Wim Jansen krijgt een koninklijke onderscheiding van burgemeester Besselink. Foto: Achterhoekfoto.nl/John Mokkink
Wim Jansen krijgt een koninklijke onderscheiding van burgemeester Besselink. Foto: Achterhoekfoto.nl/John Mokkink

Koninklijke onderscheiding voor Hengeloër Wim Jansen

HENGELO – Bij zijn afscheid van het vrijwillige brandweerkorps Hengelo is Wim Jansen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding vrijdag 11 maart in het gemeentehuis van de gemeente Bronckhorst opgespeld door burgemeester Marianne Besselink. Wim Jansen heeft zich ruim 26 jaar lang in allerlei functies zeer verdienstelijk gemaakt voor het brandweerkorps.

Door Willy Hermans

In 1989 stond hij bij de toen nog vrijwillig brandweercommandant Van Geenhuizen voor een sollicitatiegesprek. De verhalen van zijn buurmannen Weustenenk en Scheffer, die toen beiden bij de vrijwillige brandweer zaten, hadden zijn interesse gewekt en het sprak Wim aan om zich op deze wijze voor de gemeenschap in te zetten. Hij vertelt over de periode dat hij actief was: "Het mooie van het werk van vrijwillig brandweerman is het onderlinge vertrouwen. Ik moet letterlijk en figuurlijk blind op mijn collega-vrijwilliger kunnen vertrouwen dat hij weet wat te doen, zodra wij samen een brandend huis binnengaan. Dit vertrouwen creëert een bijzondere band. Natuurlijk worden brandweervrijwilligers daartoe goed opgeleid en volgen zij dezelfde opleiding als beroepsmensen. Uiteraard is het altijd ellende als wij worden opgepiept en al die tijd ben ik ook vertrouwenspersoon geweest voor de post Hengelo, voor als er een collega was die het even teveel werd. Met name gebeurtenissen waar (te) jonge mensen bij betrokken zijn maken altijd een diepe indruk op de vrijwilligers die in het dagelijkse leven heel andere dingen doen.
In Hengelo hebben we brandweermannen met verschillende beroepen en van huis uit ben ik jurist. Ik heb het werk van brandweervrijwilliger altijd met passie gedaan en het heeft mij altijd een goed gevoel gegeven als ik samen met mijn collega's mensen of dieren in nood kon helpen. Hoe ellendig het soms ook was. In dat opzicht is het zijn van brandweervrijwilliger een hele bijzondere hobby om er naast je werk zo even bij te doen. Na zoveel jaren vind ik het mooi geweest en vertrouw ik op de collega's die voor de mensen in Hengelo bij nacht en ontij deze hobby uitoefenen. Ik ben er trots op dat ik 26 jaar vrijwilliger mocht zijn van onze brandweer in Hengelo."
Op deze jaarlijkse feestavond waren alle vier korpsen uit Bronckhorst aanwezig om diverse mensen te huldigen. Vier leden kregen een diploma uitgereikt, negen leden werden bevorderd tot Manschap A, drie tot Manschap B. Zoals elk jaar werden ook jubilarissen in de bloemetjes gezet. Vier vrijwilligers vierden hun 12½-jarig jubileum, vier anderen waren 25 jaar in dienst, waaronder Bennie Hekkelman, postcommandant van Vorden en René Jolink, waarnemend commandant in Zelhem.
Na afloop van de officiële handelingen was er gelegenheid om te feliciteren en te proosten, waar uiteraard volop gebruik van werd gemaakt.