Staja veertig jaar met (v.l.n.r.) Henk Jansen, Joop Stapelbroek, Theo Stapelbroek en Joop Roenhorst. Foto: PR
Staja veertig jaar met (v.l.n.r.) Henk Jansen, Joop Stapelbroek, Theo Stapelbroek en Joop Roenhorst. Foto: PR

Fruitboom gaat bloeien ter ere van veertig jaar Staja

HENGELO - Staja bestaat veertig jaar. Om dat te vieren, plantte de directie van het Hengelose bedrijf op donderdag 19 mei een door het personeel aangeboden fruitboom.

Door Luuk Stam

Het verhaal van Staja begint veertig jaar geleden. Het is 4 mei 1976 op de boerderij van Stapelbroek als Theo en Joop samen met Henk Jansen van start gaan met een bedrijfje onder de naam 'Stapelbroek en Jansen'. Toen al hield het huidige Staja zich bezig met het lassen van wapening staal voor prefab beton en stalen mallen voor de prefab beton-industrie. Ook toen al maakte het bedrijf onderdelen voor diverse staalconstructies en mesttanks.

Na veertig jaar houdt Staja zich nog altijd bezig met staal. En dan vooral in de sectoren wapening, staalconstructies en machinebouw. Inmiddels zit hun wapening in het beton van heel wat bouwprojecten, infrastructuur en voetbalstadions. Zo speelde het staal van Staja een belangrijke rol bij de aanbouw van de HSL, de Betuwelijn, de Amsterdam Arena en het GelreDome. De machinebouwtak van Staja bouwt tegenwoordig complete landbouwmachines, onder andere van het merk Kaweco. Die machines doen hun werk tot in Canada en Australiƫ aan toe. Waar de werknemers bij Staja vroeger vooral onderdelen in elkaar lasten, werken ze nu vanaf het begin toe naar een eindproduct dat gespoten en wel de deur uit gaat. "Dat is ook een stimulans voor ons personeel", weet directeur Theo Stapelbroek. "Uiteindelijk staat er iets dat af is. Zij hebben daar een bijdrage aan geleverd."

Sinds 2013 heeft Staja een compleet nieuwe bedrijfshal van 8.000 vierkante meter in gebruik. Vanaf dat jaar is naast de afdelingen wapening en constructie ook de machinebouw in Hengelo gevestigd. Het bouwen van de machines gebeurde voor de laatste nieuwbouw nog in Zevenaar. Hier huisvest Kamps De Wild, het bedrijf waar Staja de productie van de Kaweco-landbouwmachines in 2002 van overnam.

Met de nieuwe bedrijfshal heeft Staja in Hengelo de complete productie bij elkaar. "De Achterhoek is voor ons nog steeds goed", geeft Stapelbroek aan. "De omgeving en de bereikbaarheid is goed. Je zit een stukje van de snelweg, maar als wij een machines naar het buitenland moeten exporteren, dan maakt dat kleine stukje naar Doetinchem ook niet uit. Daarbij zitten we hier in een landelijk gebied. Als wij hier een machine willen testen, hoeven we de weg niet eens op. Dat doen we op eigen terrein."

De geplante fruitboom staat symbool voor het bedrijf waar alle werknemers samen met hun klanten al veertig jaar lang de vruchten van plukken. Het vijftigjarig jubileum zullen Theo Stapelbroek, Henk Jansen en Joop Stapelbroek niet meer als actief directielid meemaken. De plek van laatstgenoemde is al overgenomen door Joop Roenhorst. Gesprekken over verdere opvolging zijn in volle gang. Of die opvolgers ook Stapelbroek of Jansen zullen heten? "Dat zal wel niet gebeuren", denkt Theo Stapelbroek. "Maar ik heb er zeker vertrouwen in dat het goed komt."