Bertie Horsting leverde een prestatie van formaat. Foto: Willy Hermans
Bertie Horsting leverde een prestatie van formaat. Foto: Willy Hermans

Bertie Horsting liep veertig keer de
Nijmeegse Vierdaagse uit

HENGELO – Een geweldige prestatie, zo mag het wel genoemd worden. Bertie Horsting haalde voor de veertigste keer de finish van de Nijmeegse Vierdaagse. Niemand in de gemeente Bronckhorst die ooit zoiets presteerde, zodat het niet verwonderlijk was dat Bertie feestelijk onthaald werd en zijn huiskamer vol gladiolen staat.

Door Willy Hermans

In Hengelo was hij al een bekende door zijn werk bij de voormalige groentezaak aan de Kerkstraat. Bertie vertelt: "Ik heb daar van 1989 tot 2005 gewerkt bij achtereenvolgens Wijnbergen, Koos Prins en Klein Westland. Ik deed daar allerlei werkzaamheden zoals groente snijden, alles bijvullen, de wagen afpakken. Jammer dat de zaak moest sluiten, want daar had je veel contact met de mensen. Daarna kwam ik bij de gemeente Bronckhorst in de groenvoorziening te werken."

Wandelvirus
Al in de jaren '70 kreeg het wandelvirus Bertie te pakken. Hij begon met enkele avondvierdaagsen in de omgeving, totdat hij zich in 1976 samen met zijn broer Gerard voor het eerst aan de Nijmeegse Vierdaagse waagde. Gerard haakte na drie keer af, maar Bertie kreeg er steeds meer lol in. Eerst was zijn doel het Gouden Kruis na tien Vierdaagsen te halen, maar daarna ging hij stug door. Inmiddels was hij al 41 keer deelnemer. Slechts één keer haalde hij de finish niet, maar dat was buiten zijn schuld. In 2006 werd de Vierdaagse door de hitte voortijdig gestopt en kreeg niemand een kruisje.
De 62-jarige Hengeloër liep dus dit jaar tijdens de honderdste editie voor de veertigste keer de Vierdaagse uit: "Dertig keer liep ik vijftig kilometer, acht keer veertig kilometer en de laatste twee jaar dertig kilometer. Bij vijftig kilometer vond ik niet de afstand het probleem, maar wel het vroege opstaan. Dan moet je om 3.00 uur uit bed. Nu begin ik om 7.00 uur en ben om 13.00 uur weer binnen."

Gegroet Hoogheid
Bertie verblijft tijdens de Vierdaagse op een camping in Berg en Dal, samen met een groep wandelvrienden. "Het is één grote familie met allemaal vierdaagselopers. Het is daar erg gezellig en om half zeven stap ik op mijn fiets naar de start. Om 7.00 uur vertrekken we, ik loop altijd samen met een vast groepje. Echt tempo lopen lukt niet met die drukte."

"Last van blessures heb ik niet vaak gehad. Als ik blaren heb loop ik gewoon door, dat herstelt later wel. Dit jaar was het erg warm, maar ik kon het goed volhouden. Ik heb Koning Willem-Alexander nog wel gezien, maar daar was het zo druk dat ik dacht: Gegroet, Hoogheid!"

Op naar de vijftig
Behalve de Nijmeegse Vierdaagse loopt Bertie nog veel meer wandeltochten. Vierdaagsen in de omgeving, zoals in Doetinchem en Barchem, maar ook extreem lange ééndaagse tochten. De langste was in Bunnik in 1992 met liefst tweehonderd kilometer, maar ook liep hij tien maal de Nijmegen-Rotterdam Mars van 160 kilometer. Non-stop!
Het huis aan de Julianalaan, waar Bertie sinds 1985 zelfstandig woont, staat vol met bekers, medailles en andere prijzen. Binnenkort komt er weer een bij als Bertie in totaal 100.000 km heeft gelopen, want hij houdt elke kilometer nauwkeurig bij in een boekje. Vrienden schonken hem eerder bij 50.000 en 60.000 km een fraaie standaard.
In Nijmegen zal Bertie ook volgend jaar te vinden zijn, op weg naar zijn volgende doel: vijftig keer de finish halen.