De kunstroutes 2015 zijn op de kaart ingetekend. Beeld: Kunst4daagse
De kunstroutes 2015 zijn op de kaart ingetekend. Beeld: Kunst4daagse

Fietsroutemakers Jopie Wullink en Harry Jansen

BRONCKHORST - Jopie Wullink en Harry Jansen hebben beiden hun sporen achtergelaten, letterlijk want zij zorgden voor de fietsroutes in de brochures van respectievelijk de Kunst10daagse en Kunst4daagse.

Jopie Wullink vertelt: "Na de gemeentelijke herindeling in 2005 werd het Toeristisch Recreatief Overleg Bronckhorst (TROB) opgericht om het toerisme in de gemeente te promoten. Al snel waren er de TROB Kunst, TROB Kinderen en TROB Paarden. De Kunst10daagse Bronckhorst kwam vanuit de TROB Kunst en werd door de gemeente gefaciliteerd, om later op eigen benen te kunnen staan. Henk Aalderink was de grote animator hierin."
Vanuit de VVV was Jopie Wullink nauw betrokken met de Kunst10daagse en werkte onder andere mee aan de totstandkoming van de fietsroutes. De allereerste route was een route van honderd kilometers, die zowel gefietst als met de auto werd gevolgd. Daarna kwamen er meerdere routes van rond de 25 kilometer. "Ik zette samen met Joke te Velthuis de routes uit via de kaart en ze werden nagefietst door Joke. Dat was ontzettend leuk om te doen."

Harry Jansen werd twee jaar geleden benaderd voor het maken van de fietsroutes van de Kunst4daagse. "Ik heb een kennis die actief is binnen de Kunst4daagse en die heeft mij gestrikt", lacht hij. "Ik vind het wel leuk om te doen." Het is een redelijke klus, omdat de adressen nogal uit elkaar liggen, maar samen met zijn vrouw maakt hij er gezellige uitjes van. Hij gebruikt hiervoor ook graag de bestaande fietsknooppuntenroute. "We hebben redelijk wat kilometers in de benen, kun je wel zeggen."
Als Harry de startpunten opgegeven krijgt, met daarbij een aantal adressen, gaat hij aan de slag. Hij maakt gebruik van moderne technieken, zoals de strava app, een applicatie voor wandelaars en fietsers. "Ik zet eerste de fietspaden uit via de computer. Aan de hand daarvan maak ik een omschrijving in een worddocument. Dan fiets ik ze na, ik activeer de strava app op de telefoon. Die route wordt dan in een soort landkaartje weergegeven." Natuurlijk gaat hij tijdens de Kunst4daagse weer op de fiets om exposanten te bezoeken.