Een jonge crossliefhebber waagt een rondje in de bak van Daniël Willemsen. Foto: Albert Schreuder
Een jonge crossliefhebber waagt een rondje in de bak van Daniël Willemsen. Foto: Albert Schreuder

Opstapdag moet benzine in jong bloed doen stromen

Zijspancross bij de jeugd onder de aandacht te brengen met opstapdag

VELDHOEK - De zijspancross heeft jong talent nodig. De veertiende editie van de opstapdag op zaterdag 14 november in de Veldhoek is voor de sport dan ook van groot belang.

De jeugd heeft hier vanaf 12.00 uur de kans om met de zijspancross in aanraking te komen. Zo kunnen ze een rondje mee in de bak met grote namen als de broers Daniël en Marcel Willemsen. Voor de ouderen is er vanaf 20.00 uur de Achterhoekse Sidecarparty met de band Cabrio en DJ Kay Heezen.

Bart Notten, Wim Janssen en Koen Hermans
We spreken met Bart Notten, Wim Janssen en Koen Hermans. Alle drie zijn ze nauw betrokken bij de organisatie van de opstapdag en de bijbehorende sidecarparty. De leeftijden van de mannen lopen uiteen.

Notten was al in 1971 samen met Rikus Lubbers kampioen in de FIM Cup, voorloper van het wereldkampioenschap.

Hermans is pas 18 jaar oud. Hij eindigde dit jaar met bakkenist Kenny van Gaalen als zesde in de eindstand van het WK.

Bij het drietal Notten, Janssen en Hermans stroomt het motorbloed door de aderen. De liefde voor de zijspancross brengen ze maar wat graag over op de jeugd. Al is dat niet zo gemakkelijk.

Wie het crossen niet van huis uit meekrijgt, komt er volgens Bart Notten niet zo snel mee in aanraking. "Koen is een uitzondering," zegt Notten over de Hengeloër die hij al jaren onder zijn hoede heeft. "Hij komt niet uit een crossfamilie, maar heeft wel een enorm talent."

Al vanaf zijn vierde
"Bij mij is het zo gegroeid," vertelt Hermans, die aangemoedigd door Bart Notten al op zijn vierde voor het eerst in een zijspan klom. Inmiddels wil de crossende tiener niet anders meer.

Kweekvijver voor nieuw jong talent is nodig

Vis in het water
Het gas geven, het sturen door het zand, de samenwerking met zijn maatje Kenny en de gemoedelijkheid op de cross, hij houdt ervan. Of het circus nou in Estland, Letland of Frankrijk neerstrijkt, de jonge Hermans voelt zich tussen 's werelds beste zijspancrossers tegenwoordig als een vis in het water.

Tijdens de opstapdag van komende zaterdag kan de jeugd dat gevoel een stuk dichter bij huis ervaren. In De Veldhoek is iedereen van harte welkom.

En deze kweekvijver voor jong talent is hard nodig, stellen de drie crossers. De deelname in de wedstrijden om het Nederlands Kampioenschap liep de afgelopen jaren steeds verder terug. "De kosten spelen waarschijnlijk een belangrijke rol," denkt Wim Janssen. "Een zijspan is nou eenmaal niet goedkoop."

Concurrentie
Ook de concurrentie met de crossmotoren zonder zijspan is groot. Al is het maar omdat daarin veel meer geld te verdienen valt.

Zo zou Daniël Willemsen, door zijn crossvrienden liefkozend Daan genoemd, eigenlijk ook bij dit gesprek aanwezig zijn. "Maar die heeft af moeten zeggen omdat hij hard aan het werk is om de kost te verdienen," legt Wim Janssen uit.
"Een Jeffrey Herlings (tweevoudig wereldkampioen MX2, red.) kan zich volledig richten op het trainen. Dat is een groot verschil."

Desondanks kijken de mannen vol vertrouwen uit naar de komende opstapdag. Na een dag vol motorgeluid zal de muziek van de band Cabrio en DJ Kay Heezen het overnemen.

Nieuw tijdens de Achterhoekse Sidecarparty is het bruin café, waar de mannen van Blue Spirit en de vrouwen van Pink Spirit achter de bar staan.

"In de tent krijgen we erg veel jongeren," verklaart Wim Janssen.

"Dat is natuurlijk mooi. Maar we willen graag ook een plek creëren waar het oudere publiek een lekker biertje kan drinken."

Een jonge crossliefhebber waagt een rondje in de bak van Daniël Willemsen. Foto: Albert Schreuder.