krijgen."
In de Winkel van Jan zijn de medewerkers en monteurs minimaal niveau 4, door het volgen van trainingen komen zij daar en blijven zij dat ook. Daarnaast zijn er medewerkers die de Hogere Landbouw School hebben gevolgd.

Kennis en kunde
Jan de Winkel houdt zich voornamelijk bezig met landbouwmechanisatie: tractoren en landbouwmachines voor loonbedrijven , de agrarische sector , gemeenten en particulieren en zowel reparatie als onderhoud. Er is eveneens een tuin- en parkafdeling, gespecialiseerd voor bedrijven in het openbaar groen en particulieren. In Goor gaat het om het professionele tuin- en parkmachines en machines voor golfbanen. Het constructiebedrijf zit in Brummen.
Donderdag 8 december 2016 werd in 't Hertenbosch in Baak een hangbrug geplaatst. Deze brug is in de constructiewerkplaats van Jan de Winkel in Brummen gemaakt. Maandag 12 december werd de touwbrug er in gehangen.


Bijzondere gezinskerstviering Remigius

HENGELO - Kerstavond, 24 december is er om 18.00 uur een gezinskerstviering in de Remigiuskerk te Hengelo. Het kerstfeest in de kerk wordt dit jaar gevierd met een kerstverhaal van verteller Peter Faber uit Utrecht.

Het verhaal: 'Iedere avond zingt heer Krekel het hoogste lied op de heuvel in het bos. Alle dieren vinden het prachtig en avond na avond komen ze luisteren. Ja … het leven is mooi als het zomer is, als je goed kunt zingen en met zoveel vrienden om je heen. Eén dier komt nooit bij de concerten van heer Krekel en dat is vrouw Mier. Zij heeft het druk, veel te druk. Er moet voedsel verzameld worden voor de lange koude winter, iets waar heer Krekel geen moment mee bezig is.
Zo gaat de zomer voorbij en maakt plaats voor de herfst en kerst. Heer Krekel heeft honger en hij heeft het koud. Hij voelt zich alleen en had zich het kerstfeest heel anders voorgesteld.

Kerstverhaal door verteller Peter Faber uit Utrecht

Hij gaat op zoek naar wat eten, zodat hij toch nog een kerstmaaltijd heeft en komt daarbij langs het huis van vrouw Mier. Een heerlijke geur komt hem daar tegemoet. Hij vraagt mevrouw mier om hulp en om gezelligheid, maar mevrouw Mier helpt hem niet. Heer Krekel heeft er toch zelf voor gekozen om de hele zomer muziek te maken. Dan moet hij nu de gevolgen maar dragen.
Met pijn en moeite worstelt heer Krekel zich de kerstdagen door en daarna een lange barre winter en bij de eerste tekenen van de lente trekt hij de wijde wereld in. Hij wordt een gevierd popster, maar als hij hoort dat zijn vrienden van de heuvel…
De kerk is open vanaf 17.45 uur voor alle kinderen van drie tot dertien jaar met hun ouders, broers, zussen, opa's, oma's en anderen belangstellenden. Na afloop is er chocomelk, ranja en glühwein. Voor de kinderen van nul tot vier jaar is er ook oppas aanwezig in Kerkstraat 15 (tegenover de kerk).
Graag tot 24 december.