Queen P. zingt en rapt over haar nieuwe leven. Foto: PR
Queen P. zingt en rapt over haar nieuwe leven. Foto: PR Foto:

Ex-drugsbaron én hiphopkoningin bij COME Zelhem

Zelhem - Marcel Wijnholds, voorzitter van de kerk COME in Zelhem, heeft 27 december met een dikke stift in zijn agenda aangestreept. "Dit wordt een onvergetelijke ochtend", zegt hij met pretlichtjes in de ogen, "want 27 december komt behalve ex-drugsbaron Joop Gottmers óók hiphopkoningin Queen P. naar onze dienst in 'de Brink' in Zelhem." De dienst begint om 11.00 uur. Iedereen is welkom en de toegang is vrij.

Joop en Queen P. zijn twee totaal verschillende persoonlijkhéden. Twee mensen die ooit een droom hadden voor hun leven, maar ook twee dromen die allebei uit elkaar spatten. De één had de loop van z'n revolver al tegen zijn hoofd en de trekker al aan zijn vinger. De ander zag na een zware mishandeling de punt van een keukenmes op haar hoogzwangere buik staan…

Joop Gottmers
Zijn handjes zaten al heel vroeg los. Op z'n 16e schrok hij er niet voor terug om drie politieagenten knock-out te slaan. De jaren erop gebruikte hij zijn knuisten ook in de ring, waarbij hij het schopte tot Europees kampioen kickboksen. Vervolgens belandde hij in de drugshandel, waarmee hij veel geld verdiende. Toch bracht dit alles hem niet het geluk waarop hij gehoopt had. Joop over zijn jonge jaren: "Iedereen wilde met mij stappen. Want als Joop erbij was, kon je niks gebeuren, voor Joop was iedereen bang. Ik bleef trainen, altijd trainen. Toen werd ik Europees bokskampioen middengewicht. Later ging ik boksles geven in Bergen op Zoom. Daar hebben ze me ook kickboksen geleerd. En voor Thai-boksen ben ik in Thailand geweest. Da´s veel harder. Knieën, ellebogen, alles mag."

Joop sloeg erop los zo gauw hij dit nodig achtte. Politieman Meino Dam: "Ik kwam Joop regelmatig tegen, altijd vanwege geweldsdelicten. Het was een forse kerel met grote spierbundels en iemand die nergens bang voor was." Via-via kwam Joop terecht in de drugshandel. "Er waren tijden dat ik 50.000 gulden per uur verdiende. Het was een tijd van feesten, seks, vechten." Maar aan die tijd kwam abrupt een eind. "Toen werd ik gearresteerd wegens drugshandel. Terwijl ik bij een andere vrouw in bed lag. Dat doen ze d´rom, hè, om je nog verder te vernederen." Joop zat enkele jaren vast, maar veranderde weinig. "De dag dat ik vrijkwam, werd ik opgehaald door een stel criminelen. Binnen veertien dagen liep ik weer met een kilo cocaïne onder m'n jas." Ondanks het feit dat Joop voor niets en niemand bang was, was hij niet gelukkig. Het gewelddadige leven ging zijn tol eisen. Joop: "Ik ging twijfelen. Ik word gek, dacht ik. Ik zat daar helemaal alleen drugs te gebruiken, m'n dochter mocht ik niet zien, m'n relatie stuk. En toen nam ik de beslissing om er op m´n verjaardag een einde aan te maken. Ik zou 3 mei 35 worden. Ik had niks meer te vieren. Ik ging mezelf door het hoofd schieten." Joop is nu begin vijftig, en een gelukkig mens. Over wat zijn leven veranderde vertelt hij zondag 27 december om 11.00 uur in de theaterzaal van 'de Brink' in Zelhem.

Queen P
Het leven van Queen P verliep heel anders. Zij hield van rappen en haar talent werd herkend, een mooie carrière lonkte. Maar haar zoektocht naar liefde kostte haar uiteindelijk behalve haar carrière ook bijna haar leven. Haar eerste man was jaloers, wilde haar voor zich alleen en maakte haar zwanger, om daarna eerst gevangen- en vervolgens uitgezet te worden. Haar tweede man raakt, wanneer ze in verwachting is van haar derde, in psychose en probeert haar om te brengen. "Toen ik daar als hoogzwangere vrouw zwaargewond in de kamer zat en het bloed langs m'n lichaam droop, haalde hij zijn mes met een enorme zwaai vol overtuiging aan. Hij griste het kussen voor mijn buik weg, en ik wist wat hij wilde: het kindje in mijn buik doden. Toen ik voorzichtig mijn afgewende blik weer op mijn buik richtte, zag ik de punt van het mes op een millimeter van m'n huid staan." Even later wil hij nogmaals uithalen, maar iets lijkt zijn beweging te blokkeren. "Zijn hand beefde, en hij leek zelf niet te begrijpen waarom hij niet definitief door kon halen, ook na enkele pogingen niet." Met een gezicht dat op meerdere plaatsen verbrijzeld blijkt, weet ze te vluchten en kan ze ernstig verzwakt aan een voorbijkomende politieagent nog ternauwernood vertellen waar ze naartoe wil: 'zie-ken-huis'. Alleen met versterking van collega's durft de agent haar ex te arresteren.
Vele jaren later pakt Queen P het rappen weer op. Voor ze het door heeft, bevindt ze zich op het hoogste niveau en werkt ze samen met de grootste wereldsterren op hiphopgbied, namen als Kurtis Blow en dj Tomekk. Eind 2013 jaar breekt ze door in Duitsland, begin 2014 jaar ontdekt Nederland haar. De Telegraaf heeft de primeur, Pauw en Witteman volgen een dag later met de vraag of ze ook bij hen wil aanschuiven. Sindsdien gaat het hard met haar en verschijnt ze regelmatig op tv. Daarbij vertelt ze graag wat haar levensgeheim is en waar ze de kracht vandaan haalt om door te gaan. Zondag 27 december zingt en rapt ze bij COME, ondersteund door Mattijs Bosveld & band.


www.come-zelhem.nl