Derde plaats voor Bas Klein Haneveld. Foto: Henk Teerink.
Derde plaats voor Bas Klein Haneveld. Foto: Henk Teerink.

Winst Eskes bij ONK Enduro Zelhem

ZELHEM - Afgelopen zaterdag werd in het buitengebied van Zelhem de 37e Jan van Beekrit verreden. De Z.A.M.C ( Zelhemse auto en motorclub ) had een mooie route uitgezet met drie proeven die niet makkelijk waren. Sommige rijders vonden het fantastisch, anderen vonden het lastig en moeilijk. Vele rijders vonden het korte draaiwerk, wat veelal gereden moest worden op zowel de route en de proeven, lastig. Mede daardoor was er een groot aantal uitvallers. Hiermee onderscheid de Z.A. M.C. zich van andere organisatoren die het de rijders ook wel eens wat te makkelijk maakt.

Lucas Dolfing was de snelste man in de E1 categorie, een keurige tweede plaats was er voor Ismo ten Velde die Thierry Pittens netjes achter zich liet. De oudere broer van Thierry, Wesley Pittens won de E3-2 categorie voor Robin Nijkamp en de uit Vorden afkomstige Bas Klein-Haneveld. Erwin Plekkenpol uit Hengelo greep net naast het podium een keurige vierde plaats. De enige dame in het veld, Nina Klink, liet zien aardig met de heren mee te kunnen en werd zeventiende.

Hans Vogels die net als voorgaande jaren ook dit jaar weer meedoet aan de Dakar Rally won met grote overmacht de klasse E3. Mark Wassink werd voor Christian Dignum solide tweede. Bij de EV40 was er pech voor Peter Bergsma uit Hummelo. Hij viel tijdens de tweede proef hard van zijn motor en moest later de wedstrijd staken in verband met problemen.

De winst ging naar trial specialist Alex van de Broek. Henk Knuiman eindigde achter Peter Lenselink uit Eefde als derde. In de N3 reden een aantal leden van de V.A.M.C. 'de Graafschaprijders' uit Vorden met wisselend succes. Nico Freriks en Tom Berends deden het met een vijfde en zesde plaats uitstekend. Helaas moesten Mark Wichink Kruit, Peter Berenschot en Bart Oosting de strijd opgeven met verschillende oorzaken. Maurice v.d. Berg uit Warnsveld scoorde een prachtige zesde plaats in de NV40. Erwin Wolting won deze klasse.

Kees Zuidhof werd de winnaar in de NV50, de uit Vorden afkomstige Marten Zilvold behaalde met een negende plaats zijn beste seizoensprestatie in deze klasse. De uit Hengelo komende Sjoerd Eskes was de verrassing van de dag. Hij ging er met de winst vandoor bij de daglicentiehouders. Hij was veruit de snelste man in deze klasse. Naast Eskes deden er ook een flink aantal regio rijders mee in deze klasse. Vooral het aantal leden van de Hamove uit Hengelo Gld viel op. Zij eindigden veelal achter in het veld en een aantal van deze heren viel uit door vermoeidheid.

Luchtmobiele brigade kwam eraan te pas

Het publiek genoot vooral op proef twee die gehouden werd op het landgoed van Hendrik Jan Lovink. Daar was veel spektakel te zien, een aantal rijders kwamen daar helemaal vast te zitten. De luchtmobiele brigade rijders moesten er zelfs aan te pas komen met een aantal vrijwilligers om een van hun gestrande coureurs uit de modder te halen. Motor en rijder kwamen er op eigen kracht niet meer uit.

Na de ONK Enduro kwamen er ook nog een groot aantal Offroad rijders in de baan. Zij mochten ook een rondje over het parcours afleggen. Het bestuur van de Z.A.M.C. bedankte na afloop de vele grondbezitters, sponsoren en vrijwilligers die dit evenement tot een groot succes hadden gemaakt.