Het bruidspaar Geurts-Otten met locoburgemeester Jan Engels en kleindochter Roza. Foto: Liesbeth Spaansen
Het bruidspaar Geurts-Otten met locoburgemeester Jan Engels en kleindochter Roza. Foto: Liesbeth Spaansen

Theo en Marietje Geurts-Otten
genieten al zestig jaar

STEENDEREN - Een prachtig zonnige dag was het, zondag 7 augustus, net als zestig jaar geleden. "Met 25 jaar was het nog veel warmer en met vijftig jaar was het dertig graden", weet het bruidspaar Theo Geurts (85) en Marietje Geurts-Otten (84) nog goed.

Door Liesbeth Spaansen

Locoburgemeester Jan Engels kwam het bruidspaar feliciteren. De kinderen en hun echtgenoten waren ook aanwezig en met elkaar werden vele herinneringen opgehaald. Zoals over hun jeugd, het gezin, werk, wonen in Toldijk, de eerste telefoons en de computers nu, hobby's en de bestemmingen van hun reizen, naar onder andere Duitsland, Oostenrijk maar ook Nieuw-Zeeland en Curaçao. Want genoten hebben zij.
Theo Geurts is geboren en getogen in Steenderen aan de Paardestraat. Hij ging naar de ambachtsschool en leerde voor timmerman. Marietje Otten is van de Wolfsstraat in Toldijk en ging naar de katholieke school in Baak. De boerderij was vanaf 1848 al in de familie, de eerste bewoner was Jongerius Otten. "Van vader op vader is het gegaan, altijd Otten", vertelt Marietje, die toen haar broers en zussen geen interesse hadden, zelf in het ouderlijk huis bleef wonen.
Theo trouwde in en samen runden zij de boerderij. Eind jaren zeventig stopten ze met boeren en is hij gaan timmeren bij Snelder en Wolbrink. Toch vond hij nog tijd om in het bestuur van de Stichting Oranjefeesten Toldijk zitting te nemen. Het stel kreeg vijf kinderen. Helaas moeten ze een dochter missen, die op jonge leeftijd is overleden aan MS. "Zij gaf een lezing over haar ziekte aan de doktoren in het ziekenhuis in Nijmegen", weet Marietje nog. Dat er veel soorten MS zijn, begreep Theo later pas. Negen jaar geleden verkochten ze de boerderij. Met de nieuwe bewoners hebben ze nog steeds contact. "We hadden een hele fijne buurt."
Het paar heeft jarenlang gebridged. Marietje was destijds in het bestuur bij De Bongerd, daar ontstond het idee om te gaan bridgen. "Wij hebben toen de bridgecursussen gedaan, maar het werd veel te groot voor De Bongerd." De Bridgeclub verhuisde naar Zaal Den Bremer. Locoburgemeester Engels leerde zijn ouders bridgen. "Het scheelt of je altijd thuis veel kaartspellen hebt gedaan. Dat pak je het wel makkelijker op." Nu, dat was het geval in het gezin Geurts. "We hebben altijd gekaart, dat werd met de paplepel ingegoten", lacht dochter Annet. "Jokeren, hartenjagen, eenendertigen, eenentwintigen en zelfs solokaarten." Jan Engels heeft al ruim tien jaar niet meer gebridged. "Dat vind ik wel jammer." Theo stelt hem gerust. "In één avond moet dat goed komen."
Negen jaar wonen ze nu naar volle tevredenheid in Steenderen. Theo houdt er de tuin netjes bij en helpt Marietje waar nodig. Daarnaast maakt hij tijd om te fietsen, te biljarten en soms eens een klusje. "Ik kan niet stilzitten, maar grote timmerprojecten doe ik niet meer."
Het paar kreeg van de gemeente een mooie orchidee en van de Commissaris van de Koning Cornielje en Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima felicitaties over de post. Zondag 's middags kwamen familie, vrienden, buurt, oud-buren en andere genodigden naar Zaal Den Bremer om het feest met Theo en Marietje mee te vieren.


'Euforische stemming sloeg totaal om'

Vervolg van voorpagina

"Ik zat samen met familieleden op mijn verjaardag voor de televisie naar de Olympische wegwedstrijd te kijken", vertelt de moeder van wielrenster Annemiek van Vleuten. "We waren in een euforische stemming toen Annemiek in de kopgroep terecht kwam en in de afdaling vervolgens aan kop ging. Maar die stemming sloeg totaal om toen ze zwaar ten val kwam in de technische afdeling van de Vista Chinesa". Tijdens de fatale val liep Annemiek een zware hersenschudding en drie kleine breuken in haar wervelkolom op.

Ze lag zondagavond op goud koers. Maar dan komt de in Vorden geboren en getogen Annemiek van Vleuten (33) in de afdeling van de Olympische wegwedstrijd voor vrouwen zwaar ten val. Iedereen houdt zijn adem in. Radio commentator Gio Lippens van NOS Sportzomer – die normaliter niet om woorden verlegen zit - stokt met een brok in zijn keel het commentaar. "Hoe de koers zich ook verder ontwikkeld. Ik kan niet meer euforisch in mijn commentaar zijn. Wat een drama", zo excuseert hij de luisteraars. Ook de NOS televisiepresentatoren Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot houden hun adem in en komen woorden tekort.
"In eerste instantie zou ik met enkele familieleden naar Brazilië afreizen om de wedstrijd van Annemiek te gaan bekijken. Maar door privéomstandigheden hebben we daar toch van afgezien. Toen Annemiek op kop ging, had ik spijt dat we niet waren afgereisd. En na haar dramatische val nog meer. Maar gelukkig is ze in Brazilië in goede handen", zo laat Ria van Vleuten maandagmiddag weten. Alle pers houdt ze deze middag buiten de deur. Voor de redactie van Contact maakt ze telefonisch echter een uitzondering. "Je wilt niet weten hoeveel journalisten, fotografen en cameramensen hier voor de deur hebben gestaan. We hebben ze allemaal de toegang geweigerd en ze niet te woord gestaan. En de stekker was al uit de telefoon gegaan."
Via haar eigen website laat Annemiek van Vleuten maandag het volgende weten: "Ik lig nu in het ziekenhuis en ga er wel bovenop komen. Bovenal is dit voor mij een supergrote teleurstelling. Dit was de beste wedstrijd uit mijn carrière". Uiteindelijk bezorgde Anna van der Breggen het Nederlandse team alsnog het goud. Annemiek: "Haar feliciteer ik van harte. We hebben als team een ontzettend sterke wedstrijd gereden".