Behalve de SuperMoto zullen er ook Endurance races worden gehouden. Foto: Henk Teerink

De drie uur van Zelhem tijdens SuperMoto weekend

BeNeCup en Endurance races in één weekend op circuit de Vinkenkamp

ZELHEM - Het was in 2015 echt al een ingrijpende verandering door de samenvoeging van de Nederlandse en Belgische Supermoto competitie. Daarbovenop kwamen er in Zelhem als een soort toegift vrije trainingen op de zaterdagmiddag op het mooie asfaltcircuit. Gelukkig werden de initiatieven door deelnemers en publiek van harte werd toegejuicht, maar het bestuur van de Stichting SuperMoto Vinkenkamp wilde nog wel een stap maken en keek alweer verder.

Door het totale wedstrijdaanbod in Nederland voor de supermoto-sport nog eens goed te bekijken bleken er mogelijkheden te zijn. Immers, afgelopen jaar is er door de tweede motorbond in Nederland, de MON (Motorsport Organisatie Nederland) een nieuwe competitie opgestart in de vorm van een supermoto lange-afstands-race ofwel de Endurance wedstrijden. Op het permanente circuit in Lelystad werden met succes vier wedstrijden van elk vier uur verreden. Dat bracht het bestuur van de Stichting SuperMoto Vinkenkamp op een idee.
Inmiddels hebben gesprekken met de KNMV en de MON plaatsgevonden en zijn er vervolgens afspraken gemaakt. "Ons idee kwam ook precies op het goede moment, de Endurance deelnemers willen natuurlijk ook graag op andere circuits rijden en zie daar: de uitbreiding van de KNMV BeNeCup wedstrijden op zondag met een MON Endurance op zaterdagmiddag in Zelhem was een feit. Dit betekent concreet dat de Endurance Cup 2016 er een race bij heeft met de veelzeggende naam 'de drie uur van Zelhem'. De vrije trainingen, zoals vorig jaar ook geïntroduceerd waren een schot in de roos en blijven ook gewoon op het programma staan, waarmee er een mooi en vol supermoto weekend ontstaan is."
De organisatie kan aan de slag. De wedstrijd in Zelhem is de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen 2016, de circa honderd deelnemers uit vooral Nederland en België, verdeelt in drie categorieën, staan te popelen om elkaar de maat te nemen.
Het totale programma: zaterdag 16 april: 12.30 – 15.30 uur vrije trainingen (deelnemers BeNeCup en Endurance), 16.15 – 19.15 uur SMT Endurance Cup 'De 3 uur van Zelhem'.
De entree bedraagt 5 euro voor volwassenen.

Basteom wint thuis van koploper

Ploeg blijft meedoen na 1-0 zege op Wolfersveen

Basteom blijft in de race voor een plek op de ranglijst die aan het eind van de competitie recht geeft om mee te doen aan de nacompetitie. Alleen daarvoor al was de benauwde 1-0 overwinning op koploper Wolfersveen belangrijk.
Wolfersveen had afgelopen week de koppositie gepakt en werd nu uitgedaagd deze te verdedigen tegen Basteom, dat dus de wedstrijd moest winnen om mee te blijven doen om de bovenste plaatsen. De thuisploeg hield uiteindelijk de drie punten thuis, maar het was kantje boord.
Basteom begon sterk en binnen twee minuten was er al twee keer een aanvallende een-tegen-eensituatie te zien en daarna volgden binnen tien minuten drie corners, maar gescoord werd er niet. Wolfersveen knokte zich terug in de wedstrijd en gedurende de rest hiervan was het een gelijkopgaande strijd met matig voetbal en veel strijd. Kansen waren op de vingers van een hand te tellen, wat kwam doordat de precisie aan beide kanten ontbrak en het tempo te laag lag.
De beslissing in de wedstrijd viel in de 61ste minuut. Allereerst stuitte Wouter van Dijk in kansrijke positie op de Wolfersveen-doelman en kreeg Basteom een corner.

Nacompetitie blijft binnen handbereik

Deze werd genomen door Ries Hetkönig, werd slecht uitverdedigd door Wolfersveen en toen de bal voor de voeten viel van Daan van der Kolk wist deze de bal in het doel te schieten, 1-0.
Hierna gebeurde wat de laatste weken al zo vaak te zien was, namelijk een Basteom-ploeg die achteruit liep, bij balbezit deze constant weer inleverde en zo de problemen over zichzelf afriep. Al een aantal keren kreeg de ploeg daardoor in de laatste minuten een tegendoelpunt en werden punten onnodig ingeleverd. Deze keer liep het gelukkig goed af, maar de bal had zo maar een keer anders kunnen vallen, eindstand dus 1-0.
Conclusie: noodzakelijke overwinning in een matige pot voetbal, maar wel belangrijk in de race om de bovenste plaatsen in de eindstand. De ploeg blijft nu meedoen en als het er wat meer rust en precisie in het spel komt en er positioneel wat slimmer wordt gespeeld, kan het nog een leuk competitie-eind worden.
Volgende week staat op het programma de wedstrijd: Basteom - Doesburg, aanvang 14.00 uur op sportpark Het Hooge Wessel in Steenderen. Opnieuw een finale, omdat er gewonnen moet worden. "Beste Basteom-supporters, kom ook dan, zondag 17 april, de ploeg aanmoedigen.

Opstelling Basteom: Martijn Kreunen, Frank Harmsen, Bob Wagenvoort, Emiel Worm, Stijn Heitkönig, Jari Bremer, Jos Teunis (Gijs Buiting), Daan van der Kolk, Gerrit Vierhuis, Wouter van Dijk (Luke Nieuwenhuis), Ries Heitkönig.