Uroloog Erich Taubert onderwijst assistenten aan de operatietafel in Sengerema. Foto: PR
Uroloog Erich Taubert onderwijst assistenten aan de operatietafel in Sengerema. Foto: PR

Chirurgen Slingeland ziekenhuis naar Sengerema hospital

Urologie in Tanzania

DOETINCHEM/TANZANIA - Onlangs teruggekeerd uit Tanzania, kijkt uroloog Erich Taubert van het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem terug op zijn bezoek aan het Tanzaniaanse ziekenhuis. "Flexibiliteit moet hoog in je vaandel staan als je een afdeling wilt opzetten in Afrika."

Erich Taubert is sinds zijn terugkeer uit Tanzania nauwelijks thuis geweest. Hij draait zijn diensten in het Slingeland en treedt op voor publiek op diverse medische congressen in Europa en Amerika. Als specialist maakt hij deel uit van het programma Chirurgen Slingeland in Sengerema Hospital.

De uroloog bivakkeerde bijna twee weken in het ziekenhuis van Sengerema. Hier was hij eerder al geweest om te zien wat er nodig is om een afdeling urologie van de grond te krijgen. Goed voorbereid en bepakt en bezakt met benodigdheden betrad hij in november het ziekenhuis in Sengerema. Omdat patienten al op de hoogte waren van zijn komst, zat de poli in no time tjokkevol. Aan het eind van de eerste dag had Taubert al een lijst met te opereren patienten compleet. Alle andere patienten schreef hij óf medicijnen voor, óf hij moest ze verwijzen naar een ander ziekenhuis. Aan een aantal mannen beloofde Taubert dat hij volgend jaar terug zou komen om hen alsnog te opereren.

Met alle mogelijke middelen die hij en zijn vrouw Lara uit Nederland meenamen om de OK op orde te maken, was de op te zetten afdeling nog niet direct een feit. Het reeds in Sengerema aanwezige apparaat dat nodig is om een prostaat schoon te maken, werkte - anders dan verwacht - niet. Helaas vormden dit soort kleine en grotere tegenvallers eerder de regel dan de uitzondering. Gelukkig had de Nederlandse uroloog veel steun aan de anesthesist ter plekke, en niet te vergeten aan zijn enthousiaste poli-medewerkers. "Zonder hen was ik verloren," verzuchtte Taubert meer dan eens. Hij verzuchtte het láchend, dat wel. Want als het lachen je in Tanzania vergaat, dan ben je er niet op de juiste plek.

De mensen in het land hebben er alle geduld van de wereld; de middelen en het personeel echter zijn beperkt. Zonder een prima nachtrust, een enorme dosis creativiteit en een goed humeur, is het vrijwel onmogelijk om niet gefrustreerd te raken.
Taubert is positief; hij hecht veel waarde aan de patienten die hij heeft kunnen helpen, hij heeft wederom veel geleerd van deze laatste reis naar Tanzania en al die verse ervaringen zet hij om in het maken van lijstjes. Op papier is de inventarisatie van wat een volgende keer nodig is, compleet. Tussen de bedrijven in het Slingeland door, steekt Taubert zijn energie in het uitbouwen van de eerste voorzichtige opzet van een afdeling urologie in Sengerema. Een fantastische uitdaging.

Op de facebookpagina van Chirurgen Slingeland in Sengerema Hospital is al weer te lezen hoe een volgend team zich opmaakt voor vertrek van Doetinchem naar Sengerema. Op slingeland.blogspot.nl staan vele foto's van het ziekenhuis in Tanzania.


slingeland.blogspot.nl