Burgemeester Marianne Besselink. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Burgemeester Marianne Besselink. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Topdrukte bij nieuwjaarsreceptie in
het gemeentehuis van Bronckhorst

HENGELO – Meer dan 350 mensen namen de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst, dit jaar gehouden op woensdag 6 januari, de gelegenheid om kennis te maken met burgemeester Marianne Besselink. Deze avond werd de vrijwilliger van het jaar 2015 bekendgemaakt: de tandemgroep van de VRTC de 8 kastelenrijders. De sportkampioenen werden gehuldigd.

Burgemeester heette iedereen van harte welkom op deze nieuwjaarsreceptie. "Mijn eerste als uw nieuwe burgemeester, maar wellicht voor u een jaarlijks terugkerende traditie." Na de beste wensen blikte zij terug op een bewogen jaar. Het tienjarig bestaan van de gemeente Bronckhorst, waarin inwoners moesten wennen aan de afstand naar het nieuwe gemeentehuis en nieuw beleid en spelregels. Veel voorzieningen werden overgenomen door inwoners, zoals dorpshuizen en zwembaden.
"Wat ik bijzonder vind, is wat ik ervaren heb in mijn kennismaking met Bronckhorst, dat ik echt met Brónckhorst kennis heb leren maken. Dat in deze tien jaar er echt een eenheid is ontstaan. Daar ben ik van onder de indruk. Dat heeft u in die tien jaar bereikt onder de begeleiding van een burgemeester die daarin heel veel heeft geïnvesteerd en die we allemaal in ons hart hebben gesloten. Henk Aalderink heeft Bronckhorst een decennium lang op de kaart gezet op de kaart gezet, in de Achterhoek, de provincie, Den Haag en zelfs Europa." Tijdens de gesprekken die zij heeft met inwoners en medewerkers hoort zij regelmatig zijn naam. "Ik vind het een eer dat ik in zijn voetsporen ben getreden."
Daarnaast vertelde zij over de overdracht van de zorg en welzijnstaken, de sociale teams, gebiedsambtenaren en veiligheid, maar ook over haar verhuizing naar Bronckhorst. Lachend vertelde ze in het welkomstpakket een brief te hebben ontvangen van de burgemeester, met de uitnodiging om een keer een raadsvergadering bij te wonen. "Daar maak ik inmiddels iedere maand gebruik van."

Nieuwe ontwikkelingen in 2016 zijn onder andere de opening van De Pannevogel in Steenderen, de vorderende werkzaamheden aan de Huiskamer van Hummelo, er wordt gewerkt aan verbetering van rioleringen en de ambitie dat Bronckhorst in 2030 energieneutraal is. Verder sprak de burgemeester over landschappelijke kwaliteit, Smart industry, glasvezel of breedband, regionale samenwerking en het opvangen van statushouders. "Als nieuwe burgemeester geniet ik van bijeenkomsten als vanavond omdat ik u dan ontmoet." Zij vindt het van groot belang om te weten wat speelt en leeft bij inwoners en in de gemeenschap. "Daarom ben ik ook gaan Buurt maken. Circa 100 aanmeldingen kreeg ik binnen naar aanleiding van mijn oproep aan u om mij uit te nodigen. Ik heb al mooie ontmoetingen gehad." Zij verheugt zich de komende tijd op de vele bezoeken die op stapel staan.

Na deze inspirerende toespraak, konden de aanwezigen kijken naar de filmpjes over de genomineerde vrijwilligers van dit jaar, de tandemgroep van de Vordense Rijwiel en Toer Club (VRTC), het Achterhoeks museum 1940-1945 in Hengelo en één van de oprichters van scoutinggroep Sweder van Voorst Hummelo en Keppel, Geert Meffert. Tot slot werden de sporters van het jaar 2015 voorgesteld in een film en in het zonnetje gezet. Vrijwilligers en sporters ontvingen allen uit handen van wethouder Antoon Peppelman een oorkonde, een bloemetje en een cadeaubon.
Marise en Hidde brachten het zelfgeschreven lied 'Proud', waarmee zij op de landelijke Unicef Talentbattle 2015 een tweede prijs behaalden. Een prachtig slot van het officiële deel van de avond.