Raadsleden en leerkrachten in debat over een stelling. Foto: Liesbeth Spaansen.
Raadsleden en leerkrachten in debat over een stelling. Foto: Liesbeth Spaansen. Foto: Liesbeth Spaansen

Raads-, commissieleden en leerkrachten

krijgen debattraining

Bronckhorst – In het gemeentehuis van Bronckhorst kwamen woensdagmiddag 4 november op één na alle raads- en commissieleden en drie leerkrachten bijeen voor een debattraining, gegeven door Else van Nieuwkerk en Jos Soliman van het Nederlands Debat Instituut.

Burgemeester Marianne Besselink opende deze vierde editie van het debattoernooi. "Het is heel erg leuk om aandacht aan het debat te besteden. Hoe leer je met elkaar discussiëren en debatteren. Natuurlijk weten jullie allemaal dat het leuk is als je elkaar kunt overtuigen en het debat winnen, maar uiteindelijk gaat het erom een fatsoenlijk debat met elkaar te voeren." De gemeente besteedt er aandacht aan om letterlijk aan de basis te beginnen. Daarnaast is het voor de basisschoolleerlingen ook een geweldige ervaring, zo meent zij. "Stimuleer ze, enthousiasmeer ze en zorg dat we hier een mooi debat krijgen."

De aanwezige drie leerkrachten van deelnemende groepen, raads- en commissieleden kregen een les in debatteren van Else van Nieuwkerk van het Nederlands Debat Instituut. Else legde uit dat debatteren goed is voor de mondelinge taalvaardigheid van leerlingen.

Het vergroot het vermogen om te argumenteren, te reageren, presenteren, samenvatten en luisteren, de kerndoelen die de overheid heeft gesteld aan het onderwijs. Ook vergroot het de actieve bijdrage aan de maatschappij, het nadenken over maatschappelijke dilemma's. Zo leren ze los van hun eigen mening, zowel de voor- en tegenargumenten voor te bereiden.

Na een warming-up met oefeningen en een uitleg over het project door Marja Nengerman, griffie Bronckhorst wordt naar aanleiding van een stelling een debat gevoerd met voor- en tegenstanders. Jos Soliman hoorde hierbij als jurylid toe.

Na een winnaar te hebben aangewezen, sloten Else en Jos de middag af met een paar tips.