Mammoet op het dak met de opening. Foto: Ceciel Bremer
Mammoet op het dak met de opening. Foto: Ceciel Bremer Foto:

Veel aandacht voor internationalisering en ICT op nieuwe basisschool

Onderwijskundig leider Betting: 'Kinderen moeten onderwijs beleven'

Velswijk – Op maandag 24 augustus jl. opende Basisschool De Mammoet voor het eerst haar deuren. Weliswaar een vertrouwd gebouw voor de ouders en alle leerlingen van de dorpsschool maar met een totaal nieuw onderwijsconcept. Met het zogenaamde OER-leren gaan leerlingen zelf hun talenten ontdekken, zodat de motivatie om te leren veel meer vanuit henzelf komt.

Door Ceciel Bremer

In de oertijd leerden kinderen samen met leden van hun stam de wereld ontdekken op basis van ervaringen. De kinderen hadden verantwoordelijkheden en functioneerden in het overleven van de stam. De Velswijkse basisschool wil kinderen weer laten voelen en ervaren waarom ze leren aan de hand van OER: Ontdekken, Ervaren en Reflecteren. 'Wij streven het geluk van de kinderen na', opent Willem Betting (67) het gesprek. Hij is onderwijskundig leider op De Mammoet en na bijna vijftig jaar onderwijs bezig om zijn grote droom, belevingsonderwijs, te verwezenlijken. 'Kinderen moeten onderwijs beleven. Hier mogen ze alles uitproberen. Ze kiezen zelf hun werkplek uit en bepalen zelf wat ze willen leren maar natuurlijk wel binnen de kaders die wij stellen.' De zestiger vertelt vol enthousiasme en bevlogenheid over het OER-leren waarbij nagenoeg alle tradities van het onderwijs overboord zijn gegooid. Er zijn geen klassen waarin klassikaal alle lessen worden gegeven, geen groepen. In plaats daarvan krijgen de leerlingen individueel les van een instructeur. Daarnaast hebben ze een eigen coach, die hen bijstaat in alles wat op hen afkomt. De school heeft een studio, laboratorium, stilteruimte met een droommobiel, samenplek en een atelier waar ieder kind in zijn of haar eigen tempo de dagplanning kan uitvoeren.

ICT en internationalisering
Eigenlijk is alles anders op De Mammoet. Maar net als op andere basisscholen ligt de nadruk op lezen, taal en rekenen. 'Aan het begin van het schooljaar kwamen er al ouders naar me toe om te vertellen dat hun kind zo gelukkig en enthousiast is. Ze waren echt positief verrast. We hebben ook leerlingen van buiten het dorp hier op school. Die ouders kiezen heel bewust voor deze onderwijsvorm en dat juichen we natuurlijk alleen maar toe', legt Betting uit. Op De Mammoet is veel aandacht voor ICT. Alle kinderen kunnen overal, dus ook thuis, werken in de schoolomgeving. Elke donderdag wordt er met alle leerlingen Engels gesproken. 'We willen de kinderen vaardig maken in het communiceren met anderen in de wereld. Dit doen we bijvoorbeeld ook door contact te leggen met partnerscholen in bijvoorbeeld Vietnam of Nieuw-Zeeland. Leerlingen leggen online contact met elkaar en nemen een kijkje in elkaars leven', vertelt Betting.

Alles samen
Om de school te kunnen behouden was een overdracht van stichting IJsselgraaf naar stichting GelderVeste noodzakelijk. Met die overdracht werd er geen nieuwe directeur voor de school aangesteld maar een onderwijskundig leider die zich uitsluitend met onderwijs kan bezighouden. Overige zaken zoals personeelszaken en huisvesting worden vanuit de stichting geregeld. Betting kan zich daarom helemaal richten op het onderwijs. Met vier collega-leerkrachten, geeft hij invulling aan het nieuwe onderwijsconcept. 'Deze onderwijsvorm laat zien dat kwalitatief goed onderwijs ook op een kleine school mogelijk is. Die kleinschaligheid is juist onze kracht. Samen met de leerlingen, ouders en inwoners uit het dorp bekijken we wat we nog meer of anders willen. Als er iemand uit het dorp bijvoorbeeld graag wil meehelpen hier op school, dan kan dat. Hier doen we alles samen.'


www.basisschooldemammoet.nl