Jean Kreunen tussen alle vrijwilligers en bestuursleden. Foto Willy Hermans
Jean Kreunen tussen alle vrijwilligers en bestuursleden. Foto Willy Hermans Foto: Willy Hermans

Het doek is gevallen voor
Achterhoeks Museum 1940-1945

Hengelo - Ruim 14 jaar na de opening is het Achterhoeks Museum 1940-1945 op 20 december 2015 om 17 uur gesloten. Het was een emotioneel einde, waarbij menig traantje werd weggepinkt. Tijdens zijn afscheidstoespraak sprak Jean Kreunen met een brok in de keel, en viel de altijd spraakzame directeur zelfs even stil. Daarna ontrolde hij het spandoek met de toepasselijke tekst: 'Het doek is gevallen'.

Door Willy Hermans

In al die jaren mocht het museum 51.000 bezoekers ontvangen en was het 12.500 uren open. Daarnaast organiseerde het velerlei activiteiten, waaronder tien wisselexposities en drie maal de legendarische Slag om de Achterhoek. Daaraan komt nu een einde, net zoals er een einde komt aan de frustrerende strijd om het bestaan. Jarenlang is er geprobeerd een betere locatie te vinden met meer ruimte, om te kunnen uitbreiden en meer bezoekers te kunnen ontvangen. Helaas kreeg het museum hierbij geen enkele medewerking van de gemeente. De contacten verliepen steeds moeizaam, tot goede gesprekken kwam het nooit en ook na de aankondiging van de sluiting kwam geen reactie.

Collectie naar Overloon
De collectie blijft gelukkig bewaard en wordt grotendeels overgebracht naar het Oorlogsmuseum in Overloon. Enkele opstellingen zullen één op één in Overloon worden neergezet. In de komende weken zullen stukken worden ingepakt, geregistreerd en overgebracht. Als bestuurslid van het museum in Overloon kan Kreunen een oogje in het zeil houden: "Het Achterhoeks Museum 1940-1945 krijgt geen apart hoekje, maar de stukken zullen verwerkt worden in hun museum, waar veel meer ruimte is en alles goed tot zijn recht komt. Maar zij waren onder de indruk van onze unieke collectie en de wijze waarop wij alles uitgestald en beschreven hebben; dat kunnen ze zo overnemen." Het museum is gesloten, de Stichting Achterhoeks Museum 1940-1945 blijft wel bestaan. De website blijft in de lucht, de stichting zal activiteiten blijven organiseren en Kreunen gaat door met het houden van lezingen. Voor de vrijwilligers houdt het wel op en zij zullen een andere invulling van hun uren moeten zoeken. Ook voor hen was het een emotioneel afscheid, nadat zij zich jarenlang hebben ingezet voor het museum.

Voor Hengelo, Bronckhorst en de hele Achterhoek is het een gemis. Iedereen begrijpt dat het niet anders kon, maar het veel geroemde museum was enig in zijn soort en voor Hengelo een van de weinige trekpleisters met soms spraakmakende publiciteit. Dat is vanaf 20 december 2015 allemaal voorbij; het doek is voor het Achterhoeks Museum 1940-1945 definitief gevallen.


Peter Rikken nieuwe voorzitter
VNO-NCW

ACHTERHOEK - Werkgeversvereniging VNO-NCW Achterhoek krijgt een nieuwe voorzitter: Peter Rikken. De huidige voorzitter van VNO-NWC Achterhoek, Jan Paul Kiefmann, heeft besloten om de voorzittershamer over te dragen. Formeel zal hij dat doen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van VNO-NCW Achterhoek in Villa Ruimzicht op 14 januari.

Jan Paul Kiefmann is 4,5 jaar bestuurslid geweest, waarvan ruim 2 jaar in de rol van voorzitter. Naast de reguliere voorzitterstaken heeft hij veel bijgedragen aan Achterhoek 2020 en de regiomarketing waarvan de lancering van SmartHub Achterhoek recent heeft plaatsgevonden. Peter Rikken is DGA van Meilink, een totaaldienstverlener aan de exporterende maakindustrie. Meilink is een familiebedrijf dat is opgericht in 1874; heeft 400 medewerkers op 9 vestigingen en een omzet van 60 miljoen euro. Rikken is sinds 2012 bestuurslid van VNO-NCW Achterhoek en is tevens vicevoorzitter, belast met de portefeuille infrastructuur en bereikbaarheid, waaronder ook glasvezel. Hij zet zich in voor VNO-NCW omdat hij wil bijdragen aan een gezonde regionale economie en een goed ondernemersklimaat. "We zijn een van de grootste VNO-NCW afdelingen van Nederland en dat zet ons op de kaart. Het is een weerspiegeling van de onderlinge band, daadkracht en betrokkenheid van de Achterhoek. Dat moet minimaal zo blijven," aldus Rikken. Rikken heeft ruime bestuurservaring als voorzitter van de branchevereniging EPV en als bestuurslid van WTC Twente. Als voorzitter van het bestuur van VNO-NCW Achterhoek maakt Rikken deel uit van het algemeen bestuur van VNO-NCW Midden, de werkgeversvereniging van Midden- en Oost-Nederland die 1900 leden vertegenwoordigt.

Peter Rikken. Foto: PR