V.l.n.r. Joost van Oostrum (Berkelland), Marianne Besselink (Bronckhorst), Rob Welten (bestuursvoorzitter GBT) en Rob Toet (directeur GBT) bekrachtigen de samenwerking met het GBT. Foto: PR
V.l.n.r. Joost van Oostrum (Berkelland), Marianne Besselink (Bronckhorst), Rob Welten (bestuursvoorzitter GBT) en Rob Toet (directeur GBT) bekrachtigen de samenwerking met het GBT. Foto: PR Foto: Verona Westera

Uitvoeringsovereenkomsten
getekend

Samenwerking GBT en gemeenten

BERKELLAND - Maandag 18 januari hebben de bestuurders van het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) en de gemeenten Bronckhorst en Berkelland in het gemeentehuis in Borculo gezamenlijk de formele handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomsten gezet. Sinds 1 januari 2016 worden de taken rond het heffen en innen van de gemeentelijke belastingen en de WOZ van de beide gemeenten uitgevoerd door het GBT te Hengelo (O).

Bij het officiële moment waren bestuursvoorzitter Rob Welten en directeur Rob Toet aanwezig namens het GBT en burgemeester Joost van Oostrum (Berkelland) en burgemeester Marianne Besselink (Bronckhorst) namens de Achterhoekse gemeenten.
De belastingtaken van gemeenten zijn wettelijk vastgelegd en worden voortaan uitgevoerd door het GBT. Onder deze taken vallen de heffing en inning van diverse gemeentelijke belastingen zoals onroerende zaakbelasting en afvalstoffenheffing.

Gemeenten stellen beleid en tarieven vast

De gemeenten blijven zelf verantwoordelijk voor het beleid en het vaststellen van de jaarlijkse tarieven. Personeel van de respectievelijke afdelingen belastingen zijn mee overgegaan naar het GBT. Het doel van de samenwerking is kosten besparen, dienstverlening verbeteren en continuïteit garanderen. De afspraken hierover zijn in Fiscale Uitvoeringsovereenkomsten (FUO's) vastgelegd.
Bestuursvoorzitter Rob Welten van het GBT is tevreden: "Op deze manier concentreren we bij het GBT steeds meer kennis en kwaliteit ten aanzien van het gemeentelijk belastingproces. En digitalisering van de overheid is de volgende efficiencyslag die het GBT nu maakt. Elke nieuwe partij plukt daarvan de voordelen. Tegelijkertijd bevordert deze samenwerking de regionale verbinding in Twente en met onze buurregio de Achterhoek". Directeur Rob Toet voegde daar aan toe dat de cultuur binnen het GBT past bij de cultuur zoals die binnen de gemeenten Berkelland en Bronckhorst aanwezig zijn. "We vullen elkaar op een goede manier aan."

Inwoners en bedrijven in Berkelland en Bronckhorst krijgen de gemeentelijke belastingaanslag en andere correspondentie voortaan van het GBT. Voor de meesten zal dat voor het eerst eind februari zijn als de jaarlijkse gecombineerde aanslag (o.a. over de WOZ, afvalstoffenheffing en rioolheffing) bezorgd wordt. Voor vragen en informatie kunnen de inwoners voortaan terecht bij het GBT.