Jochem v.d. Hoek, Tonnie Wassink en Marcel Ritzer. Foto: Henk Teerink
Jochem v.d. Hoek, Tonnie Wassink en Marcel Ritzer. Foto: Henk Teerink

Geweldig avontuur voor Van den Hoek van Performance Racing Achterhoek

HENGELO - Jochem van den Hoek en Olaf Romijn waren de twee Nederlandse deelnemers aan de Isle Man TT 2016. Beiden rijders zijn Hamove-lid en lieten als nieuwkomers een sterke indruk achter gedurende de twee weken op de Mountain Course. En het allerbelangrijkste, beide coureurs gingen zonder kleerscheuren huiswaarts.

Jochem van den Hoek is één van de coureurs van Performance Racing Achterhoek uit Hengelo Gld. van team eigenaar Tonnie Wassink. Eén van de monteurs van het team is Marcel Ritzer, die vorig jaar zelf nog actief was in de Zijspanklasse. Van den Hoek reed in 2015 al verschillende road race wedstrijden, waaronder de North West 200 en de Ulster GP. Dit deed hij allemaal ter voorbereiding om zijn droom te verwezenlijken: de Isle Man TT rijden in 2016. Het doel werd bereikt en hoe! Van den Hoek werd de beste nieuwkomer in de Superstock-klasse en kreeg voor deze prestatie een bronzen replica. Daarnaast reed de Brabander twee Superbike wedstrijden.
Van den Hoek was dan ook zeer enthousiast na afloop van de laatste wedstrijd op Ilse Man: "Het was zo bijzonder om eindelijk eens op deze baan te mogen rijden. Het is altijd al mijn droom geweest. Het is echt fantastisch hoe we dit als team hebben gedaan. De jongens hebben zo hard gewerkt om iedere keer de motor weer klaar te krijgen voor de volgende training of wedstrijd. Het is echt geweldig om met deze snelheden door de straten te vliegen. Het was ook mooi om in de picture te staan als beste nieuwkomer in de Superstock, iets om nooit te vergeten."

De tweede Nederlander Olaf Romijn reed in de Supersport-klasse en reed daarnaast met zijn SuperTwin in de 'Lightweight TT'. De coureur uit Nijmegen was na afloop van de trainingsdagen de snelste nieuwkomer in de Supersport. Romijn zijn reactie na afloop van de trainingen: "Poeh, het is een hele ervaring. Na al het huiswerk werd het tijd om de baan op te gaan. Na enige ronden begin ik gevoel te krijgen voor de verschillen in het wegdek. Daarnaast is mijn pitcrew goed ingespeeld op het evenement. Na twee ronden kom ik binnen voor bijtanken of overstappen naar de SuperTwin. Ze weten we iedere keer zonder technische problemen het maximale uit de sessies te halen."
Romijn reed drie wedstrijden, twee in de Supersport en één met zijn SuperTwin, die hij allemaal tot een goed einde wist te brengen. Het was tevens het laatste kunstje van Romijn: "Dit was het dan, drie wedstrijden en drie finishes. Mijn racecarrière kan ik afsluiten op mijn hoogtepunt, zoals ik het voor ogen had."

Zaterdag 11 juni werd er de derde wedstrijd van het seizoen verreden voor de OW Cup races op het TT Circuit Assen. Bij de NK Supercup 1000 was er succes voor Hamove lid Cliff kloots. Kloots eindigde als derde achter winnaar Nigel Walraven en de als tweede gefinishte Jaco Boonen. De leden Jarco Grotenhuis en Yme-Jan Hofstee werden respectievelijk negende en tiende. Regionaal rijder Thijs Peeters werd zevende in de NK Supercup 600. De winst ging verdiend naar Ricardo Brink. Brink won pas z'n tweede wedstrijd uit zijn carrière. Lokale rijder Niels Bikkel eindigde als twintigste in de Sportcup 600.


Willemsen en Beunk verliezen
koppositie na zware crash

Hermans in achterhoede in modder van Schopfheim

HENGELO - Daniël Willemsen en Peter Beunk leken zo goed op weg in de strijd om het wereldgoud maar tijdens het GP in het Duitse Schopfheim ging het mis. In de kwalificatiewedstrijden kwamen zij zaterdag op het loodzware circuit in botsing met het zijspan van de Brit Wilkinson. Daniël Willemsen raakte gewond en moest naar het ziekenhuis worden vervoerd, waar hij zondag aan zijn kaak is geopereerd. Naar verluidt 'ziet hij er weer goed uit'. Hengeloër Peter Beunk kon na een korte behandeling van een snijwond aan zijn kin het ziekenhuis weer verlaten. Een fikse tegenvaller voor het Achterhoekse duo, dat zo knap de leiding had in het WK-klassement. Na twee rode platen zakten ze terug naar de zesde plaats. Voorlopig zit de koppositie er niet meer in, afhankelijk van het herstel van Daniël Willemsen.

Door Willy Hermans

Giraud neemt de leiding over
De Grand Prix in Schopfheim werd gewonnen door Giraud voor Adriaensen en de verrassend goed presterende Vanluchene. Giraud won in de modderbrij beide manches en nam de leiding over in de tussenstand van het WK-klassement. Bij de start was het eindelijk opgehouden met regenen en ging Adriaensen als snelste weg. Giraud nam de kop over om deze niet meer af te staan. Achter hem deden de Belgen het goed door als tweede (Vanluchene), derde (Adriaensen) en vierde (Santermans) te eindigen.

Hermans/Van Gaalen
De andere Hengeloër in de top van het zijspangeweld was evenmin erg succesvol. Koen Hermans kwam in de eerste manche niet verder dan een 22e plaats en viel dus buiten de punten. Direct bij de start raakte hij betrokken bij een crash. Hij was een beetje dizzy, maar kon wel verder. In de modder was het lastig inhalen, zodat Hermans/Van Gaalen niet verder kwamen dan de 22e plaats en buiten de punten vielen. In de tweede manche was Hermans nog niet optimaal fit, maar wist desondanks naar een vijftiende plaats te sturen, zodat in elk geval nog zes punten konden worden bijgeschreven. Hij bleef daardoor nog net in de Top 10 van de ranglijst. Als beste Achterhoeker presteerde Gert van Werven, die met een 6-7 klassering 29 punten veroverde.

Zondag 19 juni staat de volgende Grand Prix alweer op het programma. Voor de tweede maal dit jaar in Nederland, nu op het Euro Circuit in Valkenswaard.
Tussenstand in het WK-klassement: 1. Giraud 150, 2. Adriaenssen 147, 3. Vanluchene 143, 4. Brown 134, 5. Hendrickx 129, 6. Willemsen 122, 7. Cermak 103, 8. Santermans 91, 9. Bax 76, 10. Hermans 73, 13. Van Werven 60.

Daniël Willemsen en Peter Beunk in betere tijden. Foto: Albert Schreuder
Jochem v.d. Hoek, Tonnie Wassink en Marcel Ritzer. Foto: Henk Teerink