Genomineerde Vrijwilligers van het Jaar 2015. Foto: Liesbeth Spaansen
Genomineerde Vrijwilligers van het Jaar 2015. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Tandemgroep VRTX vrijwilligers van 2015

BRONCKHORST - De jury koos van de genomineerde vrijwilligers van 2015 de tandemgroep van de Vordense Rijwiel en Toer Club (VRTC) als Vrijwilligers van het Jaar. Het Achterhoeks museum 1940-1945 in Hengelo en één van de oprichters van scoutinggroep Sweder van Voorst Hummelo en Keppel, Geert Meffert werden goede tweede.

Vrijwilliger van het jaar 2015 zijn de leden van de Vordense Rijwiel en Toer Club (VRTC). Al acht jaar delen zij hun plezier in fietsen met mensen met een beperking. Mensen die niet meer zelf kunnen fietsen, worden meegenomen op de tandem. De eerste tandems werden gekocht van gewonnen geld, aangevuld met sponsorgeld en giften. Een groep enthousiaste VRTC-leden rijdt van april t/m oktober elke donderdag en zaterdag met cliënten van Zozijn en bezorgt deze mensen een gezellige en actieve middag buiten.

De beide andere genomineerden eindigden als tweede. Vrijwilligers van het Achterhoeks museum 1940-1945 vertelden ruim veertien jaar de verhalen over de Tweede Wereldoorlog in de Achterhoek. Ook stond maandelijks een Veteranencafé op het programma, waar veteranen met een kop koffie met elkaar in gesprek gaan en werd de Slag om de Achterhoek in het centrum van Hengelo nagespeeld. Op 20 december 2015 is het Achterhoeks Museum 1940-1945 gesloten.

Geert Meffert is één van de oprichters van scoutinggroep Sweder van Voorst Hummelo en Keppel en vanaf het begin beheerder van het clubgebouw. Hij zorgt voor het onderhoud, zoals schilderwerk en nieuwe tegels, maar ook het schoonmaken en materiaalbeheer neemt hij op zich. Daarnaast regelt hij de verhuur van het gebouw aan andere verenigingen en scholen. Het doet Geert goed als de kinderen van de scouting blij zijn, dan is hij het ook. Elk jaar doet de groep mee aan de Airborne Wandeltocht in Oosterbeek, een mooi uitstapje waar ook Geert zich voor inspant.

Via de facebookpagina van de gemeente Bronckhorst konden inwoners laten weten wie volgens hen de titel 'Vrijwilliger van het jaar 2015' verdiende. Het Achterhoeks museum 1940-1945 kreeg de meeste vind-ik-leuks en ontving hiervoor de publieksprijs. De prijs is een bronzen haasje van kunstenares Martine van Zwieten uit Hengelo.