Veelzijdig genieten bij Erve Kots. Foto: PR Erve Kots
Veelzijdig genieten bij Erve Kots. Foto: PR Erve Kots

Veelzijdig genieten bij Erve Kots

LIEVELDE - Echt Achterhoeks genieten kan op vele manieren. Erve Kots is trots op zijn restaurants met elk een unieke ambiance, op het historisch museum en het rustieke logement. Er is de laatste jaren veel gebeurd. Het bedrijf beschikt nu over twee nieuwe, authentieke keukens in de Herberg en in het restaurant 'het Hoofdkwartier van de Prins'.

De combinatie van een klassiek restaurant en een steakhouse en biedt zoveel mogelijk ruimte aan unieke streekgerechten. Man kan er eigentijds en toch authentiek à la carte eten. Vanaf oktober staan er allerlei wildspecialiteiten op het menu. Het Hoofdkwartier van de Prins onderscheidt zich door de 'Josper' houtskooloven, een oven waarmee tijdens bereiding het goede van de verschillende vlees- en vissoorten wordt behouden. Erve Kots biedt ook een pannenkoeken- en grillbuffet in de herberg. En over een rustiek logement met eigentijdse kamers en een bruidssuite, elk met uitzicht over de landerijen en het museum. Mensen zijn er ook aan het juiste adres voor bijzondere activiteiten en arrangementen, feesten en buffetten.

Op 12 november wordt voor de liefhebber een wildavond georganiseerd. Een proeverij van verschillende wildspecialiteiten, zoals ree, wild zwijn of eendenborst.

Bier uit eigen brouwerij
De Achterhoek is een echte pils-regio. Op Erve Kots wordt Frederik Hendrik Pilsner gebrouwen. Dit gebeurt op ambachtelijke wijze waarbij het bier natuurlijk wordt gefilterd zonder toevoeging van smaak- en conserveringsmiddelen. Op 19 november wordt een Brouwersavond georganiseerd. Het seizoensbier van de maand is Stadschschemer, een zwaarder herfstbiertje uit de bokbieromgeving. Mild maar toch straf. De naam is ontleend aan Stad Groenlo, de stad waar Frederik Hendrik de stedendwinger een stukje strategie van de bovenste plank neerlegde om de stad in te nemen in 1627.


Hulp bij het vergroenen van Gelderland

GELDERLAND - Gelderland is een mooie provincie, kijk naar de mooie natuurgebieden. Maar het kan nog veel mooier. Helpt u als bewoners mee om uw (leef)omgeving aantrekkelijker te maken voor dieren en planten? Bijvoorbeeld door de aanleg van een natuurtuin op een braakliggend stuk grond, het beheer en onderhoud van een bloemrijke berm of de aanleg van groene gevels? Dan wil de provincie u daarbij ondersteunen.

Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde voor Natuur en Landschap: "Gelderlanders, die met natuur en landschap in de weer zijn, doen dat omdat ze het leuk vinden en uit een gevoel van verantwoordelijkheid. Natuur en landschap zijn van én voor ons allemaal en behoeft ook bescherming van ons allemaal. Ik vind het geweldig als mensen daar aan bij willen dragen want zo wordt Gelderland nog mooier."

Provinciale bijdrage
Zo wil de provincie financieel bijdragen aan het aanleggen, beheren of verbeteren van de kwaliteit van groen in de omgeving. Het inhuren van kennis op het terrein van natuur en landschap kan daar onderdeel van uitmaken. Voorwaarde is dat de activiteit past in het bestemmingsplan en de grondeigenaar instemt met de activiteiten. Aanvragers, minimaal vijf inwoners, dienen zelf ook een kwart te betalen. Hiervoor stelt de provincie een bedrag van 1.000 euro tot maximaal 5.000 euro beschikbaar.

Zonder winstoogmerk
Meer subsidie is mogelijk, maar dan dient de aanvrager zelf de helft van de kosten te betalen. Het moet gaan om activiteiten zonder winstoogmerk en uitgevoerd door groepen inwoners. Daarnaast draagt de provincie ook bij aan het betrekken van burgers bij natuur groen en landschap in de vorm van bijeenkomsten, werkdagen of het verspreiden van kennis. Deze subsidie bedraagt ten hoogste 50% van de kosten met een minimum van € 1.000 en een maximum van € 25.000.

Eisen
De provincie stelt een aantal eisen aan haar bijdrage. Binnen één jaar evalueert de provincie haar regeling om te kijken of deze regeling leidt tot het stimuleren van meer betrokkenheid. Meer informatie over deze regeling is te vinden op de website van de provincie.


www.gelderland.nl/Burgerbetrokkenheid-bij-natuur,-groen-en-landschap