Dakar rijder Kees Koolen met Gerrit Wentink en Gerben Vruggink. Foto: Henk Teerink
Dakar rijder Kees Koolen met Gerrit Wentink en Gerben Vruggink. Foto: Henk Teerink Foto:

Maxxis Super B quad team gaat voor podium in Le Dakar

Vorden - Het uit Vorden afkomstige Maxxis Super B quad team is er alles aan gelegen om goede resultaten neer te zette in de aankomende Dakar Rally 2016. Daarom is besloten dat het team uit buurtschap Delden zich alleen nog concentreert op de quad motoren. Gerben Vruggink die de afgelopen Dakar Rally nog team manager was over het gehele Maxxis Super B team met o.a. Tim en Tom Coronel liet weten dat de teams nu los van elkaar staan. Vruggink vind het wel prettig om met een relatief klein team aan het werk te gaan.

Het team bestaat uit 6 man waarvan drie rijders. Vordenaar Kees Koolen die in 2015 vroegtijdig uitviel aast op revanche. Hij weet inmiddels dat zijn doel :een plek in de top 10, mogelijk is. Stiekem hoopt hij een paar keer bij de eerste vijf te zitten. Koolen die al deelnam met een motor, buggy en vrachtwagen ziet de meeste uitdaging bij de quads. Mede omdat hij het op een motor te gevaarlijk vind en met een vrachtwagen oersaai. De vrijheid die hij heeft met de quad bevalt hem. Het niet afhankelijk zijn van een navigator maar lekker alles zelf doen dat is voor hem de uitdaging.

Koolen heeft zich goed voorbereid op de komende Dakar. Zo heeft hij aan een aantal wedstrijden meegedaan en werd tijdens een vergelijkbare rally een keer 5e in Argentiniƫ en 7e in Dubai.Ook een aantal test sessies in de duinen behoren tot de trainingen. Aan de voorbereiding kan het dus niet liggen zegt Koolen. En verder is het materiaal in prima conditie. Naast Koolen komt Mohammed Abu Isa, de quad topper uit Qatar, uit voor het team. Van hem mag verwacht worden dat hij mits van pech verschoond op het podium zal eindigen. Abu Issa heeft dit jaar al mooie dingen laten zien in het WK Rally Raid. Zo won hij een aantal wedstrijden waaronder de Rally van Egypte en Dubai. Hij eindigde alle races op het podium maar sloeg de race in Peru over wat hem de 1e plaats in het algemeen klassement koste. De service van Abbu Issa voor het WK Rally Raid wordt geregeld vanuit het hoofd kwartier in Vorden onder leiding van Gerben Vruggink. Naast Abbu Issa is er een nieuwe rijder aangetrokken om zonodig Koolen als Abu Issa assistentie te verlenen waar mogelijk. Dit is de uit Vriezeveen afkomstige Bastiaan Nijen Twilhaar, hij heeft al enige ervaring opgedaan in de Dakar. Zo heeft hij de rally al enige keren met een motor gereden.

De monteurs van het team zijn Han Kuiper (Harfsen) en Gerrit Wentink (Ruurlo). Zij hebben er enorm veel zin in, vooral Kuiper is blij dat het team klein is. Vorig jaar zou hij uitgeleend worden aan het team van Coronel maar daar had Kuiper weinig trek in. Hij wilde in een vertrouwde omgeving aan het werk met jongens waar je van op aan kunt. Aan materiaal nemen ze de service truck, 3 quads, onderdelen, onderkomen en proviand mee. Het team zal voor oud en nieuw vertrekken, de start is op 3 januari. Tot slot liet Vruggink weten dat hij hoopt dat het team dit jaar verschoond zal zijn van pech zoals afgelopen jaar. De quads zijn tiptop in conditie. Het vermogen is net iets minder dan vorig jaar om het geheel wat betrouwbaarder te maken.

VAMC enduro clubrijder Mark Wassink zal deze Dakar werkzaam zijn als chef monteur voor de Nederlandse topper Hans Vogels die uitkomt met een KTM 450. Normaal gesproken zijn Vogels en Wassink concurrenten van elkaar in het ONK Enduro kampioenschap. Van Vogels mag verwacht worden dat hij zich constant in de top 20 zal manifesteren. Enkele uitschieters moeten mogelijk zijn en het doel is om in de top 10 te eindigen. Wassink zal er alles aan doen om de droom van Vogels te verwezenlijken. De Dakar Rally zal dit jaar plaatsvinden in Argentiniƫ en Bolivia.