Met de veerpont de IJssel over bij Bronkhorst. Foto: Henk Wullink
Met de veerpont de IJssel over bij Bronkhorst. Foto: Henk Wullink

Geniet van de tweede Achterhoekse Klavertje 4-Daagse

ACHTERHOEK - Eindelijk is het dan zover. Vier dagen Achterhoeks geluk op de fiets. Dat vindt u tijdens de tweede Achterhoekse Klavertje 4-daagse die van donderdag 9 t/m zondag 12 juni 2016 plaatsvindt vanuit Hengelo Gld. Dit leuke en gezellige fietsevenement onderscheidt zich door interessante bedrijfsbezoeken onderweg en een dagelijks muzikaal en cultureel programma na aankomst. De fietsvierdaagse wordt op donderdag 9 juni, de eerste fietsdag om 9.30 uur geopend door Heleen Faber van de Stichting Achterhoek Toerisme. Iedereen is hier van harte welkom!

Routes
Niet voor niets is de Achterhoek uitgeroepen tot het mooiste fietsgebied van Nederland. Vanaf de fiets kan er vier dagen lang volop genoten worden van fraaie en afwisselende landschappen in de gemeente Bronckhorst en daarbuiten. U rijdt langs kastelen en landgoederen, over mooie fietspaden en leuke landweggetjes en door het prachtige IJssellandschap. De naam van het evenement verwijst naar vier verschillende routes in de vorm van een klavertje vier. Door Henk Wullink zijn voor dit jaar de volgende vier fraaie routes samengesteld: Slangenburgroute (donderdag 9 juni), Vorden-IJssel-route (vrijdag 10 juni), Hanzestadroute (zaterdag 11 juni) en de Lebbenbruggeroute (zondag 12 juni). Start- en eindpunt van de routes is steeds Gelderse Hengelo. Elke dag staat er een andere route op het programma. De vier rondgaande routes zijn gebaseerd op het systeem van de fietsknooppunten. De lengte bedraagt vijftig kilometer en kan worden ingekort tot dertig kilometer. Het is ook mogelijk om één, twee of drie dagen in plaats van alle vier dagen mee te fietsen.

Opengestelde bedrijven en stempelposten onderweg
Geniet van het fietsen zelf en van de mooie omgeving. U houdt genoeg tijd over voor bezoekjes aan de twee dagelijks voor u opengestelde bedrijven en overige bezienswaardigheden. Zo bezoekt u bedrijven met leuke streekproducten (boerderijwinkels), een wijngaard, een bierbrouwerij, een molen, een kasteel en een boerderijmuseum. Er zijn vier stempelposten: bij de start, op twee locaties (horecagelegenheden) onderweg en bij de finish. Voor pech met de fiets onderweg is een reparatiebusje van Slotboom Tweewielers beschikbaar.

Inschrijving en deelnamekosten
Informatie over kosten en voorinschrijving kan via de website. U kunt zich natuurlijk ook 's morgens bij de start tussen 9.00-11.00 uur laten inschrijven aan de balie op het startplein naast Eetcafé Jansen en Jansen, Spalstraat 1 te Hengelo Gld. Bij het eetcafé is ook voorinschrijving mogelijk. Aan de inschrijfbalie ontvangt u de informatiekaart met het volledige programma. Ook ontvangt u elke ochtend een geheel nieuwe, routekaart voor die dag.

Dagelijks een Achterhoeks muzikaal & cultureel programma
Dagelijks wordt vanaf 13.30 uur (zondag vanaf 13.00 uur) op het plein bij Eetcafé Jansen & Jansen een sfeervol Achterhoeks muzikaal & cultureel programma aangeboden. Met onder meer gezellige achtergrondmuziek (donderdag 9 juni), Harold 'De Troubadour' (vrijdag 10 juni), Adje's BBQ en Dialectband 'Aahneehe' (zaterdag 11 juni), een streekproductenmarkt, klompendansers 'Wi'j eren 't Olde' en Matrozenkoor Apeldoorn (zondag 12 juni). Ondertussen kunt u bijpraten en genieten van een hapje en drankje. Al deze activiteiten zijn vrij toegankelijk voor iedereen, dus kom er een kijkje nemen!

Medaille en leuke prijzen
Aan deelnemers die alle vier dagen meefietsen wordt op zondagmiddag om 16.00 uur een herinneringsmedaille uitgereikt. Dagelijks om 16.00 uur worden onder de deelnemers van die dag een drietal leuke prijzen verloot.

Ondersteuning
De Achterhoekse Klavertje 4-Daagse is mede tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Bronckhorst. Medewerking is verleend door de stichting Achterhoek Toerisme en (toeristische) organisaties in de gemeente. Mede namens onze vele, gemotiveerde vrijwilligers, wenst Stichting Achterhoekse Klavertje 4-Daagse: Marco Jansen, Richard Jansen, Pauline Drouen en Henk Wullink iedereen een onvergetelijke fietstocht toe.


info@ak4d.nl

www.ak4d.nl


Kunstwandelroute Kasteel Hackfort

Stichting Kunst en Cultuur Bronckhorst

VORDEN - Ook dit jaar organiseert de Stichting Kunst en Cultuur Bronckhorst, in samenwerking met kunstenaarsnetwerk het Web, de Keuken van Hackfort en Natuurmonumenten, weer in de zomermaanden een kunstwandelroute in het idyllische landschap rondom kasteel Hackfort. Van 21 mei tot en met 11 september kunt u, verspreid over kasteeltuin, vijvers, moestuin en weide, genieten van het werk van twaalf kunstenaars.

Dit jaar is er werk te zien van Iris burghout, Riet van Schie, Gebke Westra en Dries Olthoff, Piet Post, Bertus Janssen, Marijke Schellekens, Hans Mellendijk, leerlingen van het Almende College locatie Bleumers, Jacqueline van Seters, Jan Opdam, Thea Zweerink. Gezien het succes van het poëziepad vorig jaar, zijn Jan Opdam en de dichtersgroep De Omsmeders er ook dit jaar in geslaagd u te vergasten op twaalf puntdichten in een verassende vormgeving, welke als jachttrofeeën langs het poeziepad zijn geplaatst.

Het bijzondere van de kunstwandelroute bij kasteel Hackfort is de combinatie van uniek cultuurlandschap met een grote verscheidenheid aan natuur en agrarische cultuur en de verschillende uitingsvormen van hedendaagse beeldende kunst. De kunstwandelroute op het landgoed Hackfort brengt zodoende het beste van de Achterhoek - natuur, cultureel erfgoed, kleinschaligheid, gastvrijheid, humor en creativiteit - samen tot een mooie beleving van zomaar een zomerdag in Vorden.

Uiteraard kunt u de kunstwandelroute combineren met andere natuurwandelroutes vanuit Vorden of Vierakker naar het eeuwenoude landgoed, even bijkomen op het terras van de keuken van Hackfort met uitzicht op de moestuin of deelnemen aan activiteiten van Natuurmonumenten (zie hun agenda).

De kunstwandelroute is gratis toegankelijk mede dankzij bijdragen van het prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Bronckhorst. Er is een informatiebrochure aanwezig met informatie over de route en de geëxposeerde kunstwerken. Deze is gratis verkrijgbaar bij de Keuken van Hackfort. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Han van Oosterbos, Stichting Kunst&Cultuur Bronckhorst, telefoon (06) 53188605.

Afbeelding