Het Dudok Kwartet speelde o.a. werk van Ligeti en Haydn. Foto: PR
Het Dudok Kwartet speelde o.a. werk van Ligeti en Haydn. Foto: PR Foto:

Dudok Kwartet,

de architecten van Ligeti

Veelgeprezen Dudok kwartet bij stichting Kamermuziek Zelhem

Zelhem - Zondag 29 november was het Dudok kwartet te gast bij de stichting Kamermuziek Zelhem, in cultureel centrum de Brink.

Het tweede strijkkwartet van J. Haydn, opus 54 in C groot, stond als eerste op het programma, waarbij Dudok toelichtte dat Haydn internationaal gezien wordt als de 'uitvinder' van het strijkkwartet. Het eerste deel is opgewekt en innemend en de drie volgende delen langzamer en rustgevend, met daarin ook het deel dat op de antrocijnse traditie is gebaseerd.

Over het tweede stuk voor de pauze, Ligeti's tweede strijkkwartet, schreef dagblad Trouw "Langzamerhand wordt Ligeti een specialiteit van het Dudok kwartet". Als ware architecten haalden Judith van Driel, Marleen Wester, Lotte de Vries en David Faber alles uit hun twee violen, altviool en cello.

Na de pauze werd het concert afgesloten met het strijkkwartet KV. 387 van Mozart in G groot. Een prachtig kwartet, herkenbaar, rustgevend met in het laatste deel twee prachtige fuga's. Hiermee probeerde Mozart, volgens kenners, Haydn de loef af te steken.

Het volgende concert bij stichting Kamermuziek Zelhem is op zondag 31 januari.
Het concert zal dan verzorgd worden door de bekende harpiste Lavinia Meijer.


www.kamermuziekzelhem.nl