De vriendinnen Jo-Anne, Maike, Tessa en Indy gaan al zingend richting de finish op de laatste avond van de avondwandelvierdaagse in Hengelo. Foto: Luuk Stam
De vriendinnen Jo-Anne, Maike, Tessa en Indy gaan al zingend richting de finish op de laatste avond van de avondwandelvierdaagse in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Slechte weersvoorspellingen deren wandelvierdaagse niet

HENGELO - De avondwandelvierdaagse in Hengelo trok vorige week 676 deelnemers. Dat waren er minder dan vorig jaar. Toch hielden de slechte weersvoorspellingen maar weinig mensen thuis.

Door Luuk Stam

Het is een prachtige lenteavond als de deelnemers aan de Hengelose avondwandelvierdaagse vrijdag voor de laatste keer deze week op weg zijn naar de finish op sportpark Het Elderink. Vier dagen lang legden wandelaars routes van vijf of tien kilometer af. Op de laatste avond komen ze in een lange stoet vanuit Keijenborg op de finish af.

"We liepen wel door mooie gebieden"

In de kantine van voetbalvereniging Pax kijkt de in oranje shirtjes gehulde organisatie terug op een week vol wandelplezier. "Het is goed gegaan", stelt Jolanda Bannink tevreden vast. Het aantal van 721 deelnemers van 2015 is dit jaar dan wel niet gehaald, maar het voorspelde slechte weer deed maar weinig mensen besluiten om de avondwandelvierdaagse een jaartje over te slaan.

Onder de deelnemers waren opnieuw heel veel kinderen en groepen ouders met kinderen. Jeppe (10) en Twan (10) uit Hengelo hebben vier dagen lang samen de vijf kilometer gelopen. Allebei zijn ze gekleed in een eigengemaakt shirt van De Graafschap. Of het zwaar was? De jongens schudden beiden het hoofd. "We liepen wel door mooie gebieden", zegt Jeppe. "Mooie natuur", vult Twan aan. "Dat zie je anders niet zo vaak."
In vlotte looppas nemen de twee jongens de laatste bocht richting de finish. Daar staan familie en vrienden van deelnemers met bloemen en andere versierselen te wachten. Zo ver zijn de Hengelose vriendinnen Maike (12), Jo-Anne (12), Tessa (12) en Indy (11) nog niet. Zij lopen bijna helemaal achteraan in de stoet, maar vermaken zich opperbest.

Al zingend en arm en arm wandelt het viertal over de Hengelosestraat. Onderweg zorgt een schattige pony in de wei ervoor dat er even gestopt moet worden. Na vier dagen vol plezier zijn de dames dan ook goed te spreken over dit evenement. "Het was fantastisch", zegt Maike. "Heel erg leuk", voegt Jo-Anne toe. "De eerste dag was het lastigst. Toen moesten we even wennen."

Als ook de laatste wandelaars Het Elderink hebben bereikt, verzamelt iedereen zich voor een laatste ronde door Hengelo. Met voorop de muziek van Concordia en achteraan die van Crescendo lopen de deelnemers in een grote stoet over de Hummeloseweg, de Kastanjelaan, de Fokkinkweg en opnieuw de Hummeloseweg.

Als bij terugkeer op Het Elderink alle medailles zijn omgehangen, kan het vooruitkijken naar de volgende editie beginnen. "Dan gaan we voor de tien kilometer", zegt de tienjarige Twan resoluut.