Martien Pater en Riske Legtenberg in het nu nog vrijwel lege pand van Van Sinckel.
Martien Pater en Riske Legtenberg in het nu nog vrijwel lege pand van Van Sinckel. Foto: Luuk Stam

Van Sinckel wil Vorden een stimulans gaan geven

Vorden - Winkelruimte voor ondernemers en werkruimte voor zzp'ers, met die combinatie hoopt Van Sinckel begin mei de deuren te openen van een nu nog leegstaand winkelpand aan de Dorpsstraat.

Door Luuk Stam

Het idee ontstond eind vorig jaar toen Vordense ondernemers bij elkaar kwamen om te praten over de leegstand in het dorp. Plaats van samenkomst was één van die leegstaande panden, de voormalige winkel van Sueters. "Iedereen moest zijn eigen stoel meenemen", vertelt Martien Pater. Samen met Riske Ligtenberg neemt Pater nu het initiatief om in dit pand iets nieuws op te starten.

Het doel is om de vitaliteit en aantrekkelijkheid van Vorden te bevorderen. "Wij hebben niet het idee dat we hier even de leegstand gaan oplossen", benadrukt Pater. "Maar we willen laten zien dat we er samen wel wat aan kunnen doen." Dat proberen de twee met Van Sinckel, met 'ck' geschreven. "We willen enige exclusiviteit uitstralen", verklaart Riske Legtenberg die schrijfwijze.
Zo komen er in de winkelruimte in het voorste gedeelte van het pand onder andere streekproducten en duurzaam speelgoed te staan. In het achterste gedeelte creëert Van Sinckel werkplekken voor zelfstandig ondernemers. Zowel bij de winkelruimte als bij de werkplekken gaat het om ondernemers voor wie een eigen winkelpand of eigen kantoor niet interessant is.
Ook wil Van Sinckel een uithangbord zijn voor ondernemers uit het buitengebied. De voormalige winkel van Sueters ligt helemaal aan het eind van de Dorpsstraat. Wie straks vanuit het centrum van Vorden naar Van Sinckel loopt, komt dus eerst langs een groot aantal andere zaken in het dorp. "Dat is alleen maar goed", vindt Pater. Dat saamhorigheidsgevoel is voor Van Sinckel belangrijk. "De leegstand is een probleem van heel Vorden", stelt Pater. "Die lege panden trekken de ziel uit het dorp weg."

Behalve dat Van Sinckel ervoor zorgt dat er een pand minder leegstaat, moet het ook een ontmoetingsplek worden. Voor klanten, maar vooral ook voor de verschillende ondernemers. De groep die spullen in de winkel aanbiedt en de groep zzp'ers die hier straks komt voor de werkruimte. "Het gaat elkaar versterken", zo is de overtuiging van de initiatiefnemers. Toch is het niet zo dat al die ondernemers steeds aanwezig zijn.
Riske Legtenberg zal het gezicht van de winkel worden. Zij coördineert alles en verzorgt de dagelijkse gang van zaken. In de winkel zijn verder kleding, brocante-artikelen en lifestyle-artikelen te koop. Maar ook ambachten zoals een smid zullen zich bij Van Sinckel presenteren. "Het moet dynamisch zijn en aantrekkelijk blijven", geeft Legtenberg aan. "We hebben hier een ruimte die veel mogelijkheden biedt." De streekproducten moeten gaan zorgen voor de dagelijkse loop. De bedoeling is dat het initiatief gaat uitgroeien tot een begrip in het dorp. "Alle mensen die Vorden bezoeken, die moeten straks ook langs Van Sinckel", vindt Martien Pater.


Concert harpiste Lavinia Meijer bij Stichting Kamermuziek

ZELHEM - Zondag 31 januari speelt de bekende harpist Lavinia Meijer in cultureel centrum 'de Brink' in Zelhem. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar voor € 20,--. De ingang van 'de Brink' bevindt zich aan de achterkant. Daar is ook parkeerruimte. Lavinia heeft een special doel met de solo-concerten. "Ik wil graag de solokant van de harp te laten horen. Het instrument beschikt over heel veel mogelijkheden die bij het publiek vaak nog onbekend zijn", aldus Lavinia.

Op het programma van het concert in Zelhem staan voor de pauze werken van C. Debussy (Clair de Lune), Y. Tiersen (Comptine d'un autre été, Valse d'Amélie, Valse des Monstres), E. Satie (Gymnopédie nr. 1, Gnossienne nr. 5), R. Hirose (Élégia for Harp), W. Croft (Ground + gesproken tekst), L. Einaudi (Nuvole Bianche, Divenire). Na de pauze speelt ze eigen werk (Life in balance, Hello Stranger, Improvisatie op Gangwondo Arirang) en een selectie uit de etudes van Philip Glass. Lavinia, geboren in 1983, werd op 11-jarige leeftijd toegelaten tot de 'Jong Talent' afdeling van het Utrechts Conservatorium en kreeg daar les van Erika Waardenburg. In 2003 behaalde zij haar Bachelor of Music (cum laude) en in 2005 haar Master of Music (cum laude) aan het Amsterdams conservatorium. Zij won eerste prijzen in het binnen- en buitenland. In 2009 werd ze onder andere winnares van de Nederlandse Muziekprijs. Ze is één van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. Sinds haar debuut in de New Yorkse Carnegie Hall in 2007 wordt ze regelmatig uitgenodigd om als soliste op te treden in Europa, Azië en Amerika. Zij trad solistisch op met orkesten als het Residentie Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Radio Kamer Orkest, het Concertgebouw Kamerorkest, het Israel Philharmonic Orchestra, het Korean Symphony Orchestra en de Seoul Philharmonic Orchestra.
In 2008 bracht Lavinia haar eerste solo-CD, genaamd 'Divertissements', uit bij Channel Classics. In 2009 zag haar tweede solo-CD 'Visions' het levenslicht. In 2011 kwam haar CD 'Fantasies & Impromptu' uit. Hiermee won ze de Edison Publieksprijs. In 2012 bracht ze een solo-CD uit, die geheel gewijd was aan de muziek van Philip Glass. Deze cd bereikte binnen een half jaar de platina status. Naast bovengenoemde opnames is Lavinia's discografie indrukwekkend.


www.kamermuziekzelhem.nl