Burgemeester Besselink speldt Jean Kreunen de onderscheiding op. Foto:  Willy Hermans
Burgemeester Besselink speldt Jean Kreunen de onderscheiding op. Foto: Willy Hermans

Koninklijke onderscheiding voor Jean Kreunen

'Eindelijk de waardering die hij verdient'

HENGELO - Jean Kreunen uit Hengelo is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn werk voor het Achterhoeks Museum 1940-1945. De versierselen behorende bij deze koninklijke onderscheiding werden uitgereikt door burgemeester Marianne Besselink. Ze speldde Kreunen de onderscheiding op zaterdag 22 oktober op in het Oorlogsmuseum in Overloon, waar een groot deel van de collectie van zijn Achterhoeks Museum 1940-1945 onlangs is ondergebracht.

Verdiensten voor de samenleving
Voor Jean Kreunen (53) was het een complete verrassing. Hij was met de voormalige vrijwilligers van het Hengelose museum in Overloon, toen tijdens de lunch in het museumcafé de burgemeester van gemeente Bronckhorst plotseling binnenviel. Totaal verbouwereerd hoorde Kreunen de toelichting van mevrouw Besselink aan.
Zij roemde de inzet die hij al veertig jaar lang had getoond om zijn collectie over de Tweede Wereldoorlog te verzamelen en ten toon te stellen. Als oprichter en vrijwilliger van het Achterhoeks Museum 40-45 had hij zich zeer verdienstelijk voor de samenleving gemaakt. Zijn voormalige museum, dat jarenlang landelijke bekendheid genoot, runde hij tot de sluiting in 2015 met een team van vrijwilligers. Hij verzamelde er een bijzondere collectie die de vele bezoekers een unieke weergave boden van de Tweede Wereldoorlog. In 14 jaren ontving het museum 51.000 bezoekers. Daarnaast organiseerde het velerlei activiteiten, waaronder tien wisselexposities en drie maal de legendarische Slag om de Achterhoek. Verder vervaardigde hij leskoffers voor basisscholen, sprak hij op scholen, gaf lezingen en organiseerde vele evenementen.
Kreunen heeft zich geruime tijd voor de samenleving ingespannen. De duur, maatschappelijke betekenis en uitstraling van zijn activiteiten hebben tot de koninklijke onderscheiding geleid.

Waardering
Jean Kreunen was er even stil van en dat gebeurt niet vaak. "Ik had dit absoluut niet verwacht. Ik was met de vrijwilligers als een ouderwets schoolreisje in Overloon om te laten zien de collectie daar is verwerkt in het totaal vernieuwde Oorlogsmuseum. Ik had nota bene deze dag zelf georganiseerd."
De aanwezige vrijwilligers waren het er allemaal over eens dat Kreunen hiermee de waardering krijgt die hij dik heeft verdiend en feliciteerden hem spontaan van harte. Wel met een dubbel gevoel, omdat de waardering komt nadat het museum is gesloten.
Het doek voor het Achterhoeks Museum 1940-1945 aan de Markstraat viel op 20 december 2015. De collectie is grotendeels overgebracht naar het Oorlogsmuseum in Overloon, dat op 2 oktober heropend is na anderhalf jaar verbouwen met daarin opgenomen de stukken uit het Achterhoeks Museum 1940-1945. Als bestuurslid van het museum in Overloon was Kreunen nauw betrokken bij de plaatsing van de stukken en kon hij een oogje in het zeil houden. "De stukken zijn verwerkt in het museum, waar veel meer ruimte is en alles goed tot zijn recht komt. Het is een prachtig museum geworden."