Dorpshuis Drempt hoopt op uitreiking door Koningin Maxima. Foto: PR
Dorpshuis Drempt hoopt op uitreiking door Koningin Maxima. Foto: PR Foto:

Thema 'Samen zelf doen'

past als een jas

Drempt - In de uitgestrektheid van de gemeente Bronckhorst bevinden zich waarschijnlijk vele plekjes in woonkernen waar de plaatselijke bevolking grote waarde aan hecht, maar die in de rest van de gemeente nauwelijks bekend zijn. Dorpshuis Drempt is zo'n locatie.

In 2014 kon, in samenwerking met de gemeente en de Provincie Gelderland, een nieuw dorpshuis met basisschool gebouwd worden, maar wel met de opdracht aan de stichting om de exploitatie zelfstandig, dus zonder subsidie, te realiseren. In gesprek met Jasper Nickman blijkt al snel, dat dit wel lukt, maar dat het de nodige inspanning kost. "Je moet er als stichting dorpshuis voor zorgen dat je een sociale en maatschappelijke functie vervult, maar aan de andere kant moet je ook voldoende inkomsten genereren om de exploitatie rond te krijgen. We werken veelal met vrijwilligers en hebben voor een aantal uren een beheerder. Sociaal en maatschappelijk functioneren staat hoog in het vaandel. Bij nieuwe initiatieven kijken we dan ook niet in de eerste plaats of het financieel uit kan."
Om de doelstellingen te realiseren, betrekt de stichting heel bewust de bevolking en het bedrijfsleven bij het reilen en zeilen van het dorpshuis. Zo huurt een ondernemer een zaaltje van het dorpshuis voor enkele dagdelen per week om zijn administratie te verzorgen. Daarnaast ziet het stichtingsbestuur graag dat zoveel mogelijk bewoners 'sociaal aandeelhouder' worden. "Het verschil met financiƫle aandeelhouders is, dat die hun 'winst' in geld krijgen uitgekeerd, terwijl de sociaal aandeelhouders hun 'winst' krijgen uitgekeerd in sociale activiteiten", aldus Jasper. "Aandeelhouder kun je op drie niveaus worden; van 'sociaal partner', bedoeld voor bedrijven, die er ook nog een stuk reclame voor terug krijgen, tot 'sympathisant', bedoeld voor inwoners, die voor een klein bedrag bijdragen en de 'sociaal supporter' er tussenin."
Extra inkomsten zijn natuurlijk altijd welkom en toen het jaarthema 2016 van het Oranjefonds bekend werd, vond het bestuur dat thema 'Samen zelf doen' perfect passen binnen de doelstelling van het dorpshuis. De aanvraag werd ingediend en inmiddels is er bericht terug, dat het dorpshuis Drempt bij de veertig genomineerden zit. "Nu is het zaak om de tweede ronde door te komen", aldus Jasper, "en daar kan de plaatselijke bevolking zelf voor zorgen. De tweede ronde is namelijk een stemronde. Tussen 7 en 13 december kan iedereen z'n stem uitbrengen op de website van het Oranjefonds en hoe meer stemmen, des te hoger de klassering."
Voor de mensen die zelf geen computer hebben of moeite hebben de juiste handelingen te verrichten, staat in de stemweek een pc klaar in het dorpshuis met een vrijwilliger om te helpen bij het stemmen. Na de stemweek volgt er een beoordeling door de jury. Stemming en jury bepalen wie het hoogst genoteerd staan. De hoogstgeplaatste locaties worden vervolgens door de jury bezocht en ter plaatse beoordeeld, waarna de drie prijswinnaars in mei bekend worden gemaakt, die elk 15.000 euro krijgen van het Oranjefonds. "Als kers op de taart komt koningin Maxima, als beschermvrouwe van het Oranjefonds, de prijs overhandigen", noemt Jasper als extra motivatie om in ieder geval de stem op het dorpshuis uit te brengen "en ik zou iedereen in Bronckhorst willen uitnodigen hetzelfde te doen. We zijn namelijk de enige genomineerde in de gemeente en kunnen de steun goed gebruiken."
Mocht de prijs gewonnen worden, dan zullen de extra inkomsten gebruikt worden om nieuwe initiatieven op sociaal gebied te ondersteunen en "we hebben ook nog wel enkele verbeteringswensen voor het gebouw", sluit Jasper het gesprek af.


www.oranjefonds.nl


Keurmerk Veilig Ondernemen

Zelhem - Bedrijventerrein Zelhem heeft opnieuw het keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Continu Samenwerken (KVO-B) behaald.

Een belangrijke voorwaarde in het proces om een KVO-B-certificaat te behalen, is dat ondernemers samen met gemeente, politie, brandweer en eventueel andere partijen afspraken maken om overlast, criminaliteit, onderhoud en beheer aan te pakken. Dit levert een veiliger omgeving op met een groter gevoel van veiligheid en minder schade. MKB-Nederland begeleidt dit proces. Om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen, is MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie in 2005 gestart met een keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerreinen. In het KVO-B maken ondernemers samen met de andere betrokken partijen afspraken, zoals het beter organiseren van toezicht door politie en beveiliging en het beter verlichten van panden. De schade die het bedrijfsleven jaarlijks lijdt door criminaliteit en onveiligheid wordt door deze en andere maatregelen fors verminderd. Het KVO-B heeft direct effect op het veiligheidsgevoel van ondernemers, werknemers en burgers. Maar ook is er vaak een structurele verbetering van de samenwerking tussen ondernemers en andere partijen te zien.

In heel Nederland worden momenteel veel bedrijventerreinen veiliger gemaakt met behulp van de KVO-B-methode. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan in verschillende gebieden, bewijzen het succes van de werkwijze: met alle partijen aan tafel om een veilig bedrijventerrein te realiseren. De KVO-methode wordt gezien als een goede basis om in gezamenlijkheid te werken aan kwaliteit in veiligheidszorg. MKB-Nederland begeleidt de bedrijventerreinen en biedt kosteloos hulp aan door inzet van procesbegeleiders KVO-B. Terreinen die alle stappen hebben doorlopen, krijgen aan het eind als waardering het keurmerk toegewezen. Na drie jaar volgt een evaluatie en her-certificering. Inmiddels hebben al meer dan 800 bedrijventerreinen in Nederland een keurmerk behaald.