De officiele opening door wethouder Jan Engels en directeur Susette Seevinck. Foto: Alice Rouwhorst
De officiele opening door wethouder Jan Engels en directeur Susette Seevinck. Foto: Alice Rouwhorst

Basisschool Pannevogel feestelijk geopend

Met elkaar, voor elkaar

STEENDEREN – Basisschool de Pannevogel heeft afgelopen week haar intrek genomen in het nieuwe (school)gebouw aan de Prins Bernardlaan. Op vrijdag was de officiële opening met een Housewarming Party voor de ouders van de schoolgaande kinderen.

Door Alice Rouwhorst

Dinsdag na de kerstvakantie verzamelden alle kinderen zich op het schoolplein en gingen samen met hun juf naar binnen, zonder hun ouders. Die moesten hun nieuwsgierigheid nog een paar dagen in bedwang houden. "Het was zo mooi om de verschillende reacties van de kinderen te zien," zegt Susette Seevinck, directeur van de school. "Sommige keken met grote ogen rond en waren helemaal stil. Andere kinderen stuiterden luidruchtig naar binnen of renden bijna om zo snel mogelijk bij zijn of haar nieuwe plek te zijn."

Kunstwerken
Als de eerste indrukken zijn verwerkt, ging het team, samen met kunstenaars van Het Tweede Bedrijf (Kunstbunker) met de kinderen aan de slag om van het kale en nog sfeerloze gebouw een warme, fijne school te maken met een ziel en een kloppend hart. De verschillende leergebieden zoals taal, rekenen, muziek, beweging en sociale vaardigheden kwamen aan bod in verschillende disciplines zoals architectuur, dans, film en foto, voordracht, beeld en muziek.

Het werd een drukke, maar vooral leuke week voor de kinderen. Zo leerde de onderbouw een prachtige dans die de ontdekkingstocht van hun nieuwe plek verbeeldde en verfden ze puzzelstukken voor op een canvas die nu de muur siert in het gebouw. De middenbouw bouwde samen met de architect van het pand, Hugo Lenselink, bruggen van spaghetti en marshmallows en leerde het pand kennen aan de hand van een speurtocht. De bovenbouw knutselde een pixelart-kunstwerk van geverfde melkpakken en leerde debatteren. Alle leerlingen zorgden daarnaast voor het opleuken van hun eigen lokaal, onder andere met vlinders in allerlei maten en vormen. Ze versierden de hal met een prachtige slinger waarvan elk vaantje door een leerling geverfd is. En ze leerden het ritme van de hartenklop.

Ritmisch geklap
Samen met wethouder Jan Engels heette Susette Seevinck de vele ouders buiten op het schoolplein welkom tijdens de officiële opening op vrijdagmiddag 8 januari en vroeg zich af waar alle kinderen waren. Prompt kwamen ze uit verschillende deuren naar buiten. Het ritme van de hartenklop klappend. Ze waren allen gehuld in een blauw Pannevogel t-shirt dat gesponsord is door de naastgelegen Aviko, die ook voor de warmte in het pand zorgt. Na het ritmische geklap en gezang nodigde Seevinck de wethouder uit om samen met haar de officiële openingshandeling te verrichten. Onder toezicht van de vele ouders knipten zij allebei het gele lint door met in het midden een grote rozet. Eindelijk konden zij en de vele ouders naar binnen om de nieuwe school van hun kind te bewonderen.

Bouwproject ten einde, begin van iets moois

Binnen in de centrale hal nam men plaats op de trap en tribune om te luisteren naar een aantal leerlingen die een TED (Technology, Entertainment, Design) lezing over plasticsoep, kinderrechten en drones gaven. Zij maakten direct gebruik van de mogelijkheden van de nieuwe ruimte, namelijk de beamer die beelden projecteerde op een groot scherm. De opgeleide gidsen van de bovenbouw namen na de presentaties de verschillende groepen ouders mee naar de lokalen van hun kind. Elke lokaal deelt een tussenliggende instructie-/stilteruimte met het naastgelegen lokaal. Grote digiborden geven de juffen en de meester de mogelijkheid tot een moderne manier van lesgeven. Maar de hoofdmoot van de lesstof blijft toch gewoon rekenen, taal en spelling. Bij andere ruimten in het gebouw, zoals het magazijn, de teamkamer en de bibliotheek stonden opgeleide supposten uit de middenbouw die alles wisten te vertellen over de betreffende ruimte. Net zoals de kinderen eerder in de week waren de ouders blij en onder de indruk van het mooie, frisse, moderne, multifunctionele gebouw.

Genodigden
Na de opening voor de ouders en kinderen van de Pannevogel, de hoofdgebruiker van het gebouw, waren later op de middag anderen uitgenodigd om het Integraal Kindcentrum (IKC) te bezichtigen en de opening te vieren. Jan en Evert uit groep 8 kondigden de sprekers aan. Na het welkomstwoord van Seevinck vertelde wethouder Engels dat hij al blij was, maar na het zien eerder die middag van alle vrije en blije kinderen in de school een nog blijere en trotse wethouder is. "Het is het einde van het bouwproject, maar het begin van iets heel moois in Steenderen en omgeving, zeker samen met de sport, Steenderens Belang en de Aviko." Mevrouw Wieb Broekhuijsen, directeur bibliotheek West- Achterhoek, zei blij te zijn met het nieuwe onderkomen van de Steenderense bibliotheek en sprak de hoop uit dat velen de weg naar de boekenuitleen weten te vinden. Tot slot nam Bram Klomps van Bouwbedrijf Klomps het woord. Hij vertelde dat de planning een enorme uitdaging was. "Maar de tijdige oplevering van deze duurzame school met de technische snufjes van deze tijd is te danken aan een goede samenwerking door alle betrokken professionals. Ik hoop dat wij de basis hebben gelegd voor een kweekvijver van goed opgeleide kinderen."

Na de toespraken konden de genodigden onder het genot van een hapje en een drankje het gebouw bekijken.


www.depannevogel.nl


De officiele opening door wethouder Jan Engels. Foto: Alice Rouwhorst