Samen badmintonnen tijdens de lessen van Special Heroes. (Foto: Josée Gruwel)
Samen badmintonnen tijdens de lessen van Special Heroes. (Foto: Josée Gruwel) Foto: Josée Gruwel

Special Heroes laat kinderen sporten

DOETINCHEM – Alleen scholen voor speciaal- (so) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) kunnen meedoen aan Special Heroes, een landelijk sportstimuleringsprogramma voor leerlingen van zes tot en met negentien jaar. Op de Isselborgh in Doetinchem maken leerlingen er sinds kort weer kennis mee. "Op deze school is de organisatie ongelooflijk goed", aldus regionaal projectleider Ingrid Peperkamp van Special Heroes. "Er is een grote betrokkenheid van de ouders."

Door Josée Gruwel

Het bleek dat weinig kinderen van scholen voor speciaal onderwijs in hun vrije tijd op sportclubs zaten. Om hier verandering in te brengen, startte in 2009 Special Heroes. De organisatie laat sindsdien kinderen en jongeren met een beperking ervaren hoe leuk sporten en bewegen kan zijn. Dit wordt gedaan door – in samenwerking met scholen, sportverenigingen en ouders – sportactiviteiten aan te bieden die zoveel mogelijk bij de wensen en de mogelijkheden van de leerlingen aansluiten.

Kennismaken
Op de Isselborgh maken zo'n negentig leerlingen van het so kennis met judo en basketbal en zo'n honderd leerlingen van het vso met badminton, freerunning en dans bijvoorbeeld. Ze krijgen les van medewerkers van sportverenigingen in de buurt, zoals Kiryoku, Ypsilon, Poona en Jazzdansschool Bertha Huls.

Joey Rijkse, docent lichamelijke opvoeding op het vso van de Isselborgh en eindverantwoordelijke tijdens de lessen, is enthousiast. "Vorig jaar zijn we begonnen met Special Heroes. Dit jaar volgen we weer een programma. We zijn na de herfstvakantie gestart en gaan door tot na de meivakantie. De methode is steeds dezelfde. De leerlingen krijgen tijdens hun sportles op school, in hun vertrouwde gymzaal, steeds drie keer achter elkaar een les in dezelfde tak van sport. Vandaag, woensdag 25 november, sluiten we de derde les badminton af. Hierna krijgen de leerlingen de gelegenheid om drie keer op vrijdag na school en op school onder dezelfde professionele begeleiding te badmintonnen. Daarna kunnen leerlingen eventueel de stap maken naar een vereniging. Dezelfde methodiek wordt gevolgd bij de sporten die hierna aangeboden worden."

'Maar nu ga ik toch weer bij een vereniging'

Peperkamp: "Het is de bedoeling om kinderen en jongeren in een veilige omgeving kennis te laten maken met verschillende sporten, om ze enthousiast te maken, het zelfvertrouwen te vergroten. Een volgende stap kan dan de overstap naar een vereniging zijn. Dat is nogal eens een moeilijk punt voor deze leerlingen, omdat ze vaak extra begeleiding nodig hebben. Gelukkig zijn er steeds meer verenigingen die deze begeleiding kunnen bieden. Wij helpen – samen met de ouders – met overstappen en geven ook nazorg. Zo krijgen we meer kinderen en jongeren uit het speciaal onderwijs structureel aan het sporten en bewegen."

Lekker gewerkt
Astrid Huntink van Poona geeft de badmintonlessen. "De groepen zijn klein, zo'n tien, elf leerlingen. Ik heb in de drie lessen basistechnieken aangeleerd en we hebben lekker gewerkt."

De 14-jarige Ramon vindt de lessen leuk en leerzaam. "Badminton spelen is overzichtelijk, niet zo druk als voetbal bijvoorbeeld. Partijtjes spelen vind ik het leukst." De 13-jarige Teun vindt wat Special Heroes biedt interessant en inspirerend. Vorig jaar vond hij freerunning zo gaaf dat hij bij freerunning is gegaan. De 14-jarige Maarten was al eens op badminton, maar hij ging eraf, want hij voelde er zich niet op zijn gemak. "Maar nu ga ik toch weer bij een vereniging, samen met een klasgenoot."


Bingo bij D'n Draejer

in Velswijk

Bingoavonden op 18 december, 15 januari, 19 februari en 15 april

VELSWIJK - Carnavalsvereniging 'De Doldraejers' te Velswijk houdt wederom in het dorpshuis 'D'n Draejer', gezellige bingoavonden voor jong en oud!

De bingoavonden zijn op vrijdagavond 18 december, 15 januari, 19 februari, 18 maart en 15 april en beginnen om 20.00 uur. Schrijf deze data vast op de kalender!

Voor 10 euro koopt u een set kaarten waarmee acht ronden gespeeld kunnen worden. U krijgt acht verschillende kleuren bingokaarten, elke ronde heeft een andere kleur, daarmee kunt u de hele avond spelen. De prijzen zijn 10, 15 en 25 euro per ronde. Ook is er de mogelijkheid om in de pauzes voor 5 euro mee te spelen met twee keer een extra ronde, waarbij de winnaar maar liefst 50 euro wint.
Dorpshuis 'D'n Draejer', Velswijkweg 50, gaat om 19.30 uur open.

De avond is vrij toegankelijk voor iedereen. We zien een ieder dan ook graag op 18 december in 'D'n Draejer'.