Organisatoren (v.l.n.r.) Jolanda Bannink, Anja Oostendarp, Joke Groot Roessink, Evert Holland en Henriët Hiddink. Foto: Luuk Stam
Organisatoren (v.l.n.r.) Jolanda Bannink, Anja Oostendarp, Joke Groot Roessink, Evert Holland en Henriët Hiddink. Foto: Luuk Stam

Hengelose avondwandelvierdaagse is klaar voor de start

HENGELO - Honderden wandelaars beginnen op deze laatste dinsdag van mei aan de zevende editie van de Hengelose avondwandelvierdaagse.

Door Luuk Stam

De Hengelose avondwandelvierdaagse biedt de komende dagen weer de mogelijkheid om te voet te genieten van de mooiste plekjes in en rondom Hengelo. Vier dagen lang kunnen deelnemers vanaf sportpark Het Elderink starten voor routes van 5 of 10 kilometer. De inschrijving vindt plaats in de kantine van voetbalvereniging Pax. Het is ook mogelijk om één avond mee te lopen. De intocht is komende vrijdag (3 juni).
De vijfkoppige organisatie - bestaande uit Jolanda Bannink, Anja Oostendarp, Joke Groot Roessink, Evert Holland en Henriët Hiddink - heeft er alles aan gedaan om ook dit jaar weer een verrassend vierdaags wandelevenement neer te zetten. "Elk jaar proberen we de routes aan te passen", vertelt Henriët Hiddink. "De eerste dag lopen de wandelaars dit jaar een compleet nieuwe route."
Die routes lopen voor het grootste gedeelte door het buitengebied van Hengelo. Onderweg zorgen lokale ondernemers voor verschillende traktaties. Het aantal deelnemers steeg de afgelopen jaren van 463 in 2010 tot 721 vorig jaar. "Je hoort mensen vaak zeggen dat ze op plekken komen waar ze nog nooit geweest zijn", merkt Jolanda Bannink. "En dat terwijl veel van hen in Hengelo zijn geboren."
Het is dit jaar wederom mogelijk om de vierdaagse in groepen te lopen. Een jury beoordeelt de groepen van minimaal tien personen op zaken als netjes lopen, de herkenbaarheid als groep door middel van outfits en eventuele gezamenlijke zangkunsten. Ook is er opnieuw een prijs voor de originaliteit. "Die hebben we vorig jaar in het leven geroepen", vertelt Bannink. "Toen waren er drie meisjes die iedere avond heel ludiek verkleed waren."
Bij de voorinschrijving die vorige week plaatsvond, kwamen al ruim 300 wandelaars naar de kantine van Pax om zich aan te melden. Ook dinsdagavond is het nog mogelijk om in te schrijven. Deelnemen aan de complete vierdaagse kost 6 euro. Eén of twee dagen lopen kan ook. De dagdeelnemers betalen 4 euro.
Starten kan de eerste drie avonden tussen 18.00 uur en 19.00 uur. Op de laatste avond start de 10 kilometer om 18.00 uur en de 5 kilometer om 18.30 uur. Na de binnenkomst op vrijdag 3 juni maken alle wandelaars nog een kleine ronde door het dorp. Deze gezamenlijke intocht onder begeleiding van muziekkorpsen vertrekt om 20.15 uur vanaf sportpark Het Elderink en eindigt hier ook.


Festival De Tuin der Lusten komt naar landgoed Zelle

HENGELO - Landgoed Zelle in Hengelo staat op donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 juni in het teken van theater, dans en beeldende kunst. Het landgoed verwelkomt festival De Tuin der Lusten.

Door Luuk Stam

Voor de eerste keer komt festival De Tuin der Lusten naar landgoed Zelle in Hengelo, maar het concept bestaat al veel langer. Al tien jaar lang reist het festival langs particuliere landgoederen en buitenplaatsen. Veelal zijn die niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens het festival wel. "Landgoedeigenaren stellen hun locatie voor niets te beschikking", vertelt Mirte Droogers van De Tuin der Lusten. "Voor hen is het een leuke manier om publiek te laten meegenieten"

Elke editie van het festival kent weer nieuwe groepen en artiesten die komen optreden. In Hengelo krijgen de bezoekers bijvoorbeeld voorstellingen te zien van het dansende Argentijns-Franse kwartet HURyCan. Daarnaast treedt de groep Cie. Woest op. Dit is een combinatie van theater en dans. Wie van lekker eten houdt, is op dit festival ook op zijn plaats. Er is namelijk De Tafel der Lusten met authentieke mediterrane gerechten. Butifarra verzorgt hier een diner dat volledig in de stijl van het festival is.

Ook in 2014 was het festival al in de gemeente Bronckhorst. Toen was landgoed De Wildenborch in Vorden plaats van handeling. Begin mei deed het festival nog landgoed Den Dam in Eefde aan. "We richten ons echt op Gelderland", vertelt Mirte Droogers. Ondanks de steeds andere locaties heeft het festival in de loop der jaren een vaste schare liefhebbers opgebouwd. "Die mensen zullen ook naar Hengelo komen", weet Droogers. Toch hoop de organisatie ook zeker bezoekers uit Hengelo en de omliggende gebieden te trekken. "Juist voor mensen uit de buurt is het mooi om te zien wat zo'n landgoed te bieden heeft", stelt Droogers. "Omdat het normaalgesproken geen vrij toegankelijk gebied is, kom je er eigenlijk nooit, ook al woon je er heel dicht bij. Nu ben je van harte welkom."

De Tuin der Lusten is van donderdag 2 tot en met zaterdag 4 juni elke dag open van 18.00 uur tot 23.30 uur. Het programma begint dagelijks om 19.00 uur. Kaarten voor het festival kosten 38,50 euro. Die prijs is inclusief het diner. Kaarten zijn niet te koop aan de poort, maar alleen via de website.


www.detuinderlusten.eu

Een passage uit de voorstelling van de groep Cie. Woest. Foto: Gert Daemen