De kinderen deden samen met wethouder Seesing de openingshandeling. Foto: PR
De kinderen deden samen met wethouder Seesing de openingshandeling. Foto: PR Foto: Meike Wesselink

Beide speelplekken in Velswijk

behouden dankzij burgerinitiatief

Velswijk – Nadat de gemeente haar bezuinigingen kenbaar maakte om een van de twee speelplekken te sluiten, kwamen inwoners in actie. Dankzij een burgerinitiatief kunnen nu zowel de speelplek aan de Boomgaard, als de speelplek aan de Prunushof behouden blijven. Beide speelplekken zijn het afgelopen jaar opnieuw ingericht en werden zaterdag 12 december officieel geopend door wethouder Seesing.

Door Ceciel Bremer

Toen de gemeente vorig jaar oktober haar plannen presenteerde voor de speelplekken in het dorp, was inwoner Arjan Wullink daar niet blij mee. "Vanwege bezuinigingen zou de speelplek aan de Boomgaard geoptimaliseerd worden maar de speeltuin aan de Prunushof zou helemaal verdwijnen. Ik begreep de bezuiniging 'maar dat mag niet gebeuren', was mijn eerste gedachte."

Wullink is ouder van twee kinderen die zich regelmatig vermaken in de speeltuin aan de Prunushof. "Eén speelplek lijkt misschien genoeg voor ons dorp, maar om bij de speeltuin aan de Boomgaard te komen, moeten veel kinderen een doorgaande weg oversteken met alle gevaren van dien."

Met een aantal andere ouders, betrokkenen en de dorpsbelangenorganisatie Voor Velswijk Door Velswijk besloot Wullink met elkaar van gedachte te wisselen over alternatieven.

Meer ruimte en uitdaging
In amper twee maanden tijd lag er een plan op tafel dat gedragen werd door alle inwoners. Wullink:
"Al snel werd duidelijk dat de dorpsbelangenorganisatie de speelplek aan de Prunushof officieel wilde adopteren, mits wij als inwoners het onderhoud ervan zouden doen. Daarnaast wilden we beide speeltuinen flink opknappen, ruimer en uitdagender maken." De werkgroep waar Wullink onderdeel van uitmaakte, hield een enquête onder alle ouders met kinderen in het dorp en alle omwonenden van de speelplekken om maximale gedragenheid te realiseren. Met het totaalplan besloot de groep in gesprek te gaan met de gemeente en de inrichting samen verder af te stemmen.

Samen met de gemeente
"De gemeente was heel welwillend", blikt Wullink terug op het proces. "Het contact verliep erg plezierig en wij mochten onze eigen wensen kenbaar maken." Die wensen liepen uiteen van het verplaatsen en vervangen van toestellen tot aanschaf van nieuwe materialen. Begin dit jaar werd een begin gemaakt met de uitvoering van het plan. De Prunushof werd als eerste onder handen genomen en daarna was de Boomgaard aan de beurt. Dat liep door het broedseizoen wat vertraging op omdat snoeien dan niet is toegestaan maar uiteindelijk was ook die speelplek onlangs ingericht volgens plan.

Afgelopen zaterdag werden beide speelplekken officieel geopend door wethouder Seesing die op de Boomgaard als eerste de schep in de grond stak voor de aanleg van een fietscrossbaan. "Die leggen we samen met de kinderen verder aan", vertelt Wullink enthousiast. "Met het verplaatsen van de picknicktafel en de koprolstang en de aanleg van een voetbalveldje, is de Boomgaard nu veel leuker geworden."
Ook de speeltuin aan de Prunushof werd heringericht. 'Er is heel veel gesnoeid om meer ruimte te creëren. De entree is bovendien iets breder geworden, er is een handwaterpomp geplaatst en er komt ook nog een klimboom. Ook deze speeltuin biedt nu veel meer uitdaging', vertelt Wullink tevreden.