Kinderen zamelen kerstbomen en zakken vuurwerk in. Foto: Luuk Stam
Kinderen zamelen kerstbomen en zakken vuurwerk in. Foto: Luuk Stam

Voor zakcentje op jacht naar kerstbomen en vuurwerkafval

Goedgevulde aanhangwagens vol bomen

HENGELO - Kinderen hielpen de gemeente Bronckhorst woensdagmiddag 6 januari een handje met het opruimen van kerstbomen en vuurwerk. Op veertien plekken in de gemeente kregen zij vijftig cent per kerstboom of zak vuurwerkafval. Zo ook in Hengelo.

Door Luuk Stam

Met een kerstboom achter zich aan komen Anouk (10), Noor (9) en Tess (9) de Hengelose Veemarktstraat op gefietst. De touwtjes die aan hun fietsen zijn geknoopt, hebben even hiervoor ook al een boom naar het Hengelose inzamelingspunt getrokken. Zes bomen hebben de dames nu in totaal ingeleverd. "Yes, we hebben weer 1 euro 50!", roept Noor. Daarmee komt het totaal op 3 euro.
De jongedames zijn niet de enige die deze middag een zakcentje bijverdienen. De kinderen in Bronckhorst halen samen een recordaantal van niet minder dan 2367 kerstbomen en 1237 zakken vuurwerkafval op. Medewerkers van de gemeente nemen de bomen en het afval in ontvangst. Niet alleen in Hengelo, maar ook in de dorpskernen van onder andere Baak, Keijenborg, Toldijk, Vorden, Wichmond en Zelhem.
De gemeentewerkers in Hengelo hebben hun handen vol aan de goed gevulde aanhangwagens die Julian (8) samen met zijn vader komt afleveren. "Dit is de derde al," vertelt Julian, terwijl zijn vader samen met de gemeentewerkers een aanhangwagen vol bomen leeghaalt. De kerstbomen die tot voor kort nog voor gezelligheid in de Hengelose huiskamers zorgden, gaan hier aan de Veemarktstraat op een grote stapel om daarna verder te worden afgevoerd.
Julian moet snel weer door. Binnen tien minuten is hij alweer terug. Nu met vooral veel zakken vuurwerkafval. "We hebben alles zelf verzameld," vertelt hij. "En af en toe zien we wat langs de kant van de weg liggen." Dat kan goed, want verspreid door het dorp hebben mensen in afwachting van de kinderen hun kerstboom of zak vuurwerkafval op de stoep gelegd. "Het vuurwerkafval bestaat dit jaar vooral uit potten," merken de gemeentewerkers. "Afval van knalvuurwerk zien we maar weinig."

Anouk, Noor en Tess houden het bij de kerstbomen. Ook zij hebben de bomen op straat zien liggen. "We doen het om geld te verdienen," zegt Anouk. Wat de dames met dat geld gaan doen? Noor en Tess weten het nog niet. Anouk wel. Zij gaat er whiteboardstiften van kopen. "Maar misschien gaan we eerst nog even door," zegt Tess.

De drie laten zich aan de Veemarktstraat echter niet meer zien. Volgend jaar komen de touwtjes achter de fietsen ongetwijfeld weer van pas.