Burgemeester Marianne Besselink bezoekt Joop en Annie Uenk. Foto: Luuk Stam
Burgemeester Marianne Besselink bezoekt Joop en Annie Uenk. Foto: Luuk Stam

Annie haalde Joop ruim zestig jaar
geleden 'onder uut de Emmer'

TOLDIJK - Joop en Annie Uenk uit Toldijk waren op 31 mei zestig jaar getrouwd. Een dag later kregen ze bezoek van burgemeester Marianne Besselink.

Door Luuk Stam

Even nadat ze in het gemeentehuis van Bronckhorst een net getrouwd stel de hand heeft geschud, stapt Marianne Besselink de woonkamer binnen van een stel dat elkaar al in 1956 het ja-woord gaf. Joop (84) en Annie (82) Uenk uit Toldijk zijn zestig jaar getrouwd. Net als destijds op de trouwdag was het feest ook vorige week in zaal Den Bremer in Toldijk.

Allebei komen de twee van oorsprong dan ook uit de buurt. "Joop hek onder uut de Emmer ehaald", zegt Annie Uenk in onvervalst Achterhoeks dialect.

Burgemeester Besselink, die in de zeven maanden die ze nu in Bronckhorst aan het werk is al heel wat streektaal voorbij heeft horen komen, moet hier toch even om wat extra uitleg vragen.

Zestig jaar getrouwd, dat is zo bijzonder

Die uitleg volgt: Joop woonde vroeger op de boerderij van Uenk aan de Emmerweg tussen Steenderen en Rha. Toen Joop en Annie trouwden, kwam hij bij haar aan de Holtslagweg in Toldijk wonen. De broer van Joop nam aan de Emmerweg de boerderij van vader en moeder Uenk over. Joop vertrok 'uut de Emmer' en ging boeren op de boerderij van de ouders van Annie.

Samen kregen Joop en Annie Uenk twee zoons en een dochter. Inmiddels is de familie uitgebreid met zeven kleinkinderen en ook het eerste achterkleinkind heeft zich gemeld. Op een groot wit hart prijkt een foto van het bijna 1-jarige meisje. Met rode verf heeft ze naast de foto de afdrukken van haar handjes achtergelaten. Trots toont Joop de burgemeester het hart.

Het was één van de vele cadeaus die het echtpaar ter ere van het zestigjarig huwelijk mocht ontvangen. Op tafel staat een vers boeket bloemen. Buiten staat het vol met nieuwe planten. "En de postbode had er een elastiek omheen gedaan", vertelt Annie. "Zo veel brieven waren het. We hebben echt een dag gehad waar we heel mooi op terug kunnen kijken."
De allermooiste brief heeft wel een zeer bijzondere afzender. 'Dienst van het Koninklijk Huis', staat op de envelop te lezen. Binnenin zit een brief waarin meneer en mevrouw Uenk de felicitaties ontvangen van Willem-Alexander en Maxima. "Eerst dacht ik; zestig jaar getrouwd, is dat nou zo bijzonder", zegt Annie Uenk. "Maar als je dan een brief van de koning krijgt, dan denk je; ja, het is toch wel bijzonder."

Het nog prima gezonde stel hoopt er nog heel wat jaartjes huwelijk aan vast te knopen. Joop zit nog altijd graag op de trekker en houdt zich bezig met de zeventien schapen die hij nog op de boerderij houdt. Annie mag graag puzzelen en breien. En ze houdt wel van een praatje.

Toch moet burgemeester Besselink na een gezellige middag weer verder. Wie weet komt ze over vijf jaar terug.