Chantal Hendriks en Willy Hogenkamp zijn trots op hun kinderdagverblijf SpelendWijs. Foto: Liesbeth Spaansen
Chantal Hendriks en Willy Hogenkamp zijn trots op hun kinderdagverblijf SpelendWijs. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Nieuw kinderdagverblijf: SpelendWijs

VARSSEL – Begin januari 2016 gaan de deuren open van het nieuwe kinderdagverblijf SpelendWijs van Chantal Hendriks en Willy Hogenkamp. Zij realiseren ruimte voor een groep kinderen van 0 tot 4 jaar in het dorpshuis, de voormalige basisschool aan de Zelledijk 22 in Varssel.

Door Liesbeth Spaansen

Een unieke plek, vinden de leidsters. "We vinden het ontzettend belangrijk dat we weer dichtbij de natuur staan en zeker voor kinderen. Dat ze buiten kunnen spelen, zich bewust zijn van de elementen van de natuur, de seizoenen. Daar ben je altijd mee bezig." vertelt Willy. Chantal en Willy willen de kinderen laten zien en beleven. "Ze moeten gewoon rond kunnen sjouwen met spullen, in de zandbak spelen en met de kruiwagen kruien door het bos," lacht Chantal. Ze zijn blij met hun grote buitenspeelplaats, flink grasveld en bosrand met paadjes, maar ook binnen is het goed toeven. Daar zijn naast een speelruimte, twee slaapkamers ingericht. Uitdaging is wat ze zochten en vonden. Ze starten met een groep van twaalf kinderen en dat blijft zo. "We blijven kleinschalig voor kinderen van 0 tot 4 jaar."

Al ruim dertien jaar hebben zij als collega pedagogisch medewerkers op een kinderdagverblijf gewerkt. Ze hebben heel veel ervaring, kennen elkaar al lang en goed. "We hebben in die dertien jaar met verschillende overnames in de kinderopvang te maken gehad. Daardoor hebben we de kans gekregen om ook in 'verschillende keukens' te kijken. Die ervaringen maken dat je denkt: kinderopvang kan voor ons ook op een andere manier." Natuurlijk blijven de grote lijnen hetzelfde, wat te maken heeft met de landelijke eisen aan de kinderopvang, maar zij gaan het doen op hun manier.

Het jaar door wordt met thema's gewerkt, zoals seizoenen, sinterklaas, kerst en Pasen. Tussendoor is veel ruimte voor andere thema's, zoals verkeer, uitgebreid vieren van verjaardagen, voorleesdagen, ziek zijn, dokter enz., waarbij de activiteiten iedere week een ander ontwikkelingsgebied stimuleren. "Dat is een mooie manier van werken. Je ziet dat kinderen toch een hele goede voorbereiding op de basisschool hebben," vertellen Willy en Chantal enthousiast. "Daar komt terug wat we hier gedaan hebben."

De naam SpelendWijs is bewust gekozen. "Een kind wordt wijs van spelen, je kunt dat niet omkeren. Er is maar een manier voor een kind om te leren en dat is spelen, daar geloven we in. Kinderen zijn net sponzen, ze zuigen het op. Ze kunnen zo veel." Daarnaast is het plezier hebben met elkaar en met de groep een streven. Er zullen vriendschappen ontstaan. "Dat is heel leuk om te zien."

16 januari 2016 zijn genodigden aanwezig voor de opening. 's Middags is het open huis voor iedereen die maar wil komen kijken. Het kinderdagverblijf is dan geopend van 13.30 tot 16.30 uur.

KDV SpelendWijs, Zelledijk 22, 7255 MR Hengelo Gld., telefoon (06) 57 20 46 46.


www.kdvspelendwijs.nl


Win vrijkaarten voor
Springkussenfestival in Zelhem

ZELHEM – Op 29, 30 en 31 december vindt in sporthal De Pol het Springkussenfestival plaats. De sporthal is dan met zeven springkussens drie dagen lang tussen 10.00 en 17.00 uur een waar speelparadijs voor kinderen tot en met 14 jaar. Lezers van Contact maken kans op vrijkaarten voor dit evenement.

"Met het Springkussenfestival wil ik Zelhem op de kaart zetten," vertelt Bas Hulshorst enthousiast. Sinds vorig jaar december is hij exploitant van sporthal De Pol in Zelhem en vastbesloten om daar regelmatig evenementen te organiseren voor verschillende doelgroepen. "r is hier zoveel ruimte, daar moeten we wat mee doen," bedacht de Zelhemse ondernemer.

Hij benaderde lokale verenigingen en ondernemers en kreeg ook hen enthousiast voor zijn plan om in de kerstvakantie een springkussenfestival te organiseren voor de jeugd. Op de laatste dagen van het jaar wordt De Pol omgetoverd tot een speelparadijs voor kinderen tot en met 14 jaar. Met zeven springkussens waaronder een grote disco-olifant kan de jeugd zich optimaal vermaken. In de zaal en op de tribune is er zitgelegenheid voor ouders om hun kinderen in de gaten te houden en uiteraard is ook het café geopend.

Hulshorst is trots dat hij dit evenement samen met de ondernemers en verenigingen in zijn dorp voor elkaar heeft gekregen. "Echt ongelofelijk dat zoveel mensen willen meewerken om dit evenement te organiseren. Tal van ondernemers sponsoren het festival en de leden van drie Zelhemse verenigingen houden toezicht in de zaal. Met het Springkussenfestival kunnen we ons als dorp goed profileren en hopen we volgend jaar natuurlijk op een vervolg."

Het Springkussenfestival is dinsdag 29, woensdag 30 en donderdag 31 december van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De entree is vier euro voor kinderen tussen drie en veertien jaar. Een driedagenkaart kost tien euro. Kinderen tot twee jaar en alle ouders hebben vrije toegang en ook de ranja is gratis.

Vrijkaarten
Contact mag tien vrijkaarten weggeven voor dit festival. Wil jij daarvoor in aanmerking komen? Stuur dan een e-mail met je contactgegevens naar verkoop@achterhoeknieuws.nl onder vermelding van 'lezersactie springkussenfestival'. Winnaars ontvangen zo spoedig mogelijk bericht.


www.depolzelhem.nl

De disco-olifant is een van de zeven springkussens op het Springkussenfestival in Zelhem. Foto: Ceciel Bremer
Chantal Hendriks en Willy Hogenkamp zijn trots op hun kinderdagverblijf SpelendWijs. Foto: Liesbeth Spaansen