Samen boerenkool eten als start van een nieuwe scoutingjaar. Foto: Liesbeth Spaansen
Samen boerenkool eten als start van een nieuwe scoutingjaar. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Scoutingjaar start met boerenkool

HUMMELO - Scouting Sweder van Voorst start het nieuwe scoutingjaar jaarlijks met een stevige en voedzame boerenkoolmaaltijd.

De aardappelen, boerenkool en de appelsap werd ook dit jaar beschikbaar gesteld Dick Garritsen van de Boerderijwinkel De Kruisbrink in Toldijk. Dit jaar had het bestuur de taak op zich genomen om de aardappelen te schillen, de stamppot, spekjes en rookworsten klaar te maken en de toetjes bereiden.

De kinderen speelden intussen het Verdubbelspel. Na het spelen vertelde Luc Scholten over zijn reis naar de Wereld Scout Jamboree, aan de hand van mooie foto's. Iedereen luisterde geboeid naar zijn belevenissen.
De ochtend werd afgesloten met de boerenkoolmaaltijd en toetjes, die bereid waren door het bestuur. Het was weer heel lekker en gezellig om het scoutingjaar samen weer te beginnen.


Drie teams DCH: gaat alle kanten op

HENGELO - Het tweede team van DCH speelde als eerste van de drie teams van DCH in deze zevende ronde in Almen tegen DOG 2 uitkomend in de tweede klasse regio Oost Gelderland. Voor DCH 2 zou normaal gesproken een punt zeker, maar nog aannemelijker twee punten te halen zijn.

Maar ja, soms valt het kwartje verkeerd en dan kan het maar zo mis gaan. Gerrit Halfman won daar nog wel en Jan Bosch behaalde nog een remise en dat was het wat betreft de punten. Jan Luiten en Wim Eijkelkamp verloren hun partij zodat het 5-3 voor DOG 2 werd. DCH 2 blijft zesde met 7-7.
Het derde team van DCH speelde thuis en ontving DSV 4 uit Dinxperlo, Sinderen en Varsseveld. Beide teams sluiten de ranglijst in de tweede klasse en blijven ook na deze wedstrijd op dezelfde plaats staan. Het werd namelijk 4-4 door vier remises. Saidu Keta, Erik Brummelman, Gerrit Hulshof en Gerrit Kreunen behaalden de vier punten waarmee ze net boven DSV 4 blijven staan op de twaalfde plek met 7-3.

Het eerste team speelde diezelfde avond in Brummen tegen BDV 2 de hekkensluiter van de eerste klasse regio Oost. Op papier qua rating en dus gezien de speelsterkte was Hengelo verplicht aan zich zelf om te winnen. En het werd ook enig sinds wel een makkelijke overwinning, maar toch was er een onverwacht verlies van Harry Vos. Nadat Arnoud de Greef tegen een voor hem lagere speler snel had gewonnen en ook Jaap Vos al snel de punten binnen had stond DCH met 0-4 voor.

Harry verloor door een black out en dat gaf enige tegenslag. Echter, Rodier Evers die beter stond zette de zege reeks voort en ook Eddy Hoebink behaalde winst, maar dit was te danken aan een oud speler van DCH Jan Visschers die ook even een black out had. Jan Bosch speelde met een lichte positie voordeel waar net geen winst meer in zat, remise zodat het uiteindelijk 3-9 voor DCH werd. DCH staat nu met DUO en WDV aan kop met 7-11. Alleen DUO heeft 53, DCH 52 en WDV 50 bordpunten.

In de onderlinge competitie werden de volgende partijen gespeeld: Wim Sloetjes - Han van Beek 1-1. Groep A: 1. Rodier Evers 11-20, 2. Arnoud de Greef 11-19, 3. Harry Vos 8-12. Groep B: 1. Saidu Keta 8-10, 2. Berend Rossel 6-8, 3. Jan Heijink 8-9.

DCH speelt elke donderdagavond bij Clublokaal 'Ons Huis', Beukelaan 30 in Hengelo. Voor inlichtingen, secretariaat: H. Vos, telefoon 461113 of kijk op de site.


dch-hengelo.geldersedambond.nl


Jan Wilm Tolkamp lanceert 'Toevallig'

Op cassette

AALTEN – Aanvankelijk had hij het nummer geschreven voor het grote afscheidsconcert in Het Gelre Dome. Maar de reacties erop waren dusdanig overweldigend dat de in Aalten geboren Normaalgitarist Jan Wilm Tolkamp besloot om het nummer 'Toevallig' uit te brengen. Op een heuse 'antieke' cassette welteverstaan.

Ruim tien jaar lang was hij de muzikale rechterhand van Jolink. Niet alleen speelde hij gitaar, maar schreef ook nummers, produceerde de albums van Normaal en ging voor duo-optredens veelvuldig samen met Ben Jolink op pad.

Speciaal voor de afscheidsshow in Het Gelre Dome schreef hij het nummer 'Toevallig', waarin hij een ode brengt aan Normaal dat ooit, veertig jaar geleden, op het idee kwam om nummers in het dialect te gaan spelen. "Om technische redenen kon het die avond niet met de band worden gespeeld. Ik heb het nummer aangepast voor akoestisch gitaar en mondharmonica. En stond vervolgens die avond op de middenstip van dat grote stadion met 33.000 mensen voor mijn neus."

Naderhand werd hij echter overstelpt met reacties. Vooral nadat het afscheidsconcert begin januari op tv werd uitgezonden. "Het nummer had ik eigenlijk een halfjaar geleden al geschreven en zou het gewoon eenmalig spelen. Tijdens die afscheidsshow dus. Maar er kwamen zo ongelooflijk veel positieve reacties op dat ik besloot om het uit te brengen. In twee versies: de live-uitvoering van Het GelreDome en een studioversie, waarop ook Jonas Pap, de cellist van Kyteman, meespeelt. De nummers zijn nu te downloaden via iTunes, maar worden ook uitgebracht op cassette. Bovendien zijn bij zowel de live- als de studioversie een videoclip gemaakt die op YouTube is te zien."

De keus voor een cassette is overigens welbewust, zo legt hij uit. Met een kwinkslag: "Sinds kort heb ik een andere auto. Daarin zit echter geen cd-speler, maar nog een cassetterecorder. En tsja, als ik het nummer in mijn eigen auto wil kunnen beluisteren, zal ik het dus wel op cassette moeten uitbrengen…"

Jan Wilm Tolkamp brengt met 'Toevallig' een ode aan Normaal. Foto: PR