Hennie Seesink (67), Dicky Harmsen (70), Henny Lubbers (70) en Dinie Waarlo (71) uit Hengelo collecteren al veertig jaar lang voor de Nierstichting. Foto: Luuk Stam
Hennie Seesink (67), Dicky Harmsen (70), Henny Lubbers (70) en Dinie Waarlo (71) uit Hengelo collecteren al veertig jaar lang voor de Nierstichting. Foto: Luuk Stam

Nierstichting beloont trouwe vrijwilligers voor veertig jaar collecteren

HENGELO - De Nierstichting (afdeling Hengelo/Keijenborg) zette op dinsdag 29 november hun collectanten in het zonnetje. Speciale aandacht was er voor vier vrouwen die al sinds eind jaren '70 jaarlijks met de collectebus langs de deuren gaan.

Door Luuk Stam

Ze begonnen allemaal op hetzelfde moment. Toen er veertig jaar geleden bij de vrouwenvereniging iemand over de Nierstichting kwam vertellen, meldden Hennie Seesink (67), Dicky Harmsen (70), Henny Lubbers (70) en Dinie Waarlo (71) zich aan als collectant. Nog altijd maken ze jaarlijks trouw hun ronde met de collectebus door het dorp.
Voor de Nierstichting (afdeling Hengelo/Keijenborg) was het reden om het viertal eens goed in het zonnetje zetten. Dat gebeurde op dinsdag 29 november in café Jansen & Jansen. Het café is normaal gesproken op dinsdag gesloten, maar opende speciaal hiervoor de deuren. Seesink, Harmsen, Lubbers en Waarlo ontvingen het beeldje dat bij het veertigjarig jubileum hoort. Daarnaast ontving een tiental vrouwen een bedankje voor 15, 20 of 25 jaar collecteren.
Het eerste deel van deze dinsdagavond maakt duidelijk hoe belangrijk het werk van de collectanten is. De Nierstichting gebruikt het geld voor ondersteuning van patiënten, voor voorlichting, maar ook voor onderzoek en innovatie. Zo zien de aanwezigen een filmpje over een man die te maken heeft met nierdialyse. Daarna volgt het verhaal van Henk Bosman, 70 jaar, Hengeloër en zelf nierpatiënt. Hij ontving in januari 2014 een nier van zijn vrouw, maar daar ging een traject van jaren aan vooraf.
Bosman is voorzitter van de nierpatiëntenvereniging van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Zijn vereniging krijgt jaarlijks een donatie van de Nierstichting. De vereniging verzorgt themadagen en voorlichting voor patiënten. Ook krijgen de patiënten een kerstdiner, een paasbrunch en zomers uitstapje. "Dat zijn de enige uitjes die ze nog hebben", vertelt Bosman. "Als we met het bestuur een vergadering hebben, dan zijn we ook bijna nooit voltallig. Er ligt altijd wel iemand in het ziekenhuis."
Dit soort verhalen maken dat de collectanten het geen probleem vinden om elk jaar enkele uurtjes van hun vrije tijd op te offeren. "Ik zeg altijd: je kunt beter langs de deuren gaan dan dat je het zelf hebt", vertelt Hennie Seesink. "En als je eenmaal bezig bent, dan is het zo voorbij", vult Dicky Harmsen aan. De dames krijgen tijdens het collecteren veel verschillende reacties. Waar de één gul geeft, zijn er ook mensen die de deur direct dichtgooien of niet eens opendoen. "Dan ben ik van binnen woest, maar iedereen is er vrij in", zegt Seesink.
De Nierstichting is dolblij met de trouwe schare collectanten in Hengelo en Keijenborg. Toch zou de organisatie graag zien dat er ook nieuwe aanmeldingen komen. De Hengelose Debby Zweverink (40) is alvast begonnen. Nadat haar moeder nierproblemen kreeg, drong het belang van een organisatie als de Nierstichting tot haar door. Dit jaar collecteerde ze voor het eerst. "Ik zou andere mensen zeker willen vragen om het ook te gaan doen", zegt Zweverink. "Ik ga volgend jaar weer."